Προσφυγικό: Αθήνα κατά Σκοπίων και αλληλέγγυων

Προσφυγικό: Αθήνα κατά Σκοπίων και αλληλέγγυων
Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών(κυρίως Πακιστανών) στο κέντρο κράτησης στην Μόρια,για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία,Τρίτη 5 Απριλίου 2016 (EUROKINISSI/ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) Eurokinissi

Την εκκένωση της Ειδομένης και την αποσυμφόρηση του Πειραιά εξακολουθεί να θέτει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση, που βρίσκεται εγκλωβισμένη στην προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας. Αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία η Αυστρία

Η διαχείριση του προσφυγικού εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για την Αθήνα, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης και αποσυμφόρησης του Πειραιά, βάλλοντας ταυτόχρονα κατά της ΠΓΔΜ, αλλά και κατά αλληλέγγυων που φέρονται ως υπεύθυνοι για τη διάδοση φημών μεταξύ των προσφύγων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ‘Ολγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει την προσπάθεια για τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας. Ανέφερε ότι ήδη αναχώρησαν από τον Πειραιά περίπου 1.000 άτομα και πως ήδη έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης αιτήσεων ασύλου, εκτιμώντας ότι θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 15 ημέρες, οπότε θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.

Η κ.Γεροβασίλη καταδίκασε εκ νέου τα επεισόδια από δυνάμεις της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων όπως τόνισε και παιδιά που τέθηκαν σε κίνδυνο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θα προβεί σε διάβημα προς τα Σκόπια για το θέμα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει επίσης την προσπάθεια με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων να πείσει τους πρόσφυγες να φύγουν οικειοθελώς από την Ειδομένη.

“Ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Η κυβέρνηση καλεί τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το σημείο και να μην πιστεύουν φήμες που διακινούνται ανεύθυνα από αγνώστους. Παρακολουθούμε στενά τη δράση τέτοιων ανθρώπων και εάν χρειαστεί θα υπάρξει παρέμβαση χωρίς όμως να εμποδίσουμε την ανθρωπιστική δράση”, είπε η κ.Γεροβασίλη.

Καλωσόρισε επίσης την πρωτοβουλία των έξι υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που επισκέφθηκαν την Ελλάδα (μεταξύ αυτών και ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούνιο) και χαρακτήρισε ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το Σάββατο στη Λέσβο, όπου θα τους υποδεχθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε τέλος ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο έχουν περιοριστεί σε χαμηλά ή μηδενικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών σήμερα 12 Απριλίου τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαν καταγραφεί 80 νέες αφίξεις στο ανατολικό Αιγαίο. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 53381, με τους 11.194 να παραμένουν στην Ειδομένη και 3806 στον Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία θα εφαρμόσει ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους στο πέρασμα του Μπρένερ με την Ιταλία από την 1η Ιουνίου στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Βιένη απέναντι στην μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» είναι κλειστός, η Βιένη προβλέπει ότι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία θα διπλασιασθούν κατά το 2015, για να φθάσουν τις 300.000.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αυστρία σχεδιάζει να υψώσει φράκτη στα σύνορά της με την Ιταλία, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το βασικό ζήτημα είναι «η εφαρμογή συστήματος συνοριακής διαχείρισης αντίστοιχο με το σύστημα του Σπίλφιλντ», στα σύνορα της Αυστρίας με τη Σλοβενία.

Ο καθορισμός της ακριβούς ημερομηνίας εφαρμογής αυστηρότερων ελέγχων στο ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκό πέρασμα στον δρόμο σύνδεσης της νότιας με τη βόρεια Ευρώπη θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μεταναστών και την πρόοδο στη συγκρότηση νέου κέντρου συνοριακών ελέγχων, εξήγησε ο Ντοσκόζιλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα