ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιφάσεις της πολιτικής Μητσοτάκη για τα δυτικά Βαλκάνια

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιφάσεις της πολιτικής Μητσοτάκη για τα δυτικά Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός μιλά για την ενταξιακή πορεία των γειτονικών χωρών, «ξεχνώντας» την Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνει η Κουμουνδούρου. Τι απαιτεί η αξιωματική αντιπολίτευση για το σημερινό δείπνο των ηγετών

Τις αντιφάσεις αλλά και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής και προοπτικής της εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του άτυπου δείπνου με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τους βαλκάνιους ηγέτες με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Θυμίζουμε ότι η σχετική πρωτοβουλία έχει καθορισθεί για σήμερα στις 20.15 το βράδυ ενώ νωρίτερα θα υπάρξουν συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς Ρουμανίας και Κροατίας. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει την απουσία από τις κυβερνητικές διακηρύξεις οποιασδήποτε αναφοράς στην Συμφωνία των Πρεσπών, παρά την προωθητική συμβολή της στις σχέσεις δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν πως η κυβερνητική πολιτική για τα βαλκάνια εν πολλοίς δεν καθορίζεται από τα συμφέροντα της χώρας αλλά από τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζουν μάλιστα σε ανακοίνωσή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο μόνος ευρωπαίος Πρωθυπουργός που από τη μία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ από την άλλη αρνείται να κυρώσει ακόμα και 3 τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η οι τρείς αυτές συμφωνίας, των οποίων εκκρεμεί η ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και 3 χρόνια, αφορούν: Την φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως και την οικονομική συνεργασία και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μάλιστα ατύπως …γνωστό πως η κύρωση των συμφωνιών έχει «κολλήσει» στην άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να τις υπερψηφίσει η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπαρασύρει σημαντικό αριθμό βουλευτών της Ν.Δ. Ιδίως μάλιστα στην τρέχουσα σύνθεση και τους συσχετισμούς του κοινοβουλίου που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η κυβέρνηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων αποσιωπά πως «ξεπάγωσε το 2018 και υπάρχει σήμερα χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών». Γεγονός που πιστώνουν στις επικοινωνιακές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλά και στην απουσία μιας «συνεκτικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας». Μια ακόμη αντίφαση που εντοπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως ο πρωθυπουργός «από τη μία, σήμερα, δεν προσκαλεί τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη αλλά από την άλλη, πριν λίγους μήνες, έκανε φιέστες μαζί του στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, ανταλλάσσοντας προεκλογικές φιλοφρονήσεις».

Στην βάση αυτή στην Κουμουνδούρου τονίζουν για το σημερινό άτυπο δείπνο την ελπίδα να μην «αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων» αλλά αντίθετα «να παρουσιαστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπό τις προϋποθέσεις που τέθηκαν τον Ιούνιο 2019 από την ΕΕ με παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης προειδοποιούν για την περίπτωση που στο δείπνο παραστεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή προκειμένου να «δοθούν μηνύματα και για το κυπριακό» στην λογική του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητες και του διεθνούς δικαίου αλλά και στην «ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα κράτη όπου οι πάγιες αρχές αυτές παραβιάζονται».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα