Ζήσε Μάη μου να φας πρόστιμα

Ζήσε Μάη μου να φας πρόστιμα

θα επιβληθούν εν τέλει πρόστιμα στη Siemens για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας "πρωταθλητές της διαφθοράς" τις γερμανικές εταιρείες. Ένταση μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα επιβληθούν από το ελληνικό κράτος πρόστιμα στη Siemens, για παραβίαση του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τούτο γνωστοποιήθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος σημείωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποσταλεί από τον ίδιο επιστολή στη γερμανική εταιρεία προκειμένου εντός δεκαπενθήμερου να δοθούν από τους υπευθύνους εξηγήσεις στον ίδιο, αλλά στον υπουργό Ανάπτυξης.

"Η γερμανική πλευρά οφείλει να αποζημιώσει την ελληνική, ανεξαρτήτως της ποινικής έκβασης της υπόθεσης. Οι συνήθως κανοναρχούντες Γερμανοί θα πρέπει να απολογηθούν, γιατί οι δικές τους εταιρείες είναι πρωταθλητές της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο", είπε ο υπουργός.

Σύμμαχο στην επίθεση εις βάρος της Siemens αλλά και τη γερμανική δικαιοσύνη εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες για αργοπορία αποκλειστικά στην ελληνική Δικαιοσύνη, όταν η γερμανική ήτα αυτή που συγκάλυψε ουσιαστικά τις υποθέσεις.

Ο Γ. Καρατζαφέρης παρενέβη λέγοντας:

"Αυτά που είπατε στη Βουλή να τα πείτε και στον πρωθυπουργό να τα μεταφέρει στην κ. Μέρκελ, γιατί όταν βγαίνει συνήθως απλώς την ακούει".

Ο ΛΑΟΣ επέλεξε πάντως να ανεβάσει τους τόνους, μέσω της τοποθέτησης του  προέδρου του ΛΑΟΣ που χαρακτήρισε το συζητούμενο νομοσχέδιο ως "δήλωση έκτακτης μετάνοιας με καθυστέρηση 10 ετών", ενώ κατηγόρησε ευθέως τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ευθύνονται "γιατί δεν έχει πάει κάποιος φυλακή κι ούτε πρόκειται να πάει και με τον καινούργιο νόμο".

Ο κ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε τη διάκριση να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, επιμένοντας ότι αυτό δίνει την εντύπωση συμφωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, που καταθέτει ακριβώς την ίδια πρόταση.

"Γιατί στην ειδική υποεπιτροπή εξοπλισμών οι υπόλοιποι υπουργοί; Όλοι πρέπει να πάνε στην προανακριτική, γιατί επί ΝΔ πληρώθηκαν 723 εκ. ευρώ, ενώ, όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζει η Ferrostaal μετά το 2004 δόθηκαν μίζες 11 εκ. ευρώ. Διαφορετικά πάμε σε μία συγκάλυψη που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη", επισήμανε;

"Ό,τι πληρώθηκε από τους υπουργούς της ΝΔ ήταν όσα δρομολογήθηκαν από σύμβαση της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ καμία αλλαγή δεν επήλθε στην αρχική σύμβαση, ούτε ένα ευρώ δεν καταβλήθηκε επιπλέον", απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το ίδιο έγινε και με την προμήθεια του C41.

Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε ακόμα στο φαινόμενο της άρνησης παρουσίας του προέδρου του Αρείου Πάγου στην επιτροπή Θεσμών, χαρακτηρίζοντάς το ως ανησυχητικό, ενώ το απέδωσε στην αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

"Είστε σιαμαίοι στη διαφθορά και γι’ αυτό επιβάλλεται να πάμε σε εκλογές", έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

"Η τιμωρία των ενόχων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή του Συντάγματος", τόνισε στη δική του ομιλία ο Χάρης Καστανίδης. Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο νόμος του 2003 ήταν σαφώς καλύτερος του προηγούμενου κι ότι σίγουρα δεν ευθύνεται για την ατιμωρησία, λόγω της παρέλευσης των αποσβεστικών προθεσμιών.

"Δώσαμε ευκαιρίες και αφορμές στους πολίτες να κοιτάζουν καχύποπτα τους πολιτικούς, αφού το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η υπόθεση του Χρηματιστηρίου ήταν κάτι αρνητικό, όπως λάθος ήταν και ο τρόπος που κάποιοι πολιτικοί διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των ομολόγων".

SHARE:

24Media Network