Πώς φτάσαμε στις μπουνιές στη Βουλή – Έρχεται αλλαγή κανονισμού

Διαβάζεται σε 4'
Ο Βασίλης Γραμμένος
Ο Βασίλης Γραμμένος Eurokinissi

Η επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου στον Βασίλη Γραμμένο εξαναγκάζει τον Κώστα Τασούλα να αναζητήσει προβλέψεις ποινών για φαινόμενα ξυλοδαρμού στο κοινοβούλιο

Απέναντι στο ενδεχόμενο η Βουλή να θυμίζει ολοένα και πιο συχνά … «Αμέρικαν Μπαρ» (κατά την γνωστή ατάκα του Διονύση Παπαγιανόπουλου) βρίσκεται το πολιτικό σύστημα. Ένα φαινόμενο που προφανώς σχετίζεται με την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην εθνική αντιπροσωπεία. Ενδεικτικό είναι πως εξαναγκάζεται ο Πρόεδρος της Βουλής να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου (πρώην «Σπαρτιάτης») στον Βασίλη Γραμμένο (Ελληνική Λύση) ακόμη  και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου!

Ο Κώστας Τασούλας

Ο Κώστας Τασούλας παραδέχθηκε ευθέως χθες στην Ολομέλεια της Βουλής πως ο βασικός δημοκρατικός θεσμός της χώρας δεν ήταν …έτοιμος για ένα τόσο ακραίο επεισόδιο. Όπως είπε «ο Κανονισμός δεν προβλέπει αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, γι’ αυτό και τολμώ να πω είναι αρκετά επιεικής γιατί όταν τον φτιάχναμε νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους». Επισήμανε πως «το πιο βαρύ που μπορώ να επιβάλω στον Βουλευτή ο οποίος χειροδίκησε έναντι συναδέλφου αυτή τη στιγμή βάσει του Κανονισμού είναι να τον απομακρύνω με τη Φρουρά για δεκαπέντε μέρες από τις διαδικασίες του Σώματος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά προϊδέασε για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το οπλοστάσιο του Κανονισμού της Βουλής δεν είχε φαντασία να σκεφτεί ότι μπορεί εκλεγμένο μέλος να γρονθοκοπήσει άλλο μέλος. Θα επεκτείνουμε τη φαντασία μας και σε αυτές τις εκδοχές». Ενώ μία άλλη φράση του έδειξε σχεδόν …απόγνωση αφού μίλησε για «κτηνωδία, την οποίαν θα βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε. Φαίνεται ότι μας έλαχε και αυτή η συμπεριφορά».

Το περιστατικό

Το χθεσινό περιστατικό καταδικάστηκε από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Με τις ευθύνες να καταλογίζονται τόσο από τον Κώστα Τασούλα όσο και από τα κόμματα στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ο οποίος και χειροδίκησε.

Άλλωστε ο ίδιος θα αντιμετωπίσει την διαδικασία του αυτοφώρου με τον Πρόεδρο της Βουλής να έχει ήδη μιλήσει για ευθεία παραβίαση του άρθρου 157 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την παρεμπόδιση βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Αδίκημα που προβλέπει έως και 10ετή κάθειρξη ως ποινή.

Παράλληλα όμως σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει το ότι το «φόντο» στο οποίο δημιουργήθηκε η ένταση αφορούσε ουσιαστικά μια εσωτερική κόντρα στον ευρύτερο χώρο της ακροδεξιάς.

Θυμίζουμε ότι το επεισόδιο έγινε κατά την συζήτηση για την άρση ασυλίας του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, την οποία και ο ίδιος ζήτησε. Αυτό προέκυψε μετά από μήνυση που κατέθεσε ο Ευστάθιος Φλώρος, πατέρας του βουλευτή που χειροδίκησε.

Πρόκειται για εν αποστρατεία αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που καταλογίζει στον Κυριάκο Βελόπουλο ότι τον απέπεμψε από το κόμμα «Ελληνική Λύση» παρότι ο ίδιος ήταν ιδρυτικό στέλεχος και ως εκ τούτου τον μήνυσε για δυσφήμιση.

Παρελθόν

Το να καταγράφονται ξυλοδαρμοί στην Βουλή είναι ακραίο γεγονός. Θυμίζοντας καταστάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των δεκαετιών του ’50 και του ’60 ή και παλαιότερων.

Παρόλα αυτά φαινόμενα «προπομποί» έχουν ήδη καταγραφεί από την περίοδο που στο κοινοβούλιο βρίσκονταν το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Την περίοδο εκείνοι οι προπηλακισμοί και οι απειλές επεισοδίων ήταν στη ημερήσια διάταξη, με τους βουλευτές του Νίκου Μιχαλολιάκου, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην φυλακή ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης να πρωταγωνιστούν.

Η πιο έντονη στιγμή εκείνης της περιόδου – θυμίζουμε – ήταν η επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας και τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Δένδια.

Το επεισόδιο έγινε στις 15 Μαίου του 2017 όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε σπρώξει τον Νίκο Δένδια επειδή πέρασε μπροστά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής την ώρα που μιλούσε. Ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος εκδήλωσαν τις προθέσεις τους για γενικευμένη σύγκρουση.

Έμμεσα άλλωστε το … «πνεύμα» του Ηλία Κασιδιάρη εμπλέκεται και στο χθεσινό επεισόδιο. Αφού ο πρωταγωνιστής του είναι πρώην μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Σπαρτιάτες» που ως γνωστόν ελέγχεται από την δικαιοσύνη για την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων και το ότι πραγματικός αρχηγός του κόμματος είναι ο φυλακισμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα