Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Η γερμανική κυβέρνηση να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο

Ο επικεφαλής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκύζι
Ο επικεφαλής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκύζι AP

Ως ευκαιρία για την βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, βλέπει το τέλος της εποχής των μνημονίων ο Γκρέγκορ Γκίζι και καλεί για τέλος στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας

"Tώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων (οι ελληνογερμανικές σχέσεις) μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει (η Ελλάδα για τα δάνεια) και πρέπει της επιστραφούν", η δε "πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει", λέει ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, λέει πως δεν είναι νομικά εφικτές, αλλά τονίζει η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, "διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων. Για το ύψος των τόκων θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις".

Στο ερώτημα εάν η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, θα βοηθήσει να τεθούν αυτά τα θέματα, ο κ. Γκίζι, που ήταν μέλος της αντιπροσωπείας η οποία τον συνόδευε, απαντά ότι το ελπίζει φυσικά, αλλά ελπίζει επίσης πως "ιδίως ένα άλλο θέμα θα προχωρήσει: Θα πρέπει η Γερμανία επιτέλους να συμφωνήσει να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις. Πιστεύω ότι ο κ. Σταϊνμάιερ έχει πεισθεί αλλά πρέπει να πείσει και τη γερμανική κυβέρνηση".

Τέλος, ο κ. Γκίζι λέει πως πιστεύει μεν "ότι η Xριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) θα έχει πτώση" στις αυριανές εκλογές στη Βαυαρία, αλλά στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, απαντά: "Όχι, θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο CSU, εξάλλου δεν είναι ο άνθρωπος που παραιτείται εύκολα...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη Χάγη το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Σκουρλέτης: Η πολιτεία να κάνει ό,τι επιβάλλεται για να ολοκληρωθεί η δίκη της ΧΑ

Καλαμάτα: Μηνύματα μνήμης και ιστορικής ευθύνης από Παυλόπουλο- Σταϊνμάγιερ

Η "συγγνώμη" Σταϊνμάιερ κεντρικό θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ

SHARE:

24Media Network