Παύλος Μαρινάκης: Θα κλιμακώσουμε τα μέτρα για την οπαδική βία, τέλος στις πρόωρες αποφυλακίσεις

Διαβάζεται σε 5'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης INTIME

Την οργή της κυβέρνησης για όσα έγιναν στον Ρέντη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. “Όλοι αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν χρώμα ούτε ομάδα” είπε μεταξύ άλλων.

“Ένα νέο παιδί που πήγε για να υπερασπιστεί όλους τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε αν θα πάει σπίτι του. Δεν έχουμε μείνει στα λόγια αλλά οι πράξεις θα γίνουν περισσότερους Εμείς οφείλουμε να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από την εγκληματικότητα” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης προς την οικογένεια του αστυνομικού που τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα το βράδυ της Πέμπτης, από ευθεία βολή οπαδού.

“Όλοι αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν χρώμα, ούτε ομάδα. Διαπράττουν βαρύτατα κακουργήματα αλλά και πλημμελήματα που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια περιουσία. Δεν θα υπάρχει αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά τελειώνουν με τις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα” είπε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

“Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένεια του 31χρονου αστυνομικού μετά την εγκληματική επίθεση στον Ρέντη. Οι δράστες όλων αυτών των φριχτών εγκλημάτων δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με τους εκατομμύρια φιλάθλους που θέλουν να πάνε στο γήπεδο, είναι κοινοί εγκληματίες που με την ανοχή κάποιων απειλών ή αφαιρούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες. Είναι ένα απόστημα που μολύνει τον αθλητισμό και στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί δια μαγείας, με τις παρεμβάσεις μας στην εφαρμογή του ποινικού κώδικα θα συνεχίσουμε να δίνουμε την αυτονόητη μάχη με κάθε θεσμικό όπλο. Μετά τις προσαγωγές γίνεται εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων και δειγμάτων για ανίχνευση πυρίτιδας υπό την εποπτεία εισαγγελικών αρχών”.

“Έστω και τώρα περιμένουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης”, τόνισε, συνεχίζοντας: “Όλοι κατά της βίας είμαστε, έστω και τώρα να συμφωνήσουμε ότι είμαστε απέναντι και να αρχίσουμε να ακούμε προτάσεις, παρότι κάποιοι από την αντιπολίτευση είχαν άλλη στάση για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια”.

Προανήγγειλε ακόμη περισσότερες “κλιμακούμενες”, όπως σημείωσε, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

“Ένα νέο παιδί που πήγε για να υπερασπιστεί τους υπόλοιπους, δεν ξέρουμε αν θα γυρίσει σπίτι του. Δεν έχουμε μείνει στα λόγια αλλά σίγουρα οι πράξεις πρέπει να είναι περισσότερες. Αναφέρθηκα στις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που σε ένα ποσοστό θα λύσουν την κατάσταση, με τις αλλαγές που θα έρθουν δεν θα υπάρχει το πλημμέλημα έναντι αυτών των εγκληματιών. Τελειώνουν οι αποφυλακίσεις για πλημμελήματα σε τέτοιες υποθέσεις βίας και καταστροφής περιουσιών. Θα βρούμε λύσεις για να υπάρχει καλύτερη δικαιοσύνη. Κάποιοι στη χώρα μας ψάχνουν αφορμές για να απομονώσουν τα μεμονωμένα περιστατικά υπέρμετρης χρήσης βίας από πλευράς Αστυνομίας για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να βάλουν απέναντί τους την Αστυνομία. Οι Έλληνες αστυνομικοί είναι στόχοι αυτών των εγκληματικών ομάδων. Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι σε συνδέσμους και θύρες οπαδών και θα ενταθούν οι έλεγχοι αυτοί. Ο πρωθυπουργός είπε το καλοκαίρι πως οι παρεμβάσεις για την οπαδική βία θα είναι δυναμικές και θα κλιμακώνονται, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω”.

Ισχυρίστηκε δε πως η ΕΛΑΣ δεν προκαλεί επεισόδια “αν δεν γίνονται”, και πως υπάρχουν μόνο “μεμονωμένα περιστατικά” κατάχρησης εξουσίας.

Επαναλαμβάνω πως η Αστυνομία αν δεν γίνονται επεισόδια, δεν προκαλεί επεισόδια. Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικών που προκαλούν, προφανώς και πρέπει να υπάρχουν οι δέουσες κυρώσεις, αλλά νομίζω πως μιλάμε για μεμονωμένες συμπεριφορές, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Η Αστυνομία πρέπει να βρίσκεται όπου περισσότερο μπορεί για καταστολή εγκληματικών δράσεων. Για το αν πρέπει να υπάρχει Αστυνομία στα γήπεδα, να σας πω πως ιδανικά θα έπρεπε να είναι περισσότερο στους δρόμους, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν απαντάται εύκολα και μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Οι Αστυνομικοί δεν μπορούν να λύνουν όλα τα προβλήματα παντού και πάντοτε, πρέπει να είναι στο δρόμο. Σε καμία χώρα του κόσμου με μία νομοθετική παρέμβαση θα εξαφανιστεί η βία, όμως οι παρεμβάσεις πρέπει να έχουν λογική και να είμαστε στην ίδια σελίδα”.

Είπε πως ως προς το ιδιώνυμο που ζητά η Αστυνομία, “ξεκινά μια συζήτηση που πρέπει να είναι πολυτελής ως προς τα επιχειρήματα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ακούμε τις προτάσεις από όλες τις πλευρές. Η συζήτηση είναι πολύ σημαντική γιατί αφορά την αυστηροποίηση των ποινών, την έκτισή τους και τις παρεμβάσεις για την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης. Το πλαίσιο είναι ούτως ή άλλως αυστηρό μετά τις τελευταίες αλλαγές της κυβέρνησης και θα αλλάξει για να υπάρχει ρεαλιστική σχέση ανάμεσα στην έκταση της ποινής και της πραγματικής έκτισής της, το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ πως είναι αυτό. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν θα βγαίνει κάποιος έξω πριν την πενταετία για να κάνει πάλι επεισόδια ή να κάψει ένα Πανεπιστήμιο”.

Σημειώνεται πως η Αστυνομία εδώ και καιρό ζητά προσθήκες στην υπάρχουσα νομοθεσία, μεταξύ των οποίων να είναι ιδιώνυμο το αδίκημα για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια, οι ποινές για όποιον συλλαμβάνεται περί οπαδικής βίας να αυστηροποιηθούν με την ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, και να διευρυνθεί η ευθύνη των ΠΑΕ  για πρόκληση επεισοδίων από πλευράς οπαδών της εκάστοτε ομάδας, με τιμωρίες για τους συλλόγους.

Τα αιτήματα αυτά επανήλθαν μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα