Παράταση ‘λόγω Βρυξελλών’ πήρε ο Τσίπρας από τον Καμμένο

Παράταση ‘λόγω Βρυξελλών’ πήρε ο Τσίπρας από τον Καμμένο

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλο το παρασκήνιο των συζητήσεων Τσίπρα - Καμμένου, αλλά και τα "όπλα" του πρωθυπουργού στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το μεσημέρι

Με ένα τετ α τετ και μια τηλεφωνική επικοινωνία αργά χθες το βράδυ επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να γεφυρώσει το χάσμα που προέκυψε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα “σύννεφα” πάνω από τον κυβερνητικό σχηματισμό να απλώνονται βαριά.Το “βαρομετρικό χαμηλό” καταγράφηκε από πολύ νωρίς και μέχρι αυτή την ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιμένει στην αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εξηγήσει στον Πάνο Καμμένο πως η αναφορά στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία ήταν απλώς ένα λεκτικό ατόπημα με τον πρόεδρο τον ΑΝΕΛ να παραμένει ανένδοτος.

Το μόνο που κατάφερε ο πρωθυπουργός ήταν να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο πως το θέμα του Γιάννη Μουζάλα δεν είναι δυνατόν να λυθεί παραμονές της Συνόδου Κορυφής και πρέπει να εξεταστεί από το Σάββατο και μετά.

Χαρακτηριστικό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είναι πως τον Πάνο Καμμένο χρειάστηκε να επισκεφτεί χθες το βράδυ στο σπίτι του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσία του Τέρενς Κουίκ.

Το ραντεβού αυτό ήρθε να δώσει τέλος στα σενάρια τα οποία μέχρι αργά χθες το βράδυ έφεραν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ¨να πακετάρει¨ από το Πεντάγωνο, χωρίς όμως να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, όπως είχε δηλώσει και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ με τον Πάνο Καμμένο χθες το βράδυ να ξεκαθαρίζει με μια ανάρτηση στο twitter ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει: Ό,τι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, αύριο η Κ.Ο των ΑΝ.ΕΛΛ¨.

Δύσκολες οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η “εξίσωση”, πάντως για τον πρωθυπουργό φαντάζει δύσκολη, καθώς οι ισορροπίες που καλείται να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολες. Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά από κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης (Βούτσης, Δούρου, Παπαδημούλης, Ζαχαριάδης, Κουρουμπλής, Φίλης, Φωτίου), αλλά και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν στο πλευρό του Γιάννη Μουζάλα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι αυτό που τόνιζε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος στο NEWS 247: ¨Δεν πρέπει ο πρωθυπουργός να υποκύψει. Ποιο άλλο πρόσωπο θα μπορουσε να διαχειριστεί αυτή την προσφυγική κρίση¨.

Η Σύνοδος Κορυφής

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες αντιμέτωπος με τους ¨σκληρούς¨ της Ε.Ε., ενώ σημαντικά θεωρούνται τα ραντεβού που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ και πιθανότατα με τον Φρανσουά Ολάντ με το θέμα της Τουρκίας να κυριαρχεί.

Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, με την ομάδα του Βίσενγκραντ, την Αυστρία και τον Ντόναλτ Τουσκ να πιέζουν επικεντρώνονται σε 6 σημεία:

1. Μια αξιόπιστη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, που θα εξασφαλίζει την δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.

2. Η εξουδετέρωση  των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσα από την υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.

3. Η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.

4. Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

5. Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με την συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

6. H άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, που υπογράφηκε στην Σμύρνη, για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, από 1/6/2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα