Λέτα σε Σαμαρά: "Η Ιταλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας"

Λέτα σε Σαμαρά: "Η Ιταλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας"
EUROKINISSI

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, είχε στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς. Ενέργεια, TAP και ευρωεκλογές στο επίκεντρο των συνομιλιών (Vid)

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η Ιταλία είναι στο πλευρό της, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ενρίκο Λέτα ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά τονίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας δίνει ανακούφιση στην Ιταλία και παράλληλα σημείωσε ότι δυστυχώς, οι πληγές θα παραμείνουν για τις οικογένειες των θυμάτων και για όλη τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς επίσης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που συνδυάζουν τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη και τόνισε πως η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα.

Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας: «δεν μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, όταν η Ευρώπη υποχωρεί σε ύφεση».

Η ανάπτυξη, ανέφερε, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που δοκιμάζονται.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι συζήτησαν για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ότι μίλησαν για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος από τα κράτη της Μεσογείου, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία. Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών θαλάσσιων πόρων των δύο χωρών.

«Το 2014 θα είναι χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Ιταλία θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ διαδοχικά την επόμενη χρονιά και επ' αυτού θα καθορίσουν κοινές προτεραιότητες.

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εργαστούν από κοινού και προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει στη Ρώμη τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο κ. Λέτα τόνισε, επίσης, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό από την πλευρά τής Ελλάδας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες και υπογράμμισε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά, όπως σημείωσε, «εργαλείο για να φτάσουμε στη γη της Επαγγελίας, που είναι η ανάπτυξη».

Έπειτα από σχετική ερώτηση ο Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και τα εργαλεία και εκτίμησε πως η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, αν η στάση της Ευρώπης ήταν αρχικά διαφορετική.

Επ' αυτού ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως κορυφαίος στόχος για την Ελλάδα είναι τώρα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα απαλλάξει τη χώρα από την ανάγκη να ζητάει κάθε λίγο δανεικά. Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα και θα μπορούσαμε να πιάσουμε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αν δεν έπρεπε να δανειζόμαστε συνεχώς».

Με πολύ θερμά λόγια και οι δύο ηγέτες μίλησαν, ύστερα από ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την κατασκευή του αγωγού TAP.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απόφαση, που ελήφθη χωρίς τυμπανοκρουσίες, πως βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και έδειξε ότι από κοινού οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν πολλά. Αντίστοιχα, δε, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ο αγωγός ΤAP είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ιταλία και πως θα έχει θετικές επιπτώσεις για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως για παράδειγμα χαμηλότερες τιμές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο. Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.

Λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος στην Ιταλία, ο κ. Λέτα σε ένδειξη πένθους δεν θα επισκευφθεί την Ακρόπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άφιξη Λέτα στο Μέγαρο Μαξίμου

SHARE:

24Media Network