Πέτρος Κόκκαλης – Παρουσίασε τον “Κόσμο”: “Δεν γίνεται άλλο με το πάμε κι όπου βγει”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Π. Κόκκαλης παρουσίασε τον «Κόσμο»
Ο Π. Κόκκαλης παρουσίασε τον «Κόσμο» Eurokinissi

Ο Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε το νέο του πολιτικό κόμμα με όνομα “Κόσμος” και ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις προσεχείς ευρωεκλογές. Το NEWS 24/7 ήταν εκεί.

Στον πολυχώρο Ρομάντσο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέντευξη Τύπου του πολιτικού φορέα “Κόσμος”, το μεσημέρι της Τετάρτης, του μόνου αυτή τη στιγμή φορέα στην Ελλάδα με αναφορές στην ευρωπαϊκή ομάδα των Πράσινων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του Πέτρου Κόκκαλη της Μαρίας Βασιλάκου και του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, οι οποίοι όπως τόνισαν αποτελούν την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, μέχρι ο φορέας να οδηγηθεί σε αρχαιρεσίες. Το NEWS 24/7 ήταν εκεί.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος έκανε λόγο για την δημιουργία ενός φορέα που στοχεύει σε μια πολιτική που “δεν θα οδηγεί από την μια κρίση στην άλλη”.

“Ξεκινάμε μια πορεία προς τις ευρωεκλογές, ώστε να έχουμε στην χώρα μας ένα φορέα – μέλους της μεγάλης πράσινης ευρωπαϊκής οικογένειας” που, όπως είπε, λείπει από την Ελλάδα.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού πράσινου πολιτικού κόμματος και υπογράμμισε την ύπαρξη φορέων παγκοσμίως που έχουν “δοκιμασμένες λύσεις”.

“Είμαστε αντιμέτωποι με απειλές που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η παρούσα πολιτική κατάσταση. Πλέον βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε όλους τους τομείς. Δεν μπορούμε με εργαλεία του παρελθόντος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του παρόντος” ανέφερε τονίζοντας πως οι λύσεις δεν μπορούν να έρχονται από πάνω προς τα κάτω.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στους στόχους του “Κόσμου” λέγοντας πως ο φορέας δεν κοιτάει μόνο τις ευρωεκλογές αλλά και τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές και πως πρέπει να κερδηθεί ο κόσμος που έχει απομακρυνθεί από την πολιτική “γιατί δεν βρίσκει κάπου να ακουμπήσει τις ανάγκες του”.

“Ερχόμαστε με την απόλυτη προσήλωση της επιστημονικής πραγματικότητας και μια αγάπη για την ισότητα και την δημοκρατία, αξίες που εκπροσωπούνται σε όλη την Ευρώπη να έρθουν και στη Ελλάδα”, ανέφερε σχετικά με την φυσιογνωμία του νέου κόμματος.

“Καλούμε τον κόσμο του πράσινου στην Ελλάδα, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στα χωράφια, στις επιχειρήσεις, τους νέους, να βρούμε μια φωνή και να είμαστε μοχλός πίεσης για να σταματήσουμε να βαδίζουμε σαν υπνοβάτες σε ένα δρόμο που ξέρουμε που οδηγεί.

Δεν γίνεται άλλο “πάμε κι όπου βγει” κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πέτρος Κόκκαλης.

Μαρία Βασιλάκου: οι πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο των πολλαπλών κρίσεων

Η πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, πήρε δεύτερη τον λόγο και αναφέρθηκε κυρίως στον ρόλο των πόλεων, το αντικείμενο της, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Βασιλάκου τόνισε πως οι πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο των πολλαπλών κρίσεων: η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, οι ανισότητες, η έλλειψη βιώσιμης κινητικότητας, αποτέλεσμα των πόλεων που χτίστηκαν γύρω από το αυτοκίνητο.

“Ξεκάθαρο είναι ότι οι πόλεις είναι και το σημείο εκκίνησης για ένα νέο μέλλον με ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή”, είπε και τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού τους.

“Πόλεις με τακτικά μέσα συγκοινωνιών, πόλεις-εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όχι μόνο με φωτοβολταϊκά, πόλεις με ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και χώρους πρασίνου, οι οποίες δημιουργούν ευκαιρίες για επιχειρήσεις δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας”.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, σύμφωνα με την κυρία Βασιλάκου, απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία, ψηφιοποίηση, εναρμονισμένες βάσεις δεδομένων και ο εκσυγχρονισμός – διεύρυνση του υπάρχοντος πλαισίου, ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

“Γιατί βρίσκομαι εδώ;”, Διερωτήθηκε η κυρία Βασιλάκου.

“Γιατί δεν μπορώ να μην βρίσκομαι εδώ, μετά τα τελευταία εφιαλτικά καλοκαίρια, την βόρεια Εύβοια και την Ροδόπη που κάηκαν, τα χωριά θεσσαλικού κάμπου που πνίγηκαν, για τα επόμενα καλοκαίρια, όσους δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμό ρεύματος. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και χρειάζονται λύσεις σήμερα και όχι υπεκφυγές.

Να στηρίξω την δημιουργία μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας, ένα νέο κόμμα που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.

Ένα κόμμα που θα παλέψει για την οικολογική ισορροπία και την κοινωνική συνοχή” κατέληξε.

Παπαγιαννάκης: Η Ελλάδα απέχει από το κράτος δικαίου

Σε ζητήματα δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στάθηκε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τον ορισμό, όπως τον διάβασε.

Τόνισε την σημασία των αλλεπάλληλων κρίσεων που βίωσε η χώρα, ως δικαιολογία για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Παπαγιαννάκης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο καταδικαστικό για την Ελλάδα ψήφισμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανέφερε πως αν δεν διορθωθεί κάτι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές αντιδράσεις στο ψήφισμα, λέγοντας πως όσοι νομίζουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντίπαλοι και υπονομεύουν την Ελλάδα, δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα κάνει αρκετά από μόνη της σε αυτή την κατεύθυνση.

Πολιτική τοποθέτηση

Οι τρεις ομιλητές τοποθέτησαν το κόμμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, και απέναντι στην διαρκώς ανερχόμενη ακροδεξιά.

Ερωτηθέντες σχετικά, ανέφεραν πως η δημιουργία του φορέα είναι πιο αναγκαία από ποτέ ασχέτως των πολιτικών συσχετισμών εν όψει της κλιματικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά θέσεις του κόμματος για τρέχοντα ζητήματα τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του γάμου ομόφυλων, τονίζοντας τις ενστάσεις και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανέφεραν ότι δεν είναι ενάντια, προβάλλοντας όμως την αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα