Πλήρης στήριξη στη Λευκωσία για ευρωπαϊκές κυρώσεις – Όχι στην κινδυνολογία

Πλήρης στήριξη στη Λευκωσία για ευρωπαϊκές κυρώσεις – Όχι στην κινδυνολογία
Δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ Eurokinissi

Στη Σύνοδο Κορυφής 20-21 Ιουνίου οι αποφάσεις της ΕΕ. Η Λευκωσία έχει ειδοποιηθεί από τρίτη χώρα εδώ και ημέρες πως ο "Πορθητής" έχει πραγματοποιήσει ήδη γεώτρηση, με την έννοια πως έχει "τρυπήσει" στην περιοχή που βρίσκεται.

«Μπαρούτι» μυρίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς ο «Πορθητής» φέρεται να  έχει «τρυπήσει» την περιοχή που βρίσκεται, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως τουλάχιστον έχει ειδοποιηθεί η Λευκωσία από τρίτη δύναμη της περιοχής προ ολίγων ημερών!

Η εξέλιξη σήμανε συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωθυπουργός να διακόψει την περιοδεία του στην Κω και να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου οι δυο χώρες να συντονίσουν τη δράση τους έως το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις εφόσον η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το αμέσως επόμενο διάστημα Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το θέμα:

– Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

– Την Τρίτη θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν εκ νέου το θέμα, με την ελληνική κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τη Σία Αναγνωστοπούλου η τον Τάκη Παυλόπουλο.

– Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, όπου Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξουν να ληφθεί μια απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός  της Κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη Αθήνα και Λευκωσία συζητούν τις κυρώσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ έχουν ήδη παραδώσει τις αρχικές τους προτάσεις στους αρμοδίους της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, επιδιώκει να κρατάει ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από σήμερα επαναλαμβάνονται στην Άγκυρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Η Αθήνα, με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, παρείχε πλήρη στήριξη στη Λευκωσία, ενώ είπε όχι στην κινδυνολογία, είτε αυτή εκφράζεται με «προβλέψεις» για «νέα Ίμια», είτε με εκτιμήσεις πως η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της, ακόμα και με ένα θερμό επεισόδιο.

«Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν τα πιο ισχυρά ερείσματα από ποτέ» διαβεβαιώνει μέσω του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός -γεγονός στο οποίο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Συμφωνία των Πρεσπών- ενώ αποστέλλει απόλυτο μήνυμα πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απολύτως ασφαλείς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα