Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια αποτροπής στο Καστελόριζο

Γιαβούζ
Γιαβούζ AP

Σε διαρκή ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Αιγαίου. "Δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στα χωρικά μας ύδατα, θα διακυβευτεί η ειρήνη και η ασφάλεια σε όλη την περιοχή", το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα στον διεθνή παράγοντα. Σήμερα η συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Την πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια την Λευκωσία,συνοδευόμενος όμως από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, επισκεπτόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

Η Αθήνα θα συνεχίσει τη σκληρή διπλωματική της γλώσσα στην υπόθεση της υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι όμως σαφές πως ανησυχεί για κινήσεις της Τουρκίας νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Ρόδου.

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, έχει ήδη προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα (ΝΑΤΟ, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες), πως "δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στα χωρικά μας ύδατα, σε περίπτωση που η Τουρκία τολμήσει να κάνει κινήσεις θα διακυβευτεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή".

Ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια αποτροπής που έχει συγκροτήσει το ελληνικό Πεντάγωνο και τα οποία είναι γνωστά σε πολύ κλειστό κύκλο των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχέδια που προβλέπουν πλήρη συντονισμό όλων των κλάδων, με πρωταγωνιστικό ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να επιτρέψει γεώτρηση ή σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, θα χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που διαθέτει ένα κυρίαρχο κράτος, με αποδεδειγμένα ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το δε προηγούμενο της αντιμετώπισης του Μπαρμπαρός στα τέλη φθινοπώρου του 2018 από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς δεν θα είναι παρά το αρχικό στάδιο αντίδρασης σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν οπισθοχωρήσει.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ήδη και θα βρίσκονται καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε πλήρη ετοιμότητα, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, έχει η σημερινή συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι δυο υπουργοί, που συνδέονται με πολύ καλή προσωπική σχέση από το διάστημα που υπήρξαν αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, θα συζητήσουν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς Αθήνα-κυρίως- αλλά και Άγκυρα θέλουν να κρατήσουν παρά την ένταση ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Γιώργου Κατρούγκαλου, προκειμένου να συζητήσει για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο τιε εξελίξεις στην Κύπροκαι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας προς Ερντογάν: Σοβαρό τίμημα για όποιον παραβιάσει τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις - Να έχει περισσότερο σεβασμό ο Έλληνας πρωθυπουργός

Τουρκική NAVTEX εντός οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία θα βρει ενωμένο τον Ελληνισμό απέναντί της

Τσίπρας στο Star: Ο Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση

Βίτσας: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει κάτι στο Αιγαίο

SHARE:

24Media Network