Σκάνδαλο Καϊλή: Ο Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του “εγκεφάλου” του κυκλώματος

Σκάνδαλο Καϊλή: Ο Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του “εγκεφάλου” του κυκλώματος
Δημήτρης Αβραμόπουλος Eurokinissi

Σειρά παραιτήσεων σημαντικών προσωπικοτήτων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Δ. Αβραμόπουλος, από την ΜΚΟ του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

“Σεισμό” έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, με Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι να θεωρείται ο “εγκέφαλος” του κυκλώματος.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ουκ ολίγες σημαντικές προσωπικότητες έχουν δηλώσει παραίτηση από την μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity του Παντσέρι.

Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν επίτιμο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ. Μέλη ήταν και η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και άλλοι.

Ο Παντσέρι και η ΜΚΟ Fight Impunity

Ο Panzeri είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το 2017, ο Panzeri κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συνέβη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Panzeri υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Υπό αυτή την ιδιότητα, δήλωσε τον Απρίλιο του 2019, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Ντόχα, ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Το 2019, ο Panzeri συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Fight Impunity (Πολεμώντας την ατιμωρησία” στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunité et pout la Justice Transitionnelle). Σκοπός της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι η προώθηση του «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το “Fight Impunity” δημοσιεύει την ετήσια έκθεση «Η κατάσταση της ατιμωρησίας στον κόσμο».

Όπως αναφέρει το Knack, και η ΜΚΟ “Fight Impunity” βρέθηκε στο στόχαστρο των ερευνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα