Πλην Λακεδαιμονίων

Πλην Λακεδαιμονίων
Η παρουσία του νεοναζιστικού κόμματος στην χθεσινή ορκομωσία στην Βουλή Eurokinissi

Προβληματισμό έχει ήδη δημιουργήσει στο Κοινοβούλιο το νεοναζιστικό κόμμα "Σπαρτιάτες", ενώ σήμερα η Βουλή εκλέγει το προεδρείο της, δίχως την συμμετοχή τους.

Με διάχυτη την ανησυχία για το όρους λειτουργίας του κοινοβουλίου ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η Βουλή εκλέγοντας το νέο προεδρείο της σε ειδική συνεδρίαση ενώ η παρουσία ξανά μετά από 4 χρόνια ενός νεοναζιστικού κόμματος, των «Σπαρτιατών», βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού. Αυτά σε μία Βουλή που το «ακροδεξιό αποτύπωμα» είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στην Μεταπολίτευση.

Δίχως αντιπρόεδρο

Όπως προκύπτει από έως στιγμής δεδομένα συνολικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενσωματώνουν την εμπειρία που υπάρχει από την λειτουργία των νεοναζιστικών μορφωμάτων στο κοινοβούλιο. Δηλαδή από την περίοδο που είχε εισέλθει στην Βουλή η νεοναζιστική (κι εγκληματική) οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Αυτό θα εκφρασθεί θεσμικά με την άρνηση –πιθανότατα- όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο των «Σπαρτιατών» προκειμένου να καταλάβει την θέση αντιπροέδρου η οποία προβλέπεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής. Θυμίζουμε ότι προϋπόθεση για να εκλεγεί κάποιος σε θέση αντιπροέδρου είναι να συγκεντρώσει 70 ψήφους, κάτι που δεν θα πραγματοποιηθεί εφόσον Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δεν υπερψηφίσουν την συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ … «μεταφέρει τον πήχη» και στο κόμμα «Νίκη» αφού σύμφωνα με τηλεοπτική δήλωση του νέου διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Θεοχαρόπουλου, δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τον υποψήφιο του κόμματος αυτού.

Η κατανομή των εδράνων

Παρόλα αυτά όμως προβληματισμό έχει ήδη προκαλέσει η απόφαση του Κώστα Τασούλα για την κατανομή των εδράνων στην Βουλή. Το κόμμα «Σπαρτιάτες» τοποθετήθηκε στην αριστερή πτέρυγα του κοινοβουλίου (δεύτερο πάνω διάζωμα από αριστερά) , πλάι στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μάλιστα η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχει «διασκορπιστεί» σε τρία σημεία της αίθουσας συνεδριάσεων της Βουλής, καταλαμβάνοντας θέσεις σε δεύτερο κάτω διάζωμα δίπλα στο ΚΚΕ, στο πρώτο πάνω -αριστερά μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και στο τρίτο πάνω – αριστερά μαζί με τους βουλευτές της «Νίκης» και δίπλα από τους Σπαρτιάτες.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό «σπάει» μία πολύ παλιά και άτυπη παράδοση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων που θέλει τα κόμματα της αριστεράς να τοποθετούνται …στα αριστερά και τα κόμματα της ακροδεξιάς στα δεξιά. Παρόλα αυτά στην διανομή των εδράνων η Ν.Δ κατέλαβε όλα τα έδρανα από το δεξί άκρο έως και το κέντρο της αίθουσας.

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαμαρτυρηθεί με έντονο τρόπο για τα ζητήματα αυτά μέσω επιστολής στον Κώστα Τασούλα από τον νέο πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο. Ενώ αναφορά στο ζήτημα αυτό έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι το προεδρείο της Βουλής θα επικαλεστεί πιθανότατα χωροταξικά ζητήματα και τους αριθμούς των βουλευτών αποτελεί ερώτημα το αν αυτή η πρωτοβουλία συνιστά και μέρος ενός πολιτικού σχεδιασμού.

Αρχικά επειδή μοιάζει σαν να εφαρμόζεται με χωροταξικούς όρους στο κοινοβούλιο η γνωστή «Θεωρία των Δύο Άκρων».

Μια και τοποθετούνται στο ίδιο μέρος της αίθουσας κόμματα εκ διαμέτρου αντίθετα. Από την άλλη συνιστά ίσως μία συνθήκη που φαίνεται να ευνοεί την «τακτική» της Νέας Δημοκρατίας -που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή με 158 βουλευτές- να υποστηρίζει πως εκφράζει τον «μεσαίο χώρο». Αντίληψη που συνδέεται με τις κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για «τοξικό λόγο».

Ακροδεξιά

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται να είναι διακομματικές οι ανησυχίες για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου που θα υπάρξει στην Κ’ Σύνοδο της Βουλής που έχει ήδη ξεκινήσει.

Η παρουσία των «Σπαρτιατών», σε συνδυασμό με την ύπαρξη του «θρησκόληπτου» κόμματος «Νίκη» και την «Ελληνική Λύση» του Κ.Βελόπουλου με τις γνωστές ξενοφοβικές αντιλήψεις της συνιστούν ένα συσχετισμό που «μετακινεί» προς τα ακροδεξιά την συνολική εικόνα του κοινοβουλίου. Αυτά ενώ και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλάκις αποδειχθεί ότι υφίστανται ανάλογες «ατζέντες».

Αστάθμητος παράγοντας

Επίσης ένας αστάθμητος παράγοντας θα είναι η παρουσία της «Πλεύσης Ελευθερίας» με επικεφαλής την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει προαναγγείλει ότι θα εστιάσει την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος της στην εξάντληση των δυνατοτήτων του Κανονισμού της Βουλής.

Αυτού που μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους πρώην προέδρους του κοινοβουλίου να παρεμβαίνουν σχεδόν δίχως όριο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η Ντ. Μπακογιάννη

Σίγουρα στην εικόνα που προδιαγράφεται έκανε αναφορά η εμπειρότατη κοινοβουλευτικά, Ντόρα Μπακογιάννη όταν ανέφερε κατά την χθεσινή παρουσία της στην Ορκωμοσία του κοινοβουλίου πως «πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η βουλή δεν είναι τσίρκο»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα