Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και μόλις… άρχισαν – Τι καταλογίζουν στον Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 3'
Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/INTIME NEWS

Πολεμικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος δημιουργούν οι «προεδρικές» απειλές για αποκλεισμούς.

Ως προσπάθεια λειτουργίας εκτός των αποφάσεων και των καταστατικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιμετωπίζεται από ένα μεγάλο μέρος των στελεχών η συμπεριφορά που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται στον στενό κύκλο του προέδρου του κόμματος. Δεδομένο θεωρείται πως η πρακτική που ακολουθείται δημιουργεί «πολεμικό» κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα οι δηλώσεις Κασσελάκη περί αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια προσώπων που ηγεσία θα θεωρήσει «υπονομευτές» εκτιμάται ότι παραδόξως γίνονται σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει την «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ταυτόχρονα συνιστούν υιοθέτηση από την ηγεσία του κόμματος της ρητορικής των «τρόλ του διαδικτύου» που είχαν κάνει την εμφάνισή τους την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών.

Επισημαίνεται πως έχουν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις τα προηγούμενα 24ωρα τόσο από την Θεοδώρα Τζάκρη όσο και από τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Επίσης θεωρείται πως η «ηγετική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημάδια νευρικότητας και ανασφάλειας ενώ ταυτόχρονα δείχνει να κινείται εκτός των προβλέψεων του καταστατικού του κόμματος που ορίζει σαφή διαδικασία για το πώς διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια καθώς και ότι η τελική έγκρισή τους «περνά» από τα όργανα του κόμματος.

Αυτά ενώ οι συνεδριάσεις των οργάνων βρίσκονται ακόμη «στον αέρα». Παρά την φημολογία περί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Παρασκευή έως στιγμής τα μέλη της δεν έχουν ειδοποιηθεί για κάτι τέτοιο, ενώ για τις 22 Οκτώβρη φέρεται να έχει οριστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όσον αφορά το πολιτικό στοιχείο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει αναφορές σε «συνθέσεις» δίχως όμως να έχει καταθέσει έως στιγμής κανένα πολιτικό σχέδιο. Τέτοιο που να δίνει έστω την δυνατότητα συζήτησης επί συγκεκριμένων προτάσεων. Αντιθέτως παραθέτει δημοσίως προσωπικές του θέσεις, όπως για παράδειγμα απόψεις που εξέφρασε στην ομιλία του στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και το σχόλιο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αννέτα Καββαδία, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μνημονεύει πως «το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό» αναρωτώμενη αν «καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;».

Μάλιστα στην ανάρτησή της η Α. Καββαδία παραθέτει το άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει πως «τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή». Επίσης σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα