Πέντε αντιδράσεις στο "Όχι" του Βαρουφάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EUROGROUP Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ (PHASMA/M.KARAGIANNIS)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EUROGROUP Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ (PHASMA/M.KARAGIANNIS) PHASMA

Ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason αναλύει σε 5 βασικά σημεία το σκεπτικό πίσω από την άρνηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να συνεργαστεί ξανά με την τρόικα, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις

Την περασμένη Παρασκευή ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει να συνεργάζεται με την περιβόητη τρόικα ως αυτόνομη οντότητα αλλά θα συνομιλεί απευθείας, ως κυρίαρχη Κυβέρνηση, με κάθε ένα μέρος που εκπροσωπεί η εν λόγω τριμερής επιτροπή, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το "Όχι" του Βαρουφάκη ειπώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε με τον επικεφαλής του Eurogroup αμέσως μετά την μεταξύ τους συνάντηση, προκαλώντας την αμήχανη αντίδραση του Ντάισελμπλουμ που όλοι είδαμε και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

"Μόλις σκότωσες την Τρόικα" υποτίθεται ότι είπε - εκτός μικροφώνου - ο Ολλανδός πολιτικός στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel 4 , Paul Mason, γράφει σχετικά μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, σε 5 βασικά σημεία:

1. Οι Μαρξιστές και οι Αριστεροί γενικότερα έχουν πολύ καλή γνώση στρατιωτικής στρατηγικής. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι Μαρξιστής, είναι Αριστερός της κεϋνσιανής σχολής, με ρίζες σε μια πολιτική κουλτούρα όπου η εξουσία είναι πολύ καλά κατανοητή. Ο ίδιος ο πατέρας του συνελήφθη μπροστά στα μάτια του μικρού Γιάνη, μέσα στο σπίτι τους, κατά τη διάρκεια της Χούντας του 67, και έμεινε στη φυλακή για μήνες.

Ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς Αριστεροί της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής οικογένειας μεγάλωσαν μελετώντας τη δυναμική της εξουσίας. Ο Γκράμσι είχε πει ότι το σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να είναι ο σύγχρονος Μακιαβέλι, έτοιμο να ασκήσει εξουσία, να χρησιμοποιήσει τεχνάσματα και τακτικές και να μοχλεύσει πάνω από όλα την κοινωνική υποστήριξη.

2. Σκοτώνοντας την τρόικα την 5η ημέρα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης έκανε επίδειξη γνώσης του παιχνιδιού της εξουσίας. Σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι με μία συγκεκριμένη κοσμοθεωρία που δεν κλονίζεται ποτέ, έχουν λόγους για να αντιδράσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι σίγουροι ότι έχουν τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματος.

Το χρονοδιάγραμμα υποτίθεται ότι έχει ως εξής: Εαν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα προαπαιτούμενα της τροίκα, τότε στις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, η ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες. Μάλλον δεν θα το κάνει. όμως ακόμα το σκέφτεται.

Κάνοντας ξεκάθαρο στις 29 Ιανουαρίου πως η Ελλάδα αρνείται ακόμα και και να συνομιλήσει με την τρόικα και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ο κ. Βαρουφάκης επέδειξε πλήρη κατανόηση της αρχής του μομέντουμ

Αυτό που συνέβη επί της ουσίας, παρόλο που μιλάμε για μια απλή συνέντευξη Τύπου, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματος. Το Eurogroup και η ΕΚΤ είναι πλέον αναγκασμένοι να χορέψουν στο ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι αντιστρόφως.

3. Ωστόσο, στη στρατιωτική θεωρία δεν υπάρχει μόνο το μομέντουμ. Η Ελλάδα χρωστά στους πιστωτές της 320 δισ. ευρώ και λαμβάνει ένα πακέτο χρηματοδότησης περί τα 15 δισ. ετησίως. Η Ελλάδα διαθέτει βέβαια κάποιο απόθεμα που η τρόικα την ανάγκασε να εξοικονομήσει, το οποίο μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ξέρουν με ακρίβεια. Άρα δεν θα καταρρεύσει το κράτος Μάρτιο - Απρίλιο.

4. Την Παρασκευή λοιπόν παρακολουθήσαμε μία επίδειξη δύναμης για να μιλήσουμε με στρατιωτικούς όρους. "Μπορώ να κάνω αυτό που θέλω και πάρτε μια γεύση".

5. Εμείς ακόμα δεν ξέρουμε πόσα χρήματα διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι να μας το πει η ΕΚΤ, οι τράπεζες όμως ξέρουν.

Το άρθρο του Paul Mason καταλήγει με ένα φόβο πως η ελληνική κρίση μπαίνει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο διότι οι δύο βασικοί παίχτες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, παίζουν με εντελώς διαφορετικούς κανόνες, ο πρώτος με τους κανόνες του αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Robert Schuman και ο δεύτερος με τους κανόνες που υπαγορεύει η στρατιωτική θεωρία του Carl Philipp Gottfried von Clausewitz.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Βαρουφάκης πάγωσε τον Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την τρόικα

Η στιγμή που ο Βαρουφάκης αφήνει άφωνο τον Ντάισελμπλουμ

Το Twitter σχολιάζει το "Οχι" του Βαρουφάκη: Ο Σποκ, ο έκπτωτος σούπερμαν και οι πατάτες νταισελ μπλουμ

Βαρουφάκης στο BBC: Θα συζητήσουμε με τους δανειστές, δεν θα συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει

Εκτάκτως στο Παρίσι ο Βαρουφάκης: Η χώρα ζητεί χώρο, χρόνο και ανάσες

SHARE:

24Media Network