Παυλόπουλος: Η οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος γύρω από την οικονομία

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρώπης Δημήτριο Παπαδημητρίου, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρώπης Δημήτριο Παπαδημητρίου, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Τη συμβολή της Ελλάδας στην οικοδόμηση της ΕΕ, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης

Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, που αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, σε μήνυμά του για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο βασικός πυλώνας υπεράσπισης ιδίως της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στον Πλανήτη, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς σύμφωνα με την ιστορία της και την προοπτική της. Πολλώ μάλλον όταν οι προαναφερόμενες προκλήσεις αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης", επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Και συνέχισε: "Η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, με την συντριπτική πλειοψηφία του Λαού της και των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεών της να ενστερνίζεται πλέον συνειδητά αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί με βάση και την δική της ιστορία και συμμετοχή στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων. Και ελπίζουμε πως όλοι οι Εταίροι μας θα υιοθετήσουν την ίδια πορεία, με πλήρη συναίσθηση ότι η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Σήμερα που, όπως τόνισα, η ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας μας είναι αυτονόητη, οφείλουμε να θυμόμαστε την καθοριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, κατά κύριο λόγο προκειμένου να εμπνεόμαστε και από το δικό του όραμα για την επιτέλεση του δικού μας ευρωπαϊκού καθήκοντος, όπως το όραμα τούτο είχε συμπυκνωθεί στην ιστορική ομιλία του της 28ης Μαΐου 1979, ημέρα υπογραφής των σχετικών Συμφωνιών.

Επιλέγω από την ομιλία του δύο σημεία του όλου ευρωπαϊκού οραματισμού του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οποία θεωρώ άκρως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας:

Ως προς μεν την αποστολή της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τονίσει: «Η ενοποίηση της Ευρώπης πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Ηπείρου μας. Ένα γεγονός, που θα επηρεάσει όχι μόνο την μοίρα της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της ανθρωπότητος. Γιατί θα εξισορροπήσει τον συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο, θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας τάξεως και ειρήνης. Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με την συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος».

Ως προς δε την οικονομική ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισημάνει: «Αλλά εξ ίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία».

SHARE: