Σε ρόλο ρυθμιστή για το “Σκοπιανό” η Γεννηματά

Σε ρόλο ρυθμιστή για το “Σκοπιανό” η Γεννηματά
Στα πλαισια των συναντησεων εν οψη των εκλογων για την κεντροαριστερα η Προεδρος του ΠΑΣΟΚ Φωφη Γεννηματα συναντηθηκε με δικηγορους και ανταλλαξαν αποψεις παραλληλα με τον χαιρετισμο που τους απηυθηνε Στη φωτο ΦΩΤΟ //ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ--EUROKINISSI eurokinissi

Σε ρυθμιστή της κατάστασης για το "Σκοπιανό" μετατρέπεται η Φώφη Γεννηματά, μετά την πλήρη άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναινέσει σε οποιαδήποτε λύση, την ώρα που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξακολουθούν να κρατούν αρνητική στάση σε οποιοδήποτε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία"

Την στάση που θα κρατήσει το νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναμένεται να συζητήσει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η τελική απόφαση που θα λάβει η Φώφη Γεννηματά, ενδεχομένως να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα μας για πάνω από 25 χρόνια, καθιστώντας την στη πραγματικότητα ρυθμιστή της όλης κατάστασης.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποκύψει στις ακροδεξιές εσωκομματικές “σειρήνες” και να ξεκόψει κάθε στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην εξεύρεση λύσης για το “Σκοπιανό”, σε συνδυασμό με την απροθυμία του Πάνου Καμμένου να δεχθεί οποιοδήποτε όνομα θα περιλαμβάνει παράγωγο του όρου “Μακεδονία”, πετάει την καυτή πατάτα στα χέρια της Φ.Γεννηματά.

Αν και στο Κίνημα Αλλαγής έχουν κατασταλάξει στη θέση για λύση που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις και με πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν σε ενδεχόμενη ψηφοφορία. Μάλιστα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά ανέφεραν ότι “κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στάση τους”. Αυτό, όπως εξηγούν οι ίδιοι άνθρωπο, συμβαίνει διότι θα περιμένουν να δουν την τελική συμφωνία. Αν τελικά αυτή επιτευχθεί και από το Κίνημα Αλλαγής κρίνουν πως εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, τότε θα την στηρίξουν.

Προς το παρόν, υπάρχουν κορυφαίοι παράγοντες του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δείχνουν ότι συμφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα. Ανάμεσα τους ο Σταύρος Θεοδωράκης και το σύνολο των βουλευτών του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιώργος Καμίνης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης, αν και βρίσκεται πιο κοντά στη στάση αναμονής της Φ.Γεννηματά, εκτιμά ότι τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει, είναι αν μη τι άλλο θετικά. Με βάση τα παραπάνω, η θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής μοιάζει αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν δεν δει αποτυπωμένη τη συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, το διαζύγιο που παίρνει από τον χώρο του Κέντρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει την ευκαιρία στην Φώφη Γεννηματά να καταστεί -εκτός από ρυθμίστρια στο “Σκοπιανό”- η μοναδική “παίχτρια” στον συγκεκριμένο χώρο. Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο και κατηγόρησε για ακροδεξιά στροφή.

Όπως εκτιμούν από το περιβάλλον της Φ.Γεννηματά, η πολιτική συγκυρία μπορεί να βοηθήσει το Κίνημα Αλλαγής να ξανακερδίσει ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι και έβρισκαν ελκυστικό τον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν την ακροδεξιά του στροφή. Επίσης, προσθέτουν ότι το “Σκοπιανό” μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη παράταξη και την Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να σταματήσει η ταύτιση των δύο χώρων, εξαιτίας της συγκυβέρνησης της περιόδου 2012-2015.     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα