“Νέα αρχή” στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας με την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο

“Νέα αρχή” στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας με την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο αντίστοιχα κατά την συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 2019 AP

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο και υπογράφει τη Συμφωνία για βάσεις, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τι περιλαμβάνει η τροποποιημένη Συμφωνία. Επιβεβαιώνεται το χθεσινό ρεπορτάζ του Νews 24/7 πως η Συμφωνία ανανεώνεται για ένα χρόνο, με την κυβέρνηση όμως να την φέρνει προς κύρωση στη Βουλή. Τι ανταλλάγματα αναμένει η Αθήνα.

Μια νέα -και αναβαθμισμένη- αρχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σηματοδοτεί η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας, η υπογραφή της τροποποιημένης Συμφωνίας για τις βάσεις στην Ελλάδα, καθώς και η έναρξη του Β΄ Στρατηγικού Διαλόγου Ουάσιγκτον και Αθήνας, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη-στον οποίο δεν αποκλείεται να μεταφέρει και πρόταση για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον- θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ θα έχει τετ α τετ και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στις 12.30 το μεσημέρι ο Μ. Πομπέο θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο και θα υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), μετά από ένα πολύμηνο και επίπονο διπλωματικό και πολιτικό παζάρι, ενώ θα εστιάσουν στις συζητήσεις τους σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Η τροποποιημένη Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας (MDCA) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, με την προσθήκη πλέον της προβλήτας του Μαραθίου, η οποία θα παραμείνει σε νατοϊκή χρήση, ενώ η χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα διευκολύνει , μεταξύ άλλων, σε μεγάλο βαθμό την μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων προς τον- ευαίσθητο για την Ουάσιγκτον- χώρο της Κεντρικής Ευρώπης. Σημαντικό ρόλο θα έχει και η αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου σταθμεύουν- πέρα από αμερικανικά αεροσκάφη- και δυο μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ η βάση αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας θα χρησιμοποιείται κυρίως από αμερικανικά ελικόπτερα.

Η τροποποιημένη Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις θα υπογραφεί, όπως έγραψε χθες το News 24/7, για ένα έτος, όπως συμβαίνει από το 1990 και εντεύθεν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ξεκινήσει συζήτηση ώστε η Συμφωνία από τη μεθεπόμενη χρονιά και μετά, να έχει ισχύ αορίστου χρόνου, με σημαντικότερα ανταλλάγματα υπέρ της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση στις νέες βάσεις-πλην της Σούδας που “συνδιοικείται”, που ουσιαστικά δηλαδή αποφασίζει ο αμερικανός διοικητής- θα παραμείνουν υπό ελληνική διοίκηση, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιούν εφόσον δεν γίνεται χρήση τους από τους αμερικανούς.

Μεταξύ των ανταλλαγμάτων -όπως τονίζει η κυβέρνηση- είναι κάποια εξοπλιστικά προγράμματα προς τη χώρα μας, η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών αφού οι ΗΠΑ θα επενδύσουν σοβαρά ποσά για τις νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν, κυρίως όμως η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην περιοχή. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η αμερικανική παρουσία σε ευαίσθητες περιοχές συμβάλλει στην προστασία της χώρας από τις επιβουλές από ανατολάς.

Η τροποποιημένη MDCA θα έρθει προς κύρωση πάντως, στη Βουλή, ενώ όπως όλα δείχνουν θα την στηρίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση, επί των ημερών της οποίας ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οι διεργασίες. Από Δευτέρα, επίσης, ξεκινά ο Β΄ Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των δυο χωρών.

Συγκέντρωση και πορεία

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου διοργανώνεται στο Σύνταγμα συγκέντρωση κατά της έλευσης Πομπέο στη χώρα μας και κατά των αμερικανικών βάσεων, συγκέντρωση στην οποία θα παραβρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα