Ψήφος αποδήμων: Το ΚΚΕ βάζει όρο η 30ετία να ισχύει για όλους

Ψήφος αποδήμων: Το ΚΚΕ βάζει όρο η 30ετία να ισχύει για όλους
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Κ) με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη (ΚΑ) και τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο (ΚΔ) συνομιλούν με εκπροσώπους κομμάτων στην συνεδρίαση της Διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, στο κτίριο του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής ασχολήθηκε κυρίως με το όριο διαμονής στο εξωτερικό. "Θέλω να βρούμε λύση" δήλωσε ο Θεοδωρικάκος. Συζητήθηκε επίσης ο όρος του ΚΚΕ για ελληνικό ΑΦΜ, διαφώνησε το ΜεΡΑ25. Αύξηση βουλευτών Επικρατείας, ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του 54.

Με τον όρο του ΚΚΕ να τεθεί όριο διαμονής στο εξωτερικό 30 έτη ασχολήθηκε κυρίως η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, από την πλευρα της κυβέρνησης υπάρχει δέσμευση να σταλεί μέχρι την Παρασκευή στα κόμματα το πλάισιο της κυβερνητικής πρότασης σε τέσσερις άξονες, ώστε να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτούς στην επόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Πρώτον, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ισοτιμία της ψήφου, δηλαδή να προσμετράται στην επικράτεια για τον υπολογισμό της δύναμης των κομμάτων.

Δεύτερον, ως προς το ποιοι θα εκλέγονται προκρίνεται το σενάριο της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας κατά τρεις.

Τρίτον, ως προς τη διαδικασία εκλογής, προκρίνεται το σενάριο με κάλπες στα προξενεία. Αν και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Εσωτερικών, ορισμένα κόμματα αποδέχονται πλέον ότι η επιστολική ψηφος διασφαλίζει το απόρρητο, η αυτοπρόσωπη ψήφος ειναι το σενάριο που τίιθεται πια στο τραπέζι. Μαλιστα, οι ίδιες πάντα πηγές ανέφεραν ότι κάλπες θα μπορούν να στηθούν και σε άλλους χώρους πέραν των προξενείων. Για παράδειγμα, στη Ν.Υόρκη η ομογένεια διαθέτει ένα μεγάλο κτίριο όπου θα μπορούσαν να στηθουν και 20 καλπες.

Τέταρτον, ως προς το ποιοι θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, η πρόταση της κυβέρνσης θα λαμβάνει υπόψη της όλους τους περιορισμούς που πρότειναν τα κόμματα. Δηλαδή βασικά την 30ετία και την ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ που ζητά το ΚΚΕ.

Πηγές του Εσωτερικών ανέφεραν όμως ότι σε κάθε περίπτωση η κυβερνηση είναι αποφασισμένη να βρεθεί λύση, αλλά θα προχωρήσει σε κατάθεση νομοσχεδίου δικού της εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Υπο αυτή την έννοια η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι τελική: Ή θα βρεθεί κοινός τόπος ή η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο όπως θα το έχει διαμορφώσει.

Πάντως το στιγμα που δίνουν από κυβερνητικής πλευράς είναι πως με τις αναγκαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί κοινός τόπος. Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου κατα τη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε στους εκπροσωπους των κομμάτων “θέλω να βρούμε λύση και όχι λόγους να τσακωνόμαστε την επόμενη εβδομάδα γιατί δεν έγινε”.

Ομως σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, αντέδρασε στο πρόθεση της κυβερνησης, η οπόια είχε διαρρεύσει και ήδη από χθες και η οποια σύμφωνα με παριστάμενους ετέθη και στη συνεδριαση, το όριο της διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη να μην ισχύσει αναδρομικά αλλά να αφορά μόνο όσους εγγραφούν στο εξής στους εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό καθώς θεώρησε ότι θα αποτελούσε “πίσω πόρτα” ώστε η ρύθμιση να επεκταθεί σε ομογενείς 3ης και 4ης γενιάς, κάτι με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί.

Το ΚΚΕ έθεσε αυστηρό όρο το χρονικό όριο να ισχύει για όλους και όχι μόνο για τις νέες εγγραφές. Προέβαλλε μάλιστα το επιχείρημα ότι δε μπορεί να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στο Σύνταγμα με πρόσθετους περιορισμούς στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού, καθώς δεν μπορεί το Σύνταγμα να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι και σε όσους θα πάνε να γραφτούν στο εξής.

Και ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο ο περιορισμός της 30ετίας θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικά, για όλους και όχι μόνο για τις νέες εγγραφές.

Μάλιστα ο κ.Γκιόκας χαρακτηριστικά επισήμανε ότι αντίστοιχους περιορισμούς έχουν και χώρες όπως η Γερμανία, θέλοντας εκ των προτέρων να απορρίψει κατηγορίες περί…. κομμουνιστικής ιδεοληψίας.

Ο κ.Θεοδωρικάκος θέλησε ως προς αυτό να φανεί συζητήσιμος για να μη ναυαγήσει ο διάλογος, αν και η κυβερνηση ήθελε τη μη αναδρομικότητα και στη συνέχεια εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία κοινή συνισταμένη.

Σημειωτέον πάντως ότι δε φαίνεται για την κυβέρνηση αυτό να αποτελεί αιτία ναυαγίου, καθώς ούτως ή άλλως η συζήτηση αφορά στη διευκόλυνση των κατοίκων του Εξωτερικού, ενώ όσοι πχ διαμένουν στην Αμερική εδώ και 50 χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πάντα το δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν όπως ισχύει και σήμερα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος συντάχθηκε επίσης με τους όρους του ΚΚΕ για χρονικό όριο και ελληνικό ΑΦΜ, αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν εκπληρωθούν η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξετάσει τη στάση της, χωρίς όμως να το δηλώσει αυτό καθαρά. Η γενική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρέπει να επέλθει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, φαίνεται όμως να δέχεται πως αυτό διασφαλίζεται και με περιορισμούς. Στο ερώτημα δε που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά πόσους θα αφορά η διευκόλυνση αυτή με τους προτεινόμενους περιορισμους έλαβε την απάντηση ότι εκτιμάται πως θα αφορά περίπου 1.600.000 άτομα

Μάλιστα ο κ.Κατρουγκαλος έθεσε το γενικότερο θέμα ότι από τη στιγμή που θεσπίζεται η ψήφος των ομογενών και ταυτόχρονα προωθείται η κατάργηση της απλής αναλογικής και επανέρχεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, το σύστημα είναι πολύ ανισότιμο.

Με το χρονικό περιορισμό για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν διαφώνησε από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης. Δηλωσε επίσης ότι το Κίνημα προτιμά την επιστολική ψήφο, ωστόσο δεν έθεσε βέτο για την αυτοπρόσωπη ψήφο στα προξενεία με κάλπη, κάτι που υπενθυμίζεται ότι αποδέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει το ΚΚΕ.

Σημειωτέον ότι υπέρ της ύπαρξης γενικότερα χρονικών περιορισμών τάχθηκε και η Ελληνική Λύση, η οποία επίσης συμφώνησε στον όρο του ελληνικού ΑΦΜ. Με το τελευταίο όμως διαφώνησε το ΜεΡΑ25, με το επιχείρημα ότι θυμίζει όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, όταν οι αστοί έθεταν όρο την ύπαρξη περιουσίας για να έχει κανείς δικαίωμα ψήφου. Το ΜεΡΑ25 συμφώνησε με το χρονικό όριο, αλλά δήλωσε ότι προτιμά αυτό να τεθεί στα εννέα έτη.

Σε αυτό το ΚΚΕ απάντησε ότι δεν θέτει όριο περιουσίας, αλλά την απόδειξη πρακτικής σχέσης με την Ελλάδα, για αυτό ζητά να τεθεί όρος ότι πρέπει κανείς να κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του περιεχομένου της. Διαλλακτικό φάνηκε όμως το ΚΚΕ στο ζήτημα των φοιτητών που δεν έχουν ΑΦΜ και δεν κάνουν φορολογική δήλωση.

Για να καλυφθούν και οι φοιτητές στο εξωτερικό όπως ειπώθηκε μπορεί να γίνει δεκτό ότι ο περιορισμός του ΑΦΜ δεν ισχύει για τους ψηφοφόρους μέχρι 25 ετών ή να έχουν το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους εάν ένας συγγενής τους πρώτου βαθμού κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.

Το ζήτημα του ΑΦΜ λοιπόν δεν ξεκαθαρίστηκε και θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενης συζήτησης. Το ΜεΡΑ25 έθεσε επίσης το ζήτημα της δημιουργίας περιφερειών αποδήμων, αλλά όχι ως κόκκινη γραμμή. Η πρόταση της κυβέρνησης εξάλλου όπως την παρουσίασε στα κόμματα ο κ.Θεοδωρικάκος αφορά στην αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12 που είναι σήμερα. Δεν ξεκαθαρίστηκε εάν τα κόμματα θα δεσμεύονται από νόμο να έχουν στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας υποψηφίους της ομογένειας ή εάν αυτό θα εναπόκειται στη θέληση τους.

Ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε στα κόμματα ότι η κυβέρνηση ειναι διατεθειμένη να κάνει και συνταγματικές αλλαγές. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, εκτίμησε ότι δεν απαιτείται συνταγματική τροποποίηση για όσα προτείνονται, αλλά εάν κάποιο κόμμα θεωρεί αναγκαία μία συνταγματική κατοχύρωση, υπάρχει περιθώριο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 54. Για αυτό εξάλλου δε θα συζητηθεί το άρθρο 54 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα αναβληθεί επ αόριστον με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος. Η επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής ορίστηκε για Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα