Ποια είναι τα νέα πρόσωπα του Αρείου Πάγου 

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα του Αρείου Πάγου 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα βιογραφικά της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, όπως την επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ο νέος Πρόεδρος και Βασίλης Πλιώτας ο νέος Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Πολυετή εμπειρία με σημαντικές υποθέσεις στο ενεργητικό τους χαρακτηρίζουν τόσο τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, όσο και το νέο Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη.

Την επιλογή του Β. Πλιώτα από το υπουργικό συμβούλιο ακολούθησε η εξής δήλωσή του: «Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης  αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955  στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο διαγωνισμό του 1980 και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος Κέρκυρας. Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο Βασίλης Πλιώτας διετέλεσε εισαγγελέας – εισηγητής στην υπόθεση του πρωην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου, όταν είχε προτείνει να παραπεμφθεί σε δυο δίκη για δυο κακουργήματα για την περίφημη υπόθεση  της λίστας Λαγκάρντ. Παράλληλα, είχε προτείνει την απόρριψη της αναίρεσης της απόφασης κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Τασου Μαντέλη για την υπόθεση της Ζήμενς.

Στο παρελθόν, μαζί με δυο συναδέλφους του  έχει αναλάβει την διερεύνηση των συνθηκων εισόδου στη χώρα του ηγέτη των Κούρδων Αμπλουλάχ Οτζαλάν. Παράλληλα, συμμετείχε στην έρευνα των υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς και με την υπόθεση του ναυαγίου του Δύστος.  

 Από την πλευρά του, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης δήλωσε για την επιλογή του στη θέση του Προέδρου: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου προήχθη στις 22-8-2012, είναι έγγαμος με τέσσερα παιδιά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 Και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα