Παπανδρέου: Αποχωρώ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές

Παπανδρέου: Αποχωρώ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή υποψήφιος πρωθυπουργός. Πρότεινε εκλογή του προέδρου από τη βάση και κατήγγειλε εκδοτικά συμφέροντα για "πόλεμο" εναντίον του. Στο Εθνικό Συμβούλιο στις 14-15/1 παραπέμπεται το θέμα εκλογής

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά τις εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου  είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, ούτε υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος.

Το θέμα της εκλογής προέδρου του κόμματος παραπέμπεται τελικά για το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα συγκληθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου, ενώ θα προηγηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα παρουσιαστεί σχετική εισήγηση.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

 

Ο κ. Παπανδρέου θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και δήλωσε ανοιχτός στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου και περιμένει τις προτάσεις του συμβουλίου για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να προτείνει να υπάρχει διαρχία στο κόμμα, μέχρι να αποχωρήσει, δηλαδή να εκλεγεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές, να υπάρξει και εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αναμένονται οι αντιδράσεις των στελεχών στις ανακοινώσεις, ενώ έχουν προηγηθεί πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου

ΣΥΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή και την ανάδειξη Εθνικού Συμβουλίου, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Ειδικότερα η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη.

Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ενδεικτικά στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά τις σημερινές αποφάσεις, θα ασχοληθεί παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με θέματα εργασίας και απασχόλησης.

“Όχι στις σύντομες διαδικασίες”

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εισήγησή του και στο ζήτημα που ετέθη για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι το “πριν” τις εκλογές συναρτάται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής τους που κι αυτός με την σειρά του συναρτάται από την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για “σύντομες διαδικασίες” εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Εν κατακλείδι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα “υπέρ” και “κατά” των προτάσεων για την εκλογή προέδρου πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές και όπως υπογράμμιζαν στελέχη της Ιπποκράτους όλα αυτά έχουν μελετηθεί και ζυγιστεί με ευθύνη και σοβαρότητα.

Επίθεση σε ΔΟΛ και δικαστές

Δεν είμαστε σταθεροί στη σύγκρουσή μας με τα συμφέροντα, ομολόγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνησή του αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, δεν ασχολήθηκε με τα αίτια που τα δημιούργησαν.

Στη διετία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μπεγλίτη, δεν δώσαμε βάρος στις αιτίες της κρίσης και δεν ήμασταν σταθεροί στη σύγκρουσή μας με ένα σύστημα αντιπαραγωγικό, κρατικοδίαιτο και κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται και ενέχεται για την ελληνική πλευρά της κρίσης. Έπρεπε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να ονομάσουμε τα συμφέροντα αυτά.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον Πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος, όπως είπε, ζήτησε δάνειο 10 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, θέμα που έφθασε και στον ίδιο, κακώς, όπως υποστήριξε, διότι τα θέματα αυτά πρέπει να κρίνονται με τραπεζικά κριτήρια. Και όταν του αναφέρθηκε ότι δεν πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια είπε να μη δοθεί το δάνειο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετεί τον χρόνο έναρξης της σύγκρουσης με το δημοσιογραφικό συγκρότημα που διευθύνει ο κ. Ψυχάρης, από τότε που απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης του δανείου.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής-ΑLPHA, η οποία δεν έγινε ποτέ, διότι, όπως είπε, υπονομεύθηκε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Αναφορά έκανε και στις καταγγελίες για τα CDS και την ενδεχόμενη εμπλοκή αδελφού του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που έγινε η καταγγελία, θα έπρεπε να είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη, αντί να γίνεται ο πρωθυπουργός υπόλογος για περιστατικά που δεν ερευνήθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν.

Επικοινωνία με Βενιζέλο

Ίσως αποδειχθεί η στιγμή που άλλαξε τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ.

Πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου και ο Β. Βενιζέλος φέρεται να είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Εάν λοιπόν ισχύουν όσα γίνονται γνωστά, αρχικά ο κ. Βενιζέλος του ζήτησε καθαρές λύσεις για να του προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μοντέλο της διαρχίας, με το οποίο φαίνεται να συμφώνησε ο κ. Βενιζέλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα