Πράσινο φως από Eurgogroup: Στα τέλη Γενάρη η εκταμίευση της τρίτης δόσης

Πράσινο φως από Eurgogroup: Στα τέλη Γενάρη η εκταμίευση της τρίτης δόσης
Portugal's Finance Minister Mario Centeno, left, and president of the eurogroup Jeroen Dijsselbloem, right, address a media conference after a meeting of eurozone finance ministers at the Europa building in Brussels on Monday, Dec. 4, 2017. Eurozone finance ministers met Monday to elect a new president for the club of 19 nations that share the euro currency. (AP Photo/Olivier Matthys) AP

Θετικός οιωνός η τάχιστη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το ελληνικό ζήτημα. Στο eurogroup της 22ας Ιανουαρίου κλείνει και επίσημα η Γ' αξιολόγηση

Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποτελεί καλό σημάδι για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος. Σε αυτό συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο των αρμοδίων της Ευρωζώνης επισφράγισε την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) που επετεύχθη στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου και αναγνώρισε ως πιθανότερη ημερομηνία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου.

Ικανοποίηση Μοσκοβισί

«Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα. Βασίστηκε σε σκληρή δουλειά και από τις δυο πλευρές. Πριν και μετά τα Xριστούγεννα θα εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα και στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση», είπε μετά το τέλος της  συνάντησης ο απερχόμενος πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία είναι τόσο επιθυμητό, όσο και εφικτό να ολοκληρωθεί άμεσα

«Η συμφωνία είναι τόσο επιθυμητό, όσο και εφικτό να ολοκληρωθεί άμεσα, μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, στο πρώτο Eurogroup του 2018», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε επιπλέον ο Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι είναι «παραμύθι για παιδιά». Ο Επίτροπος συμπλήρωσε ότι «κάποτε πρέπει να γραφτεί η ιστορία χωρίς παράνοια και ψέματα».

Καλό σημάδι η τεχνική συμφωνία, λέει ο Ρέγκλινγκ

«Η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ένα καλό σημάδι και για την ιδιοκτησία του προγράμματος και στέλνει ένα καλό σήμα στις αγορές», είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ. «Οι επόμενες κινήσεις να γίνουν γρήγορα για να εκταμιεύσουμε τέλος Ιανουαρίου την επόμενη δόση», είπε.

Ερωτηθείς για το ύψος της δόσης, ο επικεφαλής του ΕΜΣ δήλωσε ότι: «είναι νωρίς να συζητήσουμε για το ύψος της δόσης. Η Ελλάδα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε για το πόσο θα είναι το «μαξιλαράκι» στο τέλος του προγράμματος. Υπολογίζουμε ότι ακόμη 18,5 δισ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του προγράμματος. Εξαρτάται από το πόσες αξιολογήσεις θα έχουμε ως το τέλος. Έτσι κι αλλιώς, έχω πει ότι το ποσό που θα χρειαστεί τελικά η Ελλάδα είναι μικρότερο από αυτό που αρχικά είχαμε υπολογίσει», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο Eurogroup τέθηκε το θέμα των πρώην εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επιβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Είναι ατυχές περιστατικό, οι υπουργοί ανησυχούν, εκφράζω την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα