ΠΓΔΜ: Σε κλίμα έντασης πέρασε η συμφωνία από την Επιτροπή της Βουλής

ΠΓΔΜ: Σε κλίμα έντασης πέρασε η συμφωνία από την Επιτροπή της Βουλής
Βουλή ΠΓΔΜ Φωτό αρχείου AP

Το πρώτο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας ολοκλήρωσε η κυβέρνηση στα Σκόπια. Αναμένεται η ψήφισή την την Παρασκευή από την Ολομέλεια, αλλά και η υπογραφή από τον πρόεδρο Ιβάνοφ.

Με επεισοδιακό τρόπο, 69 “ναι” και 40 “όχι” επικυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων, η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό της γείτονος. Η σκοπιανή κυβέρνηση επιδιώκει επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες, την ώρα που μερίδα της αντιπολίτευσης δημιουργεί κλίμα έντασης.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες επείγοντος προκειμένου να υποβληθεί έγκαιρα η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου.

Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO, με τους βουλευτές του να φωνάζουν “προδότη” τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και χτυπώντας τα χέρια τους στα έδρανα, αποχωρώντας εν τέλει από την αίθουσα.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Γκ. Ιβάνοφ, ο οποίος, αν και έχει διορία επτά ημερών για να το υπογράψει, έχει προϊδεάσει ότι δεν θα το πράξει. Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο θα πρέπει να επιστρέψει στο κοινοβούλιο για να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή θα αποσταλεί και πάλι για υπογραφή στον Ιβάνοφ, που αυτή τη φορά βάσει Συντάγματος, θα πρέπει να το υπογράψει.

Τα τελευταία βήματα προβλέπουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ομάδα διαδηλωτών εξέφραζε τη διαφωνία της με τη συμφωνία έξω από το Κοινοβούλιο, όπου για μία ακόμη φορά σημειώθηκαν μικροεντάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα