Πέτσας: Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μετεγκατασταθούν ακόμη 4.000 πρόσφυγες

Πέτσας: Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μετεγκατασταθούν ακόμη 4.000 πρόσφυγες
Φωτό αρχείου: Άφιξη προσφύγων Eurokinissi

Όλοι θα στηρίξουν τους ακρίτες των νησιών, οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διαβεβαίωσε ότι οι πρόσφυγες δε θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια, αποδίδοντας τις αντιδράσεις σε παρανόηση όπως στη Νάουσα ή σε άγνοια του προσφυγικού προφίλ όσων μετεγκαθίστανται.

Εθνικής σημασίας ζήτημα χαρακτήρισε το μεταναστευτικόπροσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση: “Με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος. Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας.”

Χαρακτήρισε πάντως “δικαιολογημένες” τις αντιδράσεις, ζήτησε όμως την κατανόηση των κατοίκων και εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις θα μειωθούν. Τις απέδωσε εξάλλου είτε σε παρανόηση όπως στη Νάουσα όπου… “μακεδονομάχοι” βγήκαν στους δρόμους πιστεύοντας ένα hoax είτε σε άγνοια του προσφυγικού προφίλ των ανθρώπων που θα μετεγκατασταθούν.

“Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός επομένως αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ” δήλωσε ο κ.Πέτσας. “Όλοι οι Έλληνες θα βάλουν πλάτη να στηρίξουν τους ακρίτες στα νησιά και αυτό θα το κάνουν επειδή αντιλαμβάνονται την ανάγκη αλληλεγγύης” είπε επίσης, ενώ εμμέσως ζήτησε και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το εθνικό αυτό όπως είπε ζήτημα.

Προανήγγειλε πάντως οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση 4.000 ακόμη προσφύγων μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα λαμβάνεται υπόψη ποιες περιοχές έχουν ήδη επιβαρυνθεί και πως ο αριθμός των προσφύγων δε θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας, με μέριμνα για την κατανομή ανά πόλη και νομό. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι δήμαρχοι, βουλευτές και τοπικοί φορείς είναι ενήμεροι απο τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, είπε όμως ότι η κατανομή μένει να οριστικοποιηθεί.

“Ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα” ξεκαθάρισε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ειδικότερα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί για το σκοπό αυτό δύο αρχές:

Πρώτον, τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.

Και δεύτερον, ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Προωθείται επίσης η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ανέφερε ο κ.Πέτσας, προσθέτοντας: “Να ξέρουν δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους.”

Ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξεως των 6.500 ατόμων καθώς άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο κ.Πέτσας.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε χαοτικές καταστάσεις και αναρχία στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2019 υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμιση χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση. Είχαν κατατεθεί 14.000 προσφυγές στην αρχή προσφυγών με αναμονή περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. “Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Στο μεταξύ, παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος”, ανέφερε ο κ.Πέτσας και τόνισε ότι η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική.

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και το οποιο όπως είπε δημιουργεί ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα