Σαμαράς: Οι μελλοντικές κυβερνήσεις πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις Πρέσπες

Σαμαράς: Οι μελλοντικές κυβερνήσεις πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις Πρέσπες
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών Eurokinissi

Τον πήχυ ψηλά έβαλε για τη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του, κατά την οποία επανέλαβε πολλάκις ότι “η Μακεδονία είναι μία”, επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και απάντησε για την Πηνελόπη Δέλτα και την κατηγορία ότι εκείνος αναγνώρισε τα Σκόπια το 1991

Ψηλά τον πήχυ του Σκοπιανου για την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του, τονίζοντας ότι η μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία των Πρεσπών, και σημειώνοντας: “Δε θα είναι εύκολο αλλά είναι απαραίτητο”.

Με τον τρόπο αυτό όρισε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πρωτοφανές στοίχημα επαναδιαπραγμάτευσης μιας διεθνούς συμφωνίας την οποια η χώρα θα έχει υπογράψει και κυρώσει. Ενώ έκανε μία εμφάνιση “Νέστορα της (σκληρής) δεξιάς” και στη συνέχεια δέχθηκε περί τους 20 γαλάζιους βουλευτές στο γραφείο του.

Ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε την επιχειρηματολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί γεωγραφικής Μακεδονίας που διαιρείται σε τρία κράτη και επανέλαβε πολλάκις το σύνθημα “Η Μακεδονία ειναι μία”. Επικαλέστηκε τρις τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Μελίνα Μερκούρη για να αποκρούσει την κατηγορία περί ακροδεξιάς, αν και έκανε μία βαθιά δεξιά ομιλία με αρκετές συναισθηματικές αναφορές σε μακεδονομάχους. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι τιμή του να τον αποκαλούν μακεδονομάχο.

Απέρριψε επίσης την κατηγορία ότι εκείνος αναγνώρισε πρώτος τα Σκόπια το 1991 , ότι έκανε καριέρρα με το Σκοπιανό, καθώς και ότι θα είχε βρεθεί λύση με το πακέτο Πινέιρο εάν εκείνος δεν την είχε εμποδίσει, ενώ απάντησε και στο επιχείρημα ότι η πρόγονος του Πηνελόπη Δέλτα αναφερόταν σε μακεδονίτικη γλώσσα.

“Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Και αυτό δεν είναι σύνθημα των εθνικιστών. Είναι η ιστορική αλήθεια”, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Σαμαράς , υποστηρίζοντας ότι είναι κατασκευασμένο ψέμα τα μερί διαμοιρασμού της γεωγραφικής Μακεδονίας το 1913. Αντίθετα είπε ότι σε καμία απογραφή και κανένα χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σε καμία συνθήκη πριν το 1944 δεν υπάρχει αναφορά σε Μακεδονία και Μακεδόνες, αλλά ότι οι σχετικές αναφορές εμφανίζονται πρώτη φορά επί Τίτο και έκανε λόγο για ένα κατασκεύασμα.

“Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στη ντόπια λαλιά ως μακεδονίτικα. Οντως τα ονόμαζαν μακεδονίτικα αλλά για να μην τα αποκαλούν βουλγάρικα διότι βουλγάρικα ήταν και η διαμάχη μας ήταν με τη Βουλγαρία τότε. Και για ένα λόγο σημαντικότερο διότι πολλοί από αυτους που μίλαγαν τη ντόπια λαλιά ήταν Ελλήνες στη συνείδηση” είπε επίσης προκειμένου να υπερασπιστεί εαυτόν. Αναφέρθηκε δε σε οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα που μιλούσαν μακεδονίτικα, όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου ο θρυλικός αρχηγός του μακεδονικού αγώνα, που έμεινε στην ιστορία ως καπετάν Κότας, σημειώνοντας ότι στην εκτέλεση του ότι φώναξε ζήτω η Ελλάδα αλλά στη ντόπια λαλιά γιατί ελληνικά δεν ήξερε.

“Αυτά ήταν τα μυστικά του Βάλτου ότι υπήρχαν Ελληνες που είχαν χάσει τη γλώσσα αλλά είχαν διατηρήσει την ελληνικότητα τους” είπε ο κ.Σαμαράς.

Επικαλέστηκε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για “όσους σήμερα υποκρίνονται ότι εκφραζουν αυτούς τους ηγέτες”.

Υποστήριξε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα τα δίνει όλα και έκανε λόγο για μία “παρέα” που προσπαθεί να πείσει τους Ελληνες ότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να υποχωρεί, συνδέοντας με αυτό και το σχέδιο Ανάν.

Απευθυνόμενος στους συμμάχους ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ, αλλά αφού αφήσει στην άκρη τον αλυτρωτισμό και υποστήριξε ότι αυτό δε συμβαίνει με τη συμφωνία των Πρεσπών.

“Δεν αναγνώρισα εγώ τα Σκόπια, δεν υπήρχε λύση με το πακέτο Πινέιρο”

Ο κ.Σαμαράς επέμεινε στη θεση για ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία, αφήνοντας αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή και απάντησε στην κατηγορία ότι αυτός πρώτος αναγνώρισε τα Σκόπια το 1991, αλλά και στην κατηγορία που του είχε απευθύνει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι εμπόδισε το 1992 μία καλή λύση με το πακέτο Πινέιρο.

“Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το συμβούλιο Αρχηγών το 1992 ότι δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία σε παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν και άλλες απόψεις στη συνέχεια. Αλλά κανείς δε δέχθηκε να αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα” είπε.

“Λένε τάχα ότι εγώ είχα αναγνωρίσει τα Σκόπια πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας” πρόσθεσε και υποστήριξε ότι αναφέρονται σε μία ανανέωση ρουτίνας μίας εμποριικής συμφωνίας, καθώς και ότι όσο υπήρχε η Γιουγκοσλαβία δεν υπήρχε θέμα αναγνωρισης μίας εσωτερικής τους επαρχίας.

Εφερε δε το επιχείρημα ότι: “Αν τους είχε αναγνωρίσει το παραμικρό ο Σαμαράς θα το είχαν επικαλεστεί χίλιες φορές ως τώρα”.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει γίνει πιο σκοπιανή από τους σκοπιανούς” και στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο Γκλιγκόροφ στα απομνημονεύματα του διαψεύδει ότι υπήρξε ευκαιρία λύσης με το πακέτο Πινέιρο καθώς αναφέρει ότι το είχαν απορρίψει οι Σκοπιανοί.

“Δεν εκανα καριέρα με το Σκοπιανό”

“Λένε ότι έκανα δήθεν καριέρα με το μακεδονικό Είμαι 41 χρόνια βουλευτής με την ψήφο του ελληνικού λαού και όταν χρειάστηκε πήγα και σπίτι μου και επέστρεψα πάλι με την ψήφο του λαού και μένω σταθερός στις απόψεις μου” είπε επίσης ο κ.Σαμαράς (λησμονώντας βέβαια ότι δεν έφυγε ηθελημένα) και πρόσθεσε: “Με λέτε Μακεδονομάχο και το θεωρώ υπερβολικό να με συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το άιμα τους για την πατρίδα και το θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν αυτή τη μομφή αυτοί που μέχρι πριν λίγα χρόνια διαδήλωναν μαζί με το Γκρουέφσκι”.

Ο κ.Σαμαράς επιχείρησε να αποδομήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα. Υποστήριξε ότι “αυτό που μας έχουν δώσει βρίσκεται υπό αίρεση μέχρι να κυρωσουμε την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και μέχρι τότε τους δίνουμε λευκή επιταγή”.

Υποστήριξε επίσης ότι ακόμη και η ονομασία βόρεια Μακεδονία δεν είναι erga omnes διότι τα εσωτερικά τους έγγραφα θα τα αλλάξουν μετά από χρόνια όταν θα πλησιάζει η ένταξη τους και πρόσθεσε: “‘Εχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είπε ότι το μόνο erga omnes είναι αυτό πο έδωσαν εκείνοι (σσ: Ο ΣΥΡΙΖΑ) δηλαδή γλώσσα και ταυτότητα erga omnes.

Υποστήριξε ότι με τη συμφωνία σωματεία θα μπορούν να διαδίδουν τη “μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα αλλά τα Μακεδονικά σωματεία δε θα μπορούν να αντιδράσουν, καθώς και ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που δε θα μπορεί να θέσει ζήτημα ή να διαπραγματευτεί κατά τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ.

Και στο σημείο αυτό πρόσθεσε με νοήμα: “Από όλα αυτά οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να διαπραγματευτούν. Δε θα είναι εύκολο αλλά είναι απαραίτητο”.

Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε “Πήγατε να διασπάσετε τη ΝΔ και δεν το καταφέρατε, τώρα πάτε να κυριαρχήσετε στην κεντροαριστερά με Μπίστη και Ρεπούση και λέτε εμάς ακροδεξιούς”. Επικαλέστηκε και πάλι προσωπικότητες που στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί για το Σκοπιανό από τον Ανδρεα Παπανδρέου και τη Μελίνα Μερκούρη μέχρι το Μίκη Θεοδωράκη, θέτοντς πονηρά το ερώτημα έαν όλοι αυτοι ήταν ακραίοι ακροδεξιοί εθνικιστές Μακεδονομάχοι. Επικαλέστηκε επίσης το δάκρυ το Εθνάρχη, δήλωσε ότι “αυτοί είναι Ελληνες και όχι εθνομηδενιστές” και έκλεισε επαναλαμβάνοντας ότι “η Μακεδονία ειναι μία και είναι ελληνική”.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα