Πόθεν έσχες βουλευτών: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του 2013

Πόθεν έσχες βουλευτών: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του 2013
Discussion on the Plenum of the Greek Parliament, regarding the forming of an investigative committee about Parties funding and funding of Mass Media organizations. In Athens, on Apr. 15, 2016. / . . () , , . , 15 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δημοσιοποιήθηκαν για άλλη μία φορά με χρονική καθυστέρηση, καθώς αφορούν τα εισοδήματα του 2012 που δηλώθηκαν το 2013. Διαβάστε στο News247 τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, των πρώην πρωθυπουργών, των υπουργών και των βουλευτών

Με χρονοκαθυστέρηση για άλλη μία φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών και ευρωβουλευτών πρώην και νυν.

Πρόκειται για τις δηλώσεις που έγιναν το 2013 και αφορούν τα εισοδήματα του 2012 και οι οποιες αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2013 (χρήση 2012) υπέβαλαν συνολικά 609 υπόχρεοι σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 περ. α’ έως ε’ του Ν. 3213/2003. Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πολιτικοί αρχηγοί (πλην Σταύρου Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη που δεν είχαν ακόμη τότε εκλεγεί στη Βουλή), οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί, κοινοβουλευτικοί και μη, καθώς και οι ευρωβουλευτές.

Τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης παρέδωσε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος για τον έλεγχο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος.

Όπως αναφέρεται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ανατέθηκε η διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, οι οποίοι εξέτασαν τις δηλώσεις κι όπου συνέτρεχε λόγος, κάλεσαν τους υπόχρεους, προς παροχή διευκρινίσεων και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.

Στις εκθέσεις αυτές, μετά από σχετικό έλεγχο, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σ΄αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις). Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβιώσεώς τους.

Οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα παραμείνουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής για ένα μήνα και συγκεκριμένα έως τις 10 Ιουνίου του 2016.

Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων δε θα φαίνεται όμως πλέον η διεύθυνση των ακινήτων που κατέχουν οι βουλευτές.

Το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει επιτέλους μεγαλύτερη ταχύτητα στη δημοσιοποίηση και τον έλεγχο των στοιχείων αυτών, αλλά και πότε θα δίδονται σε μία μορφή πιο εύχρηστη ώστε το κοινό να ελέγχει το ίδιο αυτούς που καθορίζουν το μέλλον του. Διαβάστε εδώ και τη θέση του News247.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα