Προοδευτικά πυρά στα ημίμετρα για το bullying

Διαβάζεται σε 4'
Προαύλιο σχολείου
Προαύλιο σχολείου (Εικόνα αρχείου) SOOC

Αναποτελεσματικά κι αυταρχικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον σχολικό εκφοβισμό εκτιμούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά

«Αυταρχισμός», «ποινολόγιο» «συντηρητισμός» «τιμωρητικός χαρακτήρας». Με φράσεις σαν κι αυτές χαρακτηρίζει σύσσωμη η προοδευτική αντιπολίτευση τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό. Κοινή εκτίμηση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά είναι πως τα μέτρα έχουν εντυπωσιοθηρικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος. Οπότε ως εκ τούτου θα είναι αναποτλεσματικά.

Για «παιχνίδι εντυπώσεων» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Διονύσης Καλαματιανος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση της αυστηροποίησης των ποινών και της καταστολής, προκειμένου να αντιμετωπίσει το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο του bullying στα σχολεία μας. Προφανώς, θεωρεί πως θα το καταπολεμήσει με αποβολές και ποινολόγια, μετατρέποντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς σε «ιδιότυπα όργανα αστυνόμευσης» εντός του σχολείου. Όμως, η ουσιαστική αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού δεν μπορεί να βασίζεται σε αυταρχικό και τιμωρητικό πλαίσιο».

Επισήμανε πως «Χρειάζεται πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που οδηγούν παιδιά σε τέτοιες συμπεριφορές, που εντείνουν την εγκληματικότητα και τον κοινωνικό ρατσισμό. Χρειάζεται βελτίωση των κοινωνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και οικονομικών συνθηκών. Χρειάζονται πολιτικές στην κατεύθυνση της άρσης των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πολιτικές που αφενός θα ωθούν την κοινωνικοποίηση των νέων μας, αφετέρου θα εγγυώνται τη δημιουργικότητα, την πρόοδο και την προοπτική τους».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Παραστατίδης τόνισε πως « οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου αυτού φαινομένου, μάς καθιστούν στο ίδιο έργο θεατές. Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα κοινωνικά προβλήματα, όταν πια έχουν καταστεί ανεξέλεγκτα λόγω της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης των αιτιών που τα προκαλούν. Και τότε προσφεύγει εσπευσμένα στην επικοινωνιακή διαχείριση με φιέστες και  ανακαλεί από το παρελθόν συντηρητικές ιδεοληπτικές επιλογές τιμωρητικού χαρακτήρα και  αυστηροποίησης ποινολογίου. Μέτρα που σήμερα μπορεί να φαίνονται αναγκαία αλλά ούτε αναπόφευκτα είναι ούτε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση συνιστούν».

Τόνισε την ανάγκη για «ένα σχολείο που δεν παρέχει απλά γνώση αλλά μορφώνει, διαπαιδαγωγεί, κοινωνικοποιεί. Μέσα από ένα τέτοιο σχεδιασμό, το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει ο πυρήνας ανάπτυξης δράσεων και πρωτοβουλιών,  σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες και στη διαφορετικότητα, κέντρο καλλιέργειας της κουλτούρας της αποδοχής και της συνεργασίας».

«Για το “θεαθήναι” είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ επιδιώκουν να περάσουν και αντιδραστικά μέτρα με αφορμή ένα υπαρκτό και οξυμένο πρόβλημα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Επισημαίνει μάλιστα πως «φτάνουν στο σημείο να ταυτίζουν μορφές της συλλογικής πάλης των μαθητών -με το πρόσχημα της παρεμπόδισης μαθήματος- με την ενδοσχολική βία για να φέρουν από την πίσω πόρτα ακόμη μεγαλύτερη καταστολή».

Τονίζει πως «η μόνη αποτελεσματική, πραγματική και γνήσια αντιμετώπιση του bullying μπορεί να έρθει από τη νεολαία και όλο τον λαό στον καθημερινό αγώνα για τις ανάγκες τους στη μόρφωση, τη δουλειά, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία. Κάνοντας καθημερινά πράξη την αλληλεγγύη, το σύνθημα “Ένας για όλους και όλοι για έναν” και απομονώνοντας πρακτικές που γεννιούνται κι αναπτύσσονται στο έδαφος του ατομισμού, του ανταγωνισμού και όλων των σάπιων αξιών αυτού του συστήματος».

Την αντιμετώπιση των εφήβων ως «δράστες» καταγγέλλει η Νέα Αριστερά. Εκτιμά πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις βαθιά συντηρητικές αντιλήψεις της κυβέρνησης μπροστά σε ένα υπαρκτό και οξύ κοινωνικό πρόβλημα.  Πίσω από τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών και διαδικτυακών εργαλείων, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πιερρακάκης επικαλούνται κυρίως την «ατομική ευθύνη», την αυστηροποίηση των τιμωριών για τους μαθητές που ασκούν βία ή εκφοβισμό, την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και την «εύκολη» αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Είναι ωστόσο επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μια τέτοια λογική οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακύκλωση της βίας».

Επίσης η Νέα Αριστερά συνδυάζει τα μέτρα με την πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης που «κατέβασε τον ποινικό καταλογισμό στα 10 έτη και της οποίας οι νέοι ποινικοί κώδικες θα οδηγούν με μεγαλύτερη ευκολία ακόμη και ανήλικους στα σωφρονιστικά καταστήματα». Τονίζει πως απαιτείται «ενδυνάμωση των μαθητών/τριών μέσα στο σχολείο, στην υποστήριξη των οικογενειών και των εκπαιδευτικών, σε κοινωνικές πολιτικές που θα αμβλύνουν τις ανισότητες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα