Προσδοκίες για μια πρώτη συμφωνία στη Ρίγα από το Μαξίμου

Προσδοκίες για μια πρώτη συμφωνία στη Ρίγα από το Μαξίμου
Andrea Bonetti / PM Handout / SO

Το βλέμμα στη Ρίγα της Λετονίας είναι στραμμένο σήμερα και αύριο με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το Ελληνικό ζήτημα για μια λύση πακέτο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Μπορεί στην κυβέρνηση να γνωρίζουν καλά πως η λύση δεν θα έρθει στη Σύνοδο Κορυφής, όμως οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στην όμορφη πόλη της Βαλτικής με Μέρκελ, Ολάντ και πιθανότατα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ευελπιστούν πως θα δώσει την τελική ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Το «καλό» σενάριο θέλει το έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας να «κλειδώνει» την έντιμη συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις την οποία θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ελληνική πλευρά στηρίζει πολλά και στο γεγονός ότι Μέρκελ και Ολάντ έχουν δηλώσει πως επιθυμούν επιτάχυνση των διαδικασιών. Το χρηματοδοτικό ζήτημα, όπως είναι φυσικό, θα μπει πολύ ψηλά στην ατζέντα των κατ’ ιδίαν συζητήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι η Αθήνα είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις της όλο το τελευταίο διάστημα, χωρίς, όμως να έχει βάλει, ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να «θέλει μια συμφωνία», που όμως δεν θα πατά επάνω στις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει θέσει η Ελληνική πλευρά:

– Τα πρωτογενή πλεονάσματα να μην είναι πάνω από 1,5% για τα επόμενα δυο χρόνια

– Όχι σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

– Όχι σε ομαδικές απολύσεις

– Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας

– Σταδιακή επαναφορά κατώτατου μισθού

– Προοπτική για αναδιάρθρωση του χρέους

– Αναπτυξιακό πακέτο

Το εσωκομματικό μέτωπο

Σε ήπιους τόνους συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να εκφράζουν απλώς τις πάγιες ενστάσεις τους όσον αφορά την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο θεωρείται κομβική και με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις της πλευράς Λαφαζάνη, αλλά και τα κείμενα που θα κατατεθούν.

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με εισήγηση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό των κινήσεων της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες συνεδρίαση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την οποία έχουν ζητήσει επιτακτικά αρκετοί βουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα