Προσδοκία για λύση στη Μάλτα

Προσδοκία για λύση στη Μάλτα
Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Mar. 21, 2017 / , 21 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Η λύση για την τεχνική συμφωνία μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ, ωστόσο επειδή "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" από το Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους περιμένοντας την ετυμηγορία των θεσμών

Θυμίζοντας την τακτική της Ρώμης και την «προειδοποίηση» πως δεν θα υπογράψει την κοινή διακήρυξη ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του «πολιτικό χαρτί» μέσα από την «απειλή» της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Η Αθήνα επιχείρησε να διαμηνύσει στιο πιο υψηλό επίπεδο πως πρόκειται πλέον για πολιτική εμπλοκή δείχνοντας ως υπαίτιους του αδιεξόδου το ΔΝΤ και το Βερολίνο, πιέζοντας παράλληλα το Eurogroup.

Έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες συμμαχίες ώστε ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί να μεταβεί στο Συμβούλιο των κρατών – μελών της ευρωζώνης  και να πείσει τους ομολόγους του να άρουν τα εμπόδια που υπάρχουν για το κλείσιμο της συμφωνίας; Είναι σαφές πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των τηλεφωνικών επικοινωνιών που πραγματοποίησε κινήθηκε και προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι Βρυξέλλες μπορεί να δώσουν τη λύση, αλλά θα είναι η ύστατη λύση», υποστηρίζουν πολλά στελέχη με το Μαξίμου να εξακολουθεί να ευελπιστεί πως ο «γόρδιος δεσμός» θα κοπεί στο Eurogroup της Μάλτας.

Από την κυβέρνηση τονίζουν πως η διαφωνία που έχει απομείνει αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών (ΔΝΤ – Κομισιόν) στα δημοσιονομικά και ειδικά σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Αυτό το οποίο επιδιώκουν είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου. «Δεν μπορούν οι προβλέψεις των θεσμών να απόσχουν μεταξύ τους» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Από την Ηρώδου Αττικού, ωστόσο εξακολουθούν να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με τι ακριβώς περιμένουν την Παρασκευή από τη Μάλτα προκειμένου να αποσύρουν την πρόταση για έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής.

Όπως όλα δείχνουν αναμένουν κάτι περισσότερο από μια απλή επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, καθώς πιστεύουν πως μια σαφής δήλωση προόδου που θα καθορίζει το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. «Σαφή συμφωνία ως προς το πακέτο της πολιτικής για να τελειώνει η αβεβαιότητα» τόνιζε κυβερνητική πηγή.

Εφικτή χαρακτήρισε μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Σε ανάρτησή του στο twitter, πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Στην τηλεδιάσκεψη ή στην συνάντηση που θα ακολουθήσει λίγο πριν την Μάλτα θα γίνει σαφές και από την ελληνική πλευρά αν η φερόμενη ως πρόταση για μοίρασμα των μέτρων (περικοπές στις συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολόγητου στο 2020) είναι η συμβιβαστική φόρμουλα  που μπορεί να δώσει την τελική λύση. Αυτό που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι πως αν δεν πιάνονται οι στόχοι του 2018 όλα  τα μέτρα θα ισχύσουν από το 2019. Μπορεί χθες η τηλεδιάσκεψη να ματαιώθηκε, όμως συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η συμφωνία που θα επιτευχθεί επιθυμούν να έχει το κατάλληλο πρόσημο. Το ζητούμενο είναι να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από τον πρωθυπουργό, που έχει να αντιμετωπίσει τον «σκόπελο» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου την Κυριακή.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα