Πτώση Falcon: 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Πτώση Falcon: 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης στο Falcon. Eurokinissi

Η διπλωματική παρακαταθήκη του "συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Το χρονικό της τραγωδίας.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που σημειώθηκε με το πρωθυπουργικό Falcon που μετέφερε στη Ρουμανία τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη κι άλλα 12 άτομα.

Ενώ η πτήση εκτελείτο κανονικά, λίγο πριν το αεροσκάφος φτάσει στο Βουκουρέστι, έκανε απότομη “βουτιά” και από τα 15.000 πόδια βρέθηκε μέσα σε λίγες στιγμές στα 3.000 πόδια.

Κατά τη διάρκεια της ανεξέλεγτης πορείας του αεροπλάνου όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους χτύπησαν στα τοιχώματα και τα καθίσματα.

Όταν έφτασαν τα φέρετρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Eurokinissi

 

Στο αεροπορικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης με τον γιο του Νίκο. Eurokinissi

 

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αεροπορική τραγωδία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του ανέφερε:

«Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την αδόκητη απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη. Του οξυδερκούς πολιτικού και πατριώτη, ο οποίος με συνέπεια και υψηλή αίσθηση καθήκοντος προάσπισε τα συμφέροντα της χώρας μας και απoτελεί, εν ζωή αλλά και μετά θάνατον, σύμβολο της συνεχούς και αδιάλειπτης συμπόρευσης του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού.

Οραματιστής, αγαπητός πολιτικός και καταξιωμένος διπλωμάτης, ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα που συνέβαλε καταλυτικά, με την προσήλωσή του και τους χειρισμούς του, στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αδιαμφισβήτητα, ένα γεγονός που αποτέλεσε και αποκορύφωμα του έργου που προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στον Ελληνισμό.

Σήμερα, σε μία νέα κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, η διπλωματική παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα