Πολιτικός αναβρασμός από την αποχώρηση Παπούλια

Πολιτικός αναβρασμός από την αποχώρηση Παπούλια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ / Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ (MOTION TEAM/ ΜΩΗΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) MotionTeam

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Για "προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας" έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος. Επίθεση Σαμαρά κατά της κυβέρνησης. Την παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ (Vids)

Σκληρή κριτική προς τους διαδηλωτές που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης άσκησε ο Ευ. Βενιζέλος.

“Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

“Αυτοί που σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Χειρότεροι δε όλων είναι όσοι ενέπλεξαν, τέτοια ημέρα, στην συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας”, τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπούλια – Παπανδρέου

Τη λύπη της κυβέρνησης για τα γεγονότα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στον κ. Παπούλια κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

Έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Ηλ. Μόσιαλος

“Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους”, συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Ηλ. Μόσιαλος,σε δηλώσεις του στο Mega.

O κ. Μόσιαλος ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα, κάνοντας λόγο για “απόπειρα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών”.

“Είναι απαράδεκτα τα όσο συνέβησαν χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους . η αστυνομία έκανε το καθήκον της”. Ταυτοχρόνως ο κ. Μόσιαλος ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα.

Σαμαράς: “Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις”

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: “Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “φωτογραφίζει” και το χώρο από τον οποίο προέρχονται οι διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης και αναφέρει:

“Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας. Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδευτούν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους”.

Την παραίτηση Παπουτσή ζητά ο ΛΑΟΣ

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Λαϊκος Ορθόδοξος Συναγερμός με ανακοίνωση του στην οποία αναφέρει:

“Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο Έθνος. Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων.

Η λοιδορία προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος”.

Σε δηλώσεις του ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε, πως “η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο του Κράτους. Δεν έχει τη λαϊκη αποδοχή. Δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους”, ενώ χαρακτήρισε “απαράδεκτους αυτούς που έκαναν τη διαμαρτυρία”.

Ο βουλευτής Θ. Πλεύρης από τη μεριά του, είπε πως “αυτοί που έχουν ταχθεί κατά των παρελάσεων βρίσκουν αυτό τον τρόπο για να επιτύχουν την κατάργησή τους”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Ο καλύτερος φόρος τιμής”

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε “αντάξιο της επετείου ο λαός που έκανε τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής”

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη αποτέλεσε η καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Διαμαντίδη, ότι περίπου 20 άτομα, “αποβράσματα” που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το σπίτι του φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Παραφράζοντας τον Καβάφη, αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις”.

Αποδοκιμασίες επισήμων σε πολλές περιοχές

Πρωτοφανείς αποδοκιμασίες σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο , όπου οι επίσημοι αποχώρησαν και η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία μόνο του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Στο Περιστέρι , γονείς και μαθητές ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ μαθητές από Λύκεια της περιοχής παρέλασαν με μαύρα ρούχα και μαύρα περιβραχιόνια.

Ένταση επικράτησε και στο Σύνταγμα , μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Ένταση και στην παρέλαση στον Πειραιά, όπου πολίτες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, αλλά και των επισήμων που βρίσκονταν στην εξέδρα.

Ο υφυπουργός Άμυνας, Κ. Σπηλιόπουλος, φυγαδεύτηκε από αστυνομικούς, ενώ “βροχή” έπεφταν από διαδηλωτές αυγά κατά των επισήμων.

Επίθεση δέχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, στην Τρίπολη.

Επεισοδιακές ήταν οι παρελάσεις και στα Τρίκαλα και το Βόλο.

Διεκόπη, λίγο μετά την έναρξη της η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Ρόδο, με μια μεγάλη ομάδα διαμαρτυρομένων να διασπά τον κλοιό της Αστυνομίας και να διακόπτει την παρέλαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα