ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουν τα ποσοστά, ανεβαίνει η πόλωση

Διαβάζεται σε 6'
ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουν τα ποσοστά, ανεβαίνει η  πόλωση
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης INTIME

Σε «προσωπικό ζήτημα» επιχειρεί να υποβαθμίσει η ηγετική ομάδα του κόμματος την πολιτική κριτική που δέχεται από παντού ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο η ιδεολογική και πολιτική πόλωση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «καταρρέουν» τα εκλογικά ποσοστά του. Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης και ηγετική ομάδα του κόμματος επιχειρούν να μετατρέψουν μια γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση απέναντι στις θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος και τις αντιλήψεις του για την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, σε …«προσωπικό ζήτημα».

Η σημερινή δήλωση αποχώρησης του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου ήταν ένα ακόμη «επεισόδιο» στις εσωτερικές συγκρούσεις που όλα δείχνουν πώς πρόκειται άμεσα να οξυνθούν. Ήρθε να προστεθεί στην πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να προωθήσει την διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.

Όπως επίσης και στην επιβεβαίωση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύματος της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί αρθρογραφίας του με νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο την περίοδο των μνημονίων. Μια αποκάλυψη που σε συνδυασμό με τις απόψεις που εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης στις 10 Οκτωβρίου στην ομιλία του στον ΣΕΒ, ολοκληρώνουν και «παγιώνουν» την εικόνα ενός προσώπου με αντιλήψεις συμβατές με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.

Αυτά ενώ όλοι οι «οιωνοί» δείχνουν ότι η έλευση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά επέφερε ανάσχεση της πτώσης της πολιτικής του επιρροής. Αντιθέτως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ποσοστά μικρότερα του 13% με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πολύ κοντά με διαφορά μικρότερη της μονάδας και το ΚΚΕ να ενισχύει συνεχώς τα ποσοστά του.

«Δεν συμπαθούν το προφίλ μου»

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη καταβάλλεται πλέον μια σαφή προσπάθεια να παρουσιαστεί ή όλη υπόθεση ως κάποιου είδους «αντιπάθεια» προς το πρόσωπο του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σχετικά με δηλώσεις που έγιναν (και) σήμερα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αυτοί οι άνθρωποι δεν συμπαθούν το προφίλ μου, το βιωματικό μου προφίλ, αυτό δεν είναι πολιτική πρόταση, αυτό είναι κόμπλεξ. Αρα λοιπόν,ας ξεκομπλαριστούν,τι να πω». Αυτά ενώ χθες υποστήριξε ότι «δεν θυμάται» την αρθρογραφία του το 2012 ενώ επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του .

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη. Ανέφερε πως «ο Στ. Κασσελάκης, 25 ημέρες μετά την εκλογή του, δεν αξιολογείται ούτε για την πολιτική του πρόταση, ούτε για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά κυρίως με έναν εμμονικό τρόπο για αυτό που είναι προσωπικά ο ίδιος». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ο κόσμος κρίνει και αξιολογεί σε σχέση τα κίνητρα μιας κριτικής, που εν προκειμένω δεν έχει χαρακτήρα πολιτικής κριτικής, αλλά κριτικής προς το πρόσωπο».

Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που καταγράφονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που ήρθε να συμμετέχει στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου.

Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του». Είπε επίσης πως «δεν πρόκειται για ζήτημα αμφισβήτησης ηγεσίας, αλλά για αμφισβήτηση της απόφασης των χιλιάδων μελών μας να έχουμε στην ηγεσία τον Στ. Κασσελάκη, αλλά και της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση».

Τακτική Πολάκη

Αυτά την ίδια στιγμή που ο Παύλος Πολάκης με μία ακόμη ανάρτησή του στα social media στην οποία ζητά από τον Νίκο Φίλη, είτε να αποδεχθεί τον Στέφανο Κασσελάκη, είτε αν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι συνιστά τον βασικό «εισηγητή» της τακτικής που τηρεί η ηγεσία του κόμματος. Αυτή συνίσταται στην επιθετική πολιτική προς τα στελέχη που διαφωνούν με την πολιτική κατεύθυνση των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκκρεμεί το Έκτακτο Συνέδριο του.

Θυμίζουμε ότι η διενέργεια του Συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου επίσης καταδείχθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαθέτει την πλειοψηφία, αφού μόλις 20 από τα 43 μέλη της υπερψήφισαν την εισήγησή του και ο ορισμός του συνεδρίου οφείλεται σε λευκά ψηφοδέλτια και «αποχές» από την ψηφοφορία που έγινε. Στον συσχετισμό αυτό άλλωστε αποδίδονται και πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί «ελιτισμού των οργάνων»

Αυτά ενώ και σήμερα καταγράφθηκαν δημόσιες δηλώσεις με έντονη ανησυχία για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Επισήμανε πως «τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα μεταλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει είναι έξω από το πρόγραμμα του κόμματος. Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα για όσα λέει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης για όσα λέει».

Πρόσθεσε πως «είμαστε στο κόμμα από την ίδρυσή του και δίνουμε μάχη για να μην μεταλλαχθεί, να μην γίνει κόμμα κεντροδεξιό, ο κ. Κασσελάκης εκπροσωπεί κεντροδεξιά πολιτική. Το εναγώνιο δίλημμα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ του 2012 και δεν ανακόπτει αυτή την πορεία ο κ. Κασσελάκης». Παράλληλα εκτίμησε πως οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη ταυτίζονται με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επίσης ο Στέλιος Κούλογλου σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» μετά την αποχώρησή του είπε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πως «ο πρόεδρος είναι αυτός που έχει την ευθύνη και το καρπούζι, αυτός διευθύνει τα πράγματα, όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει, οι απειλές διαγραφής, οι απειλές μη συμπερίληψης στα ψηφοδέλτια, η διαγραφή του Τζουμάκα έξω από κάθε καταστατική διαδικασία και κόντρα στο καταστατικό είναι κινήσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Παράλληλα αναφερόμενος στο μέλλον ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε πως «εάν ήθελα να επανεκλεγώ πάση θυσία, θα έκανα το καλό παιδί και θα περίμενα τις ευρωεκλογές επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγόμουν. Ακριβώς επειδή έχω κάνει μια καλή θητεία. Επομένως δεν έχω κανένα σχέδιο και δεν βρίσκομαι σε συνεννόηση με κανένα κόμμα και με κανέναν. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να κατέβω στις επόμενες ευρωεκλογές, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, σχήματα που θα με εκφράσουν και ο εκλογικός νόμος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα