Ψηφίστηκε, εν μέσω αντιπαραθέσεων, το πέρασμα του ΟΑΣΘ στο Δημόσιο

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις».
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις». ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι οι συγκοινωνίες πρέπει να υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και καταλόγισε «νεοφιλελεύθερη εμμονή» στη ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής προειδοποίησε ότι η κρατικοποίηση θα αυξήσει το κόστος

«Ναι» στο νομοσχέδιο για το πέρασμα του ΟΑΣΘ στο Δημόσιο είπε πριν από λίγο η Βουλή εν μέσω έντονης πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης για τον δημόσιο ή μη χαρακτήρα των συγκοινωνιών αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες της -κατά γενική ομολογία-  προβληματικής λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης από το «κρατικοδίαιτο μονοπώλιο» -όπως είπε- του ΟΑΣΘ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ειδικά στα μητροπολιτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να υπάρχει «δημόσιος έλεγχος, δημόσιος χαρακτήρας, κοινωνικός έλεγχος και σχεδιασμός».

«Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, όπως στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης» είπε ο κ. Σπίρτζης και αντέκρουσε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν μέσω του Υπερταμείου. «Για εμάς οι αστικές συγκοινωνίες δεν είναι μια απλή οικονομική δραστηριότητα μεταφορικού έργου. Συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη, με τις κοινωνικές πολιτικές, με το αστικό περιβάλλον, με την ποιότητα ζωής και με την προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, της δίκαιης ανάπτυξης» είπε. Απέρριψε, όμως, και τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Ο κ. Σπίρτζης εξαπέλυσε, όμως, και σφοδρή επίθεση στην ΝΔ για τον ΟΑΣΘ καταγγέλλοντάς την ότι τον συντηρούσε, επιβαρύνοντας το Δημόσιο για «παλαιοκομματικούς λόγους». «Συντηρούσατε ένα σκάνδαλο εξήντα χρόνια για να αναπαράγονται συγκεκριμένοι Βουλευτές, δήμαρχοι, εφημερίδες, site, οι μηχανισμοί σας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2009 και το 2010 οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (ΟΑΣΑ) επιδοτήθηκαν με 105 εκ. ευρώ και 94 εκ. ευρώ ενώ ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ επιδοτήθηκε με 127 εκ. ευρώ και 139 εκ. ευρώ, στοίχισε δηλαδή πολύ περισσότερο στους φορολογούμενους. Επσήμανε, όμως, και ότι το μεταφορικό έργο του ΟΑΣΘ υπολείπεται κατά τουλάχιστον 15% από το προβλεπόμενο που όφειλε να κάνει ενώ οι συσσωρευμένες και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους στις 19 Απριλίου του 2017 έφτασαν τα 119 εκ. ευρώ.

Καραμανλής: Ευθύνονται και οι δανειστές αν είπαν ‘ναι’ στο νομοσχέδιο

Στην αντίπερα όχθη ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και τομεάρχης υποδομών, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα τάχθηκε κατά της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ. Ο κ. Καραμανλής παραδέχτηκε – όπως και τα υπόλοιπα στελέχη της αντιπολίτευσης – ότι ο ΟΑΣΘ αποτελεί έναν πολύ προβληματικό Οργανισμό που χρήζει επανασχεδιασμού αλλά  προειδοποίησε  ότι η κρατικοποίηση θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και τελικά θα κοστίσει πολύ περισσότερο στο Ελληνικό Δημόσιο και στους φορολογούμενους. Ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε επίσης ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι και οι δανειστές φέρουν σοβαρή ευθύνη «εάν έχουν πράγματι επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ούτε με τον κρατισμό, ούτε με τον νεοφιλελευθερισμό

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών» στο νομοσχέδιο παίρνοντας ενδιάμεση θέση. Συγκεκριμένα τόνισε, μέσω του βουλευτή Γιώργου Αρβανιτίδη, ότι λύση για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης δεν βρίσκεται ούτε το κρατικίστικο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ΝΔ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σπίρτζης για ΟΑΣΘ: Ο μοναδικός φορέας με αυτόματους πωλητές που δεν δίνουν ρέστα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ

SHARE:

24Media Network