Πολάκης: Εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ και παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολάκης: Εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ και παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας
O Παύλος Πολάκης Eurokinissi

Την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη μετά την επίμαχη ανάρτηση που οδήγησε στην αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Το εκτελεστικό γραφείο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εισήγηση για μη συμμετοχή του βουλευτή Χανίων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ομόφωνη, ενώ ο ίδιος θα κριθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας, “όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα.”

Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη.

Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα.

Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις.

Τις συλλογικές θέσεις.

Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ.

Και απαιτεί να μη δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο.

Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα.

Δε νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους“, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να επικυρώσει την μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια, σε μία διαδικασία στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί και ο βουλευτής ως μέλος του οργάνου, ενώ την Παρασκευή πιθανολογείται ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι: Βαρτζελή Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχαήλ, Καπράνας Ζήσης, Κοτσακάς Αντώνης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη, Χρήστου – Διαούρτα Λίνα.

Τι προηγήθηκε

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν μία νέα, αιχμηρή και εκτός ατζέντας του κόμματος ανάρτηση του Παύλου Πολάκη την περασμένη Κυριακή, όταν και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως “αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ” προτείνοντας “εθελουσία στους δικαστές άνω των 60, δεύτερη σχολή δικαστών με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια” την “κατάργηση ΑΑΔΕ από ανεξάρτητη αρχή, ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ” όπως και “δημόσιο έλεγχο σε τουλάχιστον μία από τις 4 συστημικές Τράπεζες, με κατάργηση του ΤΧΣ και πέρασμα των μετοχών του στο Υπουργείο Οικονομικών”.

Οι προτάσεις του βουλευτή Χανίων δεν ευθυγραμμίζονται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και έχουν υποστηριχθεί από την ηγεσία του κόμματος, δοκιμάζοντας εκ νέου την υπομονή του προέδρου του κόμματος και αποτελώντας έτσι την αφορμή της αποπομπής του από τα ψηφοδέλτιά του.

Μία βδομάδα νωρίτερα άλλωστε, είχε προηγηθεί η δημόσια διαφωνία του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου των Χανίων, η οποία είχε συνοδευτεί με την απειλή της απόσυρσής του.

Η ηγεσία του κόμματος πάντως έδωσε το πρώτο αποφασιστικό δείγμα των διαφαινόμενων τίτλων τέλους, προχωρώντας και στην άμεση καθαίρεσή του από Τομεάρχη Διαφάνειας, ανακοινώνοντας την αντικατάστασή του από τον Γιάννη Ραγκούση.

Η εισαγγελική παρέμβαση και η “επιλεκτική δικαιοσύνη”

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη έφερε και εισαγγελική παρέμβαση, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο να διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες και του βουλευτή Παύλου Πολάκη, για ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων καθώς και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Η εντολή του Εισαγγελέα περιλαμβάνει σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο πλην αυτής του κ. Πολάκη που τον οδήγησε εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τον βουλευτή η Εισαγγελία λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας θα αποστείλει άμεσα την υπόθεση, όπως προβλέπεται, στη Βουλή προκειμένου να αποφασίσει για την μεταχείριση του κ. Πολάκη.

Από την πλευρά τους πάντως, ο Τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε κοινή δήλωσή τους, έκαναν λόγο για “επιλεκτική Δικαιοσύνη“.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως “οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών.

Ωστόσο, η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής.

Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή» ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη «θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία», δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση. Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας”.

Η πορεία της ρήξης

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια απαντήσει στην κριτική που ασκούνταν στο ύφος με το οποίο ασκούσε κριτική ο Παύλος Πολάκης. Παρόλα αυτά τον είχε στηρίξει, ενώ κατά την διανομή αρμοδιοτήτων στους τομείς εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ του είχε αναθέσει τα ζητήματα διαφάνειας, με τον Παύλο Πολάκη να αναδεικνύει αρκετά ζητήματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Δηλαδή σε οργανωτικό επίπεδο είχε δώσει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας έναν σαφή και διακριτό ρόλο, απολύτως συμβατό με τα πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του. Στον οποίο μάλιστα – κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ- αποδείχθηκε αποτελεσματικός.

Με αυτό ως βάση ο Παύλος Πολάκης κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός ιδιαίτερου ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο που ενίσχυσε την ήδη σημαντική απήχησή του σε ένα τμήμα της εκλογικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως τις τελευταίες (και προεκλογικές) εβδομάδες, φάνηκαν σαφή σημάδια σχετικά με το ότι ο βουλευτής Χανίων μετέτρεψε αυτή την εικόνα σε μία ολοκληρωμένη όσο και διαφορετική πλατφόρμα. Τόσο σε επίπεδο ύφους όσο και σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων. Δηλαδή διαμόρφωσε τους όρους άσκησης προσωπικής πολιτικής και αναγορεύοντας τον εαυτό του σε δημόσιο κριτή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτό φαίνεται ότι ήταν το «όριο» το οποίο ξεπεράστηκε.

Έτσι πριν από 7 ημέρες ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε μία σαφή «κίτρινη κάρτα» με τη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει τον συλλογικό χαρακτήρα των αποφάσεων του κόμματος, από τα όργανά τα οποία εκλέχθηκαν στο τελευταίο του συνέδριο όπως και τις θεσμοθετημένες εσωτερικές του διαδικασίες. Παρόλα αυτά ο πρώην υπουργός προχώρησε σήμερα σε νέα ανάρτηση που «απέπνεε» ένα έντονα ρεβανσιστικό χαρακτήρα σε επίπεδο ύφους, ζητώντας διώξεις συγκεκριμένων προσώπων (δημοσιογράφους, δικαστικούς, επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών).

Σε προγραμματικό επίπεδο κατέθεσε προτάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ τη κρατικοποίηση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ενδεχόμενο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτά μόλις μια ημέρα μετά από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην οποία επισήμαινε πως «εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού». Επίσης λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις θέσεις του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Πληροφορίες θέλουν αμφότερες τις δύο αυτές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να ενόχλησαν σφόδρα τον Παύλο Πολάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η απαίτηση του για την ένταξη του Μ.Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, η οποία θεωρείται ότι θα ενίσχυε αποφασιστικά την εκλογική επίδοση του πρώην υπουργού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα