Πολιτική παγίδα από τον Τσίπρα φοβάται η ΝΔ

default image

Γιατί ζητάει από τον πρωθυπουργό να μην «προνομοθετήσει» πακέτο παροχών που να υπερβαίνει το χρόνο θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα το 2019

Με ομοβροντία πυρών κατά των επικείμενων εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απαντά η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη χτες να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην προβεί σε τετραετές «πακέτο παροχών» και να μην «προνομοθετήσει» καθώς «οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν τη μέρα των εκλογών». Στο πνεύμα της παρέμβασης Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη και η Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι «η ακατάσχετη παροχολογία είναι επικίνδυνη για τη χώρα».

Στη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι τα σενάρια που υπάρχουν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συμπεριλαμβάνουν προτάσεις και θέσεις που έχει διατυπώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για σταδιακές (σε βάθος διετίας και τετραετίας) μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, φοβούνται ότι το πακέτο θα είναι ευρύτερο και το συνολικό κόστος των κυβερνητικών εξαγγελιών θα υπερβαίνει κατά πολύ το δημοσιονομικό περιθώριο που αφήνουν οι στόχοι για το πλεόνασμα. Ως εκ τούτου στη ΝΔ φοβούνται ότι μια δική τους κυβέρνηση θα κληθεί μελλοντικά να καταργήσει μέτρα φοροελαφρύνσεων κ.α. για να τηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία με αποτέλεσμα να επωμιστεί και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.

Μάλιστα αυτό το στηρίζουν στην εκτίμηση που έχουν ότι η Ελλάδα παρά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου παραμένει εκτός αγορών καθώς θεωρούν απαγορευτικό το ύψος του επιτοκίου για δανεισμό από τις χρηματαγορές το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζουν ως λάθος σήμα στις αγορές τη νομοθέτηση από την παρούσα κυβέρνηση αντιμέτρων των μνημονιακών βαρών καθώς «αποσταθεροποιεί την εικόνα της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου» και «δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο δανεισμό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα