Public Issue: Πάνω από 6 στους 10 συμφωνούν με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Εθνική υπερηφάνεια νιώθει το 82%

Vote for Greek President at the Parliament Plenum. Prokopis Pavlopoulos was elected as the next Greek President, in Athens, on Feb. 18, 2015 /        . , 18 , 2015.
Vote for Greek President at the Parliament Plenum. Prokopis Pavlopoulos was elected as the next Greek President, in Athens, on Feb. 18, 2015 / . , 18 , 2015. PHIL IPPARIS / SOOC

Το 63% των πολιτών εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σύμφωνα με το "Πολιτικό Βαρόμετρο" Απριλίου της Public Issue που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής

Εθνική υπερηφάνεια, αλλά και ικανοποίηση για τη διαπραγμάτευση, έχει δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα στους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με το "Πολιτικό Βαρόμετρο" Απριλίου της Public Issue και του Γιάννη Μαυρή, που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός χαίρει υψηλότατης εμπιστοσύνης και δημοφιλίας σε σχέση με τους πολιτικούς αρχηγούς, προηγείται με 62% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή κυβέρνησης αυξάνοντας το επίπεδο ικανοποίησης από τη λειτουργία της - φαινόμενο που δεν είναι συνηθισμένο να παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις.

Στηρίζουν τη διαπραγμάτευση

Από τα στοιχεία της Public Issue είναι φανερό πως η κυβέρνηση Τσίπρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι διεξάγει διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας. Παρά την επικοινωνιακή πίεση και το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα, το (υψηλό ποσοστό τού) 63% των πολιτών εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μόνο το 28% δεν εγκρίνει, ενώ το 3% δηλώνει "ούτε εγκρίνει ούτε δεν εγκρίνει" και το 6% δεν έχει γνώμη.

Υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό όσων εγκρίνουν τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα (από το 58% στο 63%).

Το 55% στηρίζει Βαρουφάκη

Συνακόλουθα, υψηλή παραμένει και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που είναι ο κύριος διαπραγματευτής. Το 55% τον στηρίζει (59% προ μηνός), ενώ το 43% δεν του έχει εμπιστοσύνη.

Ενισχυτικό αυτής της εικόνας είναι ότι το 51% των πολιτών αποτιμά θετικά και τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, με το 36% να εκτιμά πως δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική και μόλις το 8% να την θεωρεί αρνητική. Ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (44%) έχει θετική γνώμη για τη συνάντηση.

Χάρις και στη στάση της κυβέρνησης, το ποσοστό όσων δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι έχει ανέβει στο 82%. Έχει σημασία πάντως ότι παρά τη στήριξη της διαπραγματευτικής στάσης της κυβέρνησης και την υπερηφάνεια που νιώθουν οι πολίτες, ταυτόχρονα δεν έχουν υπερβολικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Ουσιαστικά οι γνώμες είναι μοιρασμένες: 39% εκτιμούν ότι κερδισμένοι είναι οι δανειστές, 22% και οι δύο πλευρές, 21% καμία πλευρά ενώ το 14% θεωρεί ότι κερδίζει η Ελλάδα.

Public Issue: Πάνω από 6 στους 10 συμφωνούν με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Εθνική υπερηφάνεια νιώθει το 82%

Η καλύτερη κυβέρνηση, λέει το 55%

Το πολιτικό αποτέλεσμα των παραπάνω στοιχείων της έρευνας της Public Issue απεικονίζεται στις ερωτήσεις για την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς. Τρία στοιχεία δείχνουν την πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης:

α) Το 55% των πολιτών θεωρούν ότι η καλύτερη κυβέρνηση για την Ελλάδα είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μόνο το 16% της Ν.Δ., ενώ το 25% απαντά "καμία από τις δύο".

β) Εμπεδώνεται η αντίληψη ότι τώρα το κράτος λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, σε σχέση με 5 χρόνια πριν το 32% απαντούν ότι το κράτος δουλεύει καλύτερα - το ποσοστό αυτό ήταν 28% πριν από έναν μήνα, παρουσιάζει δηλαδή σημαντική αύξηση κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Σημειώνεται ότι το 38% λέει ότι δουλεύει το ίδιο και το 26% ότι δουλεύει χειρότερα.

γ) Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 49%, που υπερβαίνει το εκλογικό της ποσοστό (το 50% δεν είναι ικανοποιημένο).

Καταλυτική υπεροχή Τσίπρα έναντι Σαμαρά

Ωστόσο το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός. Και ταυτόχρονα έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει 78% δημοτικότητα. Ακολουθεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος με 46% (μείωση 5 μονάδες), ο Σταύρος Θεοδωράκης με 45% (μείωση 2 μονάδες), ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 35% (5 μονάδες μείωση μέσα σε ένα μήνα), ο Αντώνης Σαμαράς είναι αμετάβλητος στο 28%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποχώρησε και από το 21% του Μαρτίου στο 19%, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει 9%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αλ. Τσίπρας με 62% και ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς σε απόσταση 42 μονάδων (έχει 20%).

Η σύγκριση Τσίπρα - Σαμαρά είναι καταλυτική. Ο Αλ Τσίπρας είναι πιο αγαπητός, δραστήριος και εργατικός, δυναμικός, πειστικός, ηγέτης, διορατικός, σκληρό καρύδι, ρεαλιστής, ειλικρινής και σταθερός στις ιδέες του. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες η διαφορά υπέρ του Αλ. Τσίπρα είναι της τάξης του 22% - 57%...

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των πολιτικών αρχηγών είναι:

Τσίπρας: γίνεται αμέσως αγαπητός

Σαμαράς: δραστήριος και εργατικός

Μιχαλολιάκος: "σκληρό καρύδι"

Θεοδωράκης: γίνεται αγαπητός, ρεαλιστής

Κουτσούμπας: σταθερός στις ιδέες του

Καμμένος: "σκληρό καρύδι"

Βενιζέλος: πείθει όταν μιλάει.

Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική και διεξήχθη σε δείγμα 1.004 ατόμων από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου. Επισημαίνεται ότι την Τρίτη θα δημοσιευθεί στην "Αυγή" το δεύτερο μέρος της έρευνας που μεταξύ άλλων θα αφορά την εκτίμηση των πολιτών για τις γερμανικές οφειλές.

πηγή: "Αυγή" της Κυριακής

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοσκοπήσεις
SHARE:

24Media Network