Παρασκευόπουλος: Ο νόμος μου αφορά έκτακτες καταστάσεις. Θα καταργηθεί όταν υπάρξει νέος Ποινικός Κώδικας

Παρασκευόπουλος: Ο νόμος μου αφορά έκτακτες καταστάσεις. Θα καταργηθεί όταν υπάρξει νέος Ποινικός Κώδικας
Single conversation and vote plenary sitting on civil partnership expansion to same sex couples on Dec. 22 2015 / , 22 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο κανάλι της Βουλής εξήγησε ότι ο γνωστός ως νόμος Παρασκευόπουλου είναι ένας έκτακτος νόμος που οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες αποσυμφόρησης και θα καταργηθεί όταν υπάρξει νέος ποινικός και σωφρονιστικός κώδικας. ΝΔ, Γεννηματά υποστηρίζουν ότι ο υπουργός ζητά την κατάργηση του νόμου του

Τον έκτακτο χαρακτήρα του νόμου αποσυμφόρησης των φυλακών, που είθισται να αναφέρεται με το όνομα του, εξήγησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από την αντιπολίτευση ουκ ολίγες φορές, εξήγησε ειδικότερα ότι ο αποσυμφορητικός νόμος είναι εκτακτος νόμος και κάποια στιγμή, μάλλον σύντομα, θα πρέπει να καταργηθεί εφόσον έχει επιτευχθεί ο στόχος του, δηλαδή η αποσυμφόρηση των φυλακών. Σημείωσε επίσης ότι αυτό ήδη επιτυγχάνεται και θα επιτευχθεί οριστικά μέσω του ποινικού κώδικα και του σωφρονιστικού κώδικα.

“Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο”, είπε χιουμοριστικά ο κ.Παρασκευόπουλος μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής. “Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα”.

Ο κ.Παρασκευόπουλος σημείωσε επίσης ότι: “Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές, πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα”.

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης παρερμηνεύθηκαν από ορισμένους ως ομολογία ότι ο νόμος του πρέπει να καταργηθεί και η αντιπολίτευση ξεκίνησε νέο γύρο επιθέσεων εναντίον του.

Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι ο κ.Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι ο νόμος του περί αποσυμφόρησης των φυλακών δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και σε ανακοίνωση της ανέφερε:

“Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερους από 2.000 κρατούμενους για κακουργήματα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του, με το επιχείρημα ότι είναι, πλέον, αχρείαστος! Πράγματι ό,τι καταστροφικό ήθελε να πετύχει ο κ. Παρασκευόπουλος το πέτυχε. Ας πείσει, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μόλις την Παρασκευή χαρακτήρισε αναγκαίο τον κατάπτυστο νόμο του”.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της σε δήλωση της έκανε λόγο για ομολογίες των υπουργών της κυβέρνησης.

“Προχθές ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ξεκάθαρα ότι έχουν “εξοντώσει” την μεσαία τάξη, τους ειλικρινείς φορολογούμενους και τους επαγγελματίες. Σήμερα ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης ζητά να καταργηθεί ο Νόμος για τις αποφυλακίσεις που ο ίδιος εισηγήθηκε στην Βουλή, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με εγκληματίες”, δήλωσε η κ.Γεννηματά και πρόσθεσε: “Ο ένας μετά τον άλλο ομολογούν… Αλλά δεν θα πέσουν στα μαλακά. Η σκληρή τιμωρία από τους Έλληνες πολίτες έρχεται.”

Κοντονής: Έρχεται εκλογίκευση ποινών, δεν θα χρειάζονται εφεξής αποσυμφορητικοί νόμοι

Την προώθηση αλλαγών στον σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα που θα καταστήσουν μη αναγκαίους τους αποσυμφορητικούς νόμους, όπως είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

“Θεωρώ ότι με την μεταρρύθμιση που θα γίνει θα επέλθει εκλογίκευση στις ποινές δικαστηρίων ώστε να μην χρειάζεται η Βουλή να ψηφίζει και η κυβέρνηση να εισηγείται αποσυμοφρητικούς νόμους και να επεμβαίνει στις αποφάσεις δικαστηρίων” ανέφερε ο κ. Κοντονής κινούμενος ουσιαστικά στην ίδια γραμμή με τον κ. Παρασκευόπουλο. Ο κ. Κοντονής υπερασπίστηκε, μάλιστα, τις νομοθετικές επιλογές του κ. Παρασκευόπουλου λέγοντας: “Παραλάβαμε μια κατάσταση για την οποία η χώρα ελέγχθηκε πολλαπλώς και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Θεωρήσαμε ότι αντί να πληρώνουμε πρόστιμα και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία σωφρονιστικού”

Επιπλέον, ο κ. Κοντονής θύμισε στην αντιπολίτευση ότι την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ “έπαιρνε ορθώς αυτά τα μέτρα” παρά το γεγονός ότι υπήρχε επανεμπλοκή κρατουμένων σε παράνομες πράξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα