Προετοιμάζεται για την ψηφοφορία το Μαξίμου

Προετοιμάζεται για την ψηφοφορία το Μαξίμου
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Όσο οι ώρες περνούν το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στο «κόκκινο» με το Μαξίμου να ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη της Ολομέλειας

Στην αντεπίθεση επέλεξε να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου υπερασπιζόμενο τη συμφωνία που θα ψηφιστεί την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή απαντώντας παράλληλα σε όλες της βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη περίμεναν, όπως εξηγούσαν στο NEWS 247, το πολυνομοσχέδιο να αποτελέσει «πεδίο μελέτης» για τη ΝΔ προκειμένου να αναδείξει τα μέτρα τα οποία θα επιβληθούν, καθώς και το μέγεθός τους. Για αυτό το λόγο οι απαντήσεις από την Ηρώδου Αττικού ετοιμάζονταν ήδη από το Σάββατο το βράδυ, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αφορούν σε 1% για το 2018 και 1% για το 2019, με αντίστοιχου ύψους αντίμετρα και τόνιζαν ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν προβλέψεις και επ΄ ουδενί στόχους. Σε απόλυτους αριθμούς, υποστήριζαν ότι τα μέτρα του 2019 αγγίζουν τα 2,1 δισ. ευρώ και τα μέτρα του 2020 αγγίζουν το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον στο ίδιο ύψος υπολογίζονται και τα αντίμετρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος συμπλήρωναν πως δεν μπορεί να υπολογίζονται ως περικοπές που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των βουλευτών, ή ακόμα και η αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών. «Η πραγματική δημοσιονομική επίπτωση είναι 1% από τα μέτρα και 1% από τα αντίμετρα, με μία μικρή απόκλιση στις περικοπές των συντάξεων, όπου θα αγγίξει το 1,02%, καθώς υπολογίζεται η περικοπή επί του μεικτού» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Οι εκτιμήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και για το 2020, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι χωρίς παρεμβάσεις το πρωτογενές πλεόνασμα θα άγγιζε το 4,62% έναντι στόχου για 3,5%. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως αυτό το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν επιπλέον ελαφρύνσεις 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης διευκρινίστηκε ότι η επίπτωση ενός μέτρου δεν συνυπολογίζεται σε κάθε προϋπολογισμό προσθετικά. Δεν μπορούν, δηλαδή να μετρηθούν οι περικοπές των συντάξεων δύο και τρεις φορές, δήλωναν χαρακτηριστικά.

Ενισχύοντας την υπερασπιστική τους γραμμή, αλλά και τα επιχειρήματα των βουλευτών κορυφαίες πηγές σημείωναν  πως το 2021 που δεν υπάρχουν μέτρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει κατευθείαν σε αντίμετρα τα οποία με τις σημερινές εκτιμήσεις θα αγγίζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό περιθώριο βάσει των προβλέψεων, χωρίς να χάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από την Κίνα και  θα βρίσκεται στο γραφείο του προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους συνεργάτες του, αλλά και να προετοιμάσει την ομιλία του για τη Βουλή με βάση και τα επιχειρήματα της ΝΔ κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν η σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους. Παράλληλα το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας προετοιμάζει τον κατάλογο των ομιλητών που θα «υπερασπιστούν» τη συμφωνία στην Ολομέλεια.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα παραμείνει «αρραγής» με τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας να είναι σε συνεχή επαφής με τους βουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα