Πολιτικές πιέσεις για την Β’ Αθηνών

Πολιτικές πιέσεις για την Β’ Αθηνών
Το Μέγαρο Μαξίμου - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Διπλή πίεση προς τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής ασκεί η κυβέρνηση με την πρόταση για κατάτμηση της Β' Αθηνών.

Έως το τέλος Μαΐου θα κατατεθεί από την κυβέρνηση η πρόταση νόμου για την κατάτμηση της β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Η κυβέρνηση επί της ουσίας με την προώθηση της ρύθμισης για το σπάσιμο δύο γιγαντιαίων περιφερειών- η οποία απαιτεί 200 ψήφους για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές- επιδιώκει να πιέσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγής να την ψηφίσουν γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν τα δύο κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της κατάτμησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια συμψηφισμού ή ως προσχηματική κίνηση το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να προωθηθεί συγχρόνως και η πρόταση για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και μάλιστα κάνει λόγο για ένα “χυδαίο δούνε και λαβείν”.

Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση είναι αρνητική σε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό οι ομογενείς. Θεωρεί ότι μία τέτοια απαίτηση είναι εξωπραγματική και δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει καν σε συζήτηση επ’ αυτού. Στο Μαξίμου προσπαθούν-όπως λένε- να κατανοήσουν τί εννοεί η αξιωματική αντιπολίτευση όταν αναφέρεται στους έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν αναφέρεται στους απόδημους, η απάντηση είναι αρνητική. Εάν πάλι, η ΝΔ αναφέρεται στους έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό κυρίως λόγω κρίσης τότε το Μαξίμου δεν έχει πρόβλημα να ανοίξει συζήτηση. “Το ίδιο ισχύει και στις ευρωεκλογές, οι έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν” αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με την επισήμανση ωστόσο ότι απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες για να προωθηθεί μία ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουν ότι επειδή η πρόταση νόμου για την κατάτμηση των περιφερειών θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί ακόμη και πριν από την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος. Άρα, όχι ταυτόχρονα και συνδυαστικά.

Η κυβέρνηση θέλει να καταδείξει ότι η Πειραιώς χρησιμοποιεί ένα τέχνασμα για να μην ψηφίσει το σπάσιμο των δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών κι ότι επικαλείται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καν ο απαιτούμενος χρόνος για να προωθηθεί η σχετική ρύθμιση.

Από την άλλη επιθυμεί να αναγκάσει και το Κίνημα Αλλαγής να ανοίξει τα χαρτιά του και να πάρει θέση ως προς το θέμα της κατάτμησης της β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής καθώς στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ του σπασίματος. Μάλιστα όταν ο πρωθυπουργός είχε καλέσει το καλοκαίρι του 2016 στο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της απλής αναλογικής η Φώφη Γεννηματά επικαλέστηκε την μη κατάτμηση της β’ Αθηνών για να μην την ψηφίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή.

Εάν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι αρνητική τότε το Μαξίμου θα κάνει λόγο για μία ακόμη ανακολουθία του Κινήματος Αλλαγής .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα