ΣΥΡΙΖΑ για Ίο: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών

ΣΥΡΙΖΑ για Ίο: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Κοινή Δήλωση των Τομεαρχών Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για το περιστατικό της μετακίνησης επιβατών από την Ίο.

“Οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους ασθενείς κορονοϊού, που έφτασαν με πλοίο της γραμμής από την Ίο στη Ραφήνα, και έχουν γίνει από τη μεγαλύτερη ναυτεργατική ένωση της χώρας, είναι εξοργιστικές και αναδεικνύουν το μέγεθος της ανευθυνότητας του ‘επιτελικού’ κράτους Μητσοτάκη”, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Οι τομεάρχες ζητούν να ενημερωθούν άμεσα οι πολίτες χωρίς μισόλογα, για το συγκεκριμένο περιστατικό και σημειώνουν:

Αν όντως το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνώριζε ότι ανάμεσα σε όσους επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο, από Ίο για Ραφήνα, συμπεριλαμβάνονταν και συμπολίτες μας – επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού – και παρόλα αυτά έδωσε εντολή μετακίνησης χωρίς σαφές πρωτόκολλο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αν όντως ήταν σε γνώση του ΕΟΔΥ ότι οι συγκεκριμένοι επιβάτες είναι φορείς του ιού και παρόλα αυτά ενέκρινε την μετακίνησή τους με πλοίο της γραμμής, οφείλει να ενημερώσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση την κοινή γνώμη για το ποια πρωτόκολλα ακολουθήθηκαν σε αυτή την περίπτωση και με τι γνώμονα πάρθηκε μια τέτοια απόφαση. Οι ηγεσίες του ΥΝΑΝΠ και του υπουργείου Υγείας πρέπει τώρα να δώσουν αναλυτικές απαντήσεις για το ποιος είναι τελικά ο κρατικός σχεδιασμός για την ασφαλή μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από τη νησιωτική χώρα. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να προφυλάσσει τόσο τους ασθενείς, όσο και τους ταξιδιώτες και τους ίδιους τους νησιώτες;

Κλείνοντας, οι τομεάρχες αναφέρουν: “Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει ‘ανέμελα’, ασυντόνιστα και ανεύθυνα, προκαλώντας, για μια ακόμη φορά αμφιβολίες για την ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας. Σήμερα πρέπει να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις και να απολογηθούν οι υπαίτιοι αυτής της εγκληματικής και ντροπιαστικής ανευθυνότητας”.

Πηγές υπουργείου Ναυτιλίας: Ανυπόστατες οι καταγγελίες

Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα οι καταγγελίες σχετικά με επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, που δήθεν επιβιβάστηκαν σε πλοίο που επέστρεφε από την Ίο, εν γνώσει των αρχών, αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

“Οι αρχές προφανώς δεν γνώριζαν ότι κατά την επιβίβαση υπήρχαν ύποπτα περιστατικά. Από την ιχνηλάτηση κρουσμάτων στο νησί και ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω, προέκυψε ότι επαφές των θετικών κρουσμάτων που βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στην Ίο, βρίσκονταν στο πλοίο” τονίζουν. Επισημαίνουν εξάλλου, ότι η ενημέρωση και η κινητοποίηση ήταν άμεση, έτσι ώστε οι επαφές να απομονωθούν όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ όταν το πλοίο έφτασε στη Ραφήνα, συνεργείο του ΕΟΔΥ προχώρησε αμέσως σε ελέγχους και οι επαφές απομονώθηκαν σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

“Οι αρχές πρέπει να εγκαλούνται για λάθη ή παραλείψεις. Είναι εντελώς απαράδεκτο να εγκαλούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους” προσθέτουν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα