Πετρόπουλος: Δημοσιονομική βόμβα 67,4 δισ. εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές συντάξεων

Πετρόπουλος: Δημοσιονομική βόμβα 67,4 δισ. εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές συντάξεων
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος Eurokinissi

"Όταν συγκροτήθηκε ο ΕΦΚΑ μας βγήκε ένας αριθμός ασφαλισμένων πάνω από 30 εκ, καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το μητρώο" είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

“Δημοσιονομική βόμβα 67,4 δισ. εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων”, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού

Για τα λάθη που έγιναν στην καταβολή συντάξεων είπε ότι “υπήρξαν εσφαλμένες εγγραφές στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστήμάτων με αποτέλεσμα 4.200 να πάρουν παραπάνω ποσά και 1156 λιγότερα. Η διόρθωση πρέπει να είναι ορθότατη και θα γίνει με παρακράτηση ή επιστροφή, ενδεχομένως. Οταν συγκροτήθηκε ο ΕΦΚΑ μας βγήκε ένας αριθμός ασφαλισμένων πάνω από 30 εκ, καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το μητρώο”.

Για τις συντάξεις χηρείας ανέφερε: “Θα υπάρξει αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων χηρείας. Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε σήμερα, θα το κάνουμε πριν έρθει η στιγμή της περικοπής τον Μάιο, όχι πριν το τέλος του Μαρτίου”.

“Οι 120 δόσεις” -συνέχισε- “θα ισχύσουν για όσους χρωστούν πάνω από 6.000 ευρώ. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για άλλο αριθμό δόσεων, πχ 50-60-70. Κοντά στις 900.000 είναι αυτοί που χρωστούν συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία. 80.000 πρόκειται να βγουν στη σύνταξη”.

Σε σχέση με τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές τόνισε: “Δεν περιμένω οι δικαστές να λειτουργήσουν μεροληπτικά, περιμένω να κινηθούν μόνο με βάση τη συνείδησή τους. Αν είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις για όλες τις περικοπές, τότε τα 63 δισ των περικοπών στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2015 συν τα 4,3 δισ  που ακολούθησαν είναι αντισυνταγματικές. Το ίδιο αφορά και τις περικοπές στους μισθούς, 25%  κατά μέσο όρο. Οι δικαστές στην Πορτογαλία έκριναν τις περικοπές από το πρώτο μνημόνιο αντισυνταγματικές και έτσι δεν συνεχίστηκε ο κατήφορος. Δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να αποφασίζει με πολιτικά κριτήρια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα