Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο Λαβράνος μίλησε στην ΕΦΣΥΝ – Το Predator και η “μία συνάντηση”

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο Λαβράνος μίλησε στην ΕΦΣΥΝ – Το Predator και η “μία συνάντηση”
iStock

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος μίλησε για πρώτη φορά για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Predator. Η krikel και η ιταλική ταυτότητα με τη φωτογραφία του.

O επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, πρόσωπο “κλειδί” στο σκάνδαλο των υποκλοπών (μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο μέτοχο της Intellexa), μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και τους Reporters United.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λαβράνος τοποθετείται από τη στιγμή που μπήκε στο στόχαστρο της δημοσιογραφικής έρευνας για τις υποκλοπές στην Ελλάδα.

Ο κ. Λαβράνος ερωτηθείς για το αν γνωρίζει τον πρωθυπουργό, απάντησε ότι “έχουν συναντηθεί «μόνο μία φορά», πριν από χρόνια, λίγο αφού εκείνος είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ” και ότι η συνάντηση όπως υποστήριξε, έγινε με μεσολάβηση του τότε ΓΓ του πρωθυπουργό Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Λαβράνος δεν έδωσε κάποια απόδειξη για αυτή τη συνάντηση, ενώ και ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα για το αν γνωρίζει τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την “ΕΦΣΥΝ”, ο κ. Λαβράνος εμφανιζόταν να εκπροσωπεί το Μαξίμου, ενώ αναφέρεται και χαρακτηριστικά μια συνάντηση στο Λονδίνο το 2019 με Έλληνα του εξωτερικού, που δέχτηκε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έρευνας για την κυβερνοασφάλεια.

“Είμαι κοντά στον πρωθυπουργό, θέλουμε να κάνουμε πράγματα στο machine learning”, φέρεται να είχε πει ο Λαβράνος στον συνομιλητή του.  Στο ραντεβού αυτό όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, εμφανίστηκε ο κ. Λαβράνος και ο τότε ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η krikel

Ο κ. Λαβράνος επιμένει ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές και ότι δεν έχει “μετοχική” σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την “ΕΦΥΣΝ”, η στάση του Λαβράνου έχει διαφοροποιηθεί όσον αφορά την Krikel. Ο κ. Λαβράνος φέρεται να παραδέχεται πλέον ότι συνεργάζεται με την Krikel και έχει συμφέρον η εταιρεία “να πηγαίνει καλά”, καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το “system integration”, δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.

Σε ερώτηση για ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα tvxs.gr και από τα οποία προκύπτει άμεση σχέση του και με τον Μπίτζιο και με την Krikel, απάντησε “πως πρόκειται για email που δεν του παραδόθηκαν ποτέ”.

Όπως αναφέρει η “ΕΦΣΥΝ”, ο κ. Λαβράνος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και ότι ζει και επιχειρεί από το Λονδίνο.

Την ίδια στιγμή όμως το Reporters United, έχει επιβεβαιώσει ότι του έχει παραχωρηθεί αστυνομική φύλαξη από την ΕΛΑΣ, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά εφόσον δεν έχει καμία σχέση με το κράτος και -όπως λέει- δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις επαφές Λαβράνου και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και στην κουμπαριά του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο (Η σύζυγός του είναι νονά του πρώτου παιδιού του κ. Λαβράνου).

Η Ιταλία και οι πλαστές ταυτότητες

Όπως αναφέρει η ΕΦΣΥΝ, με αφορμή αδημοσίευτη έρευνα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (θύμα των υποκλοπών), η εφημερίδα και οι Reporters United ερεύνησαν, την αξιοπιστία προσώπων στο ΔΣ της εταιρείας ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, συμφερόντων Λαβράνου.

Όπως επισημαίνεται “σε εταιρεία συμφερόντων του ο Λαβράνος αντικαθίσταται στο Δ.Σ από δυο νέα πρόσωπα ιταλικής υπηκοότητας, τα οποία σύμφωνα με πηγές στην ιταλική αστυνομία έχουν κατασκευασμένα η πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους των οποίων ακόμα και η ύπαρξη αμφισβητείται. Η μετοχική ή διοικητική σύνθεση των εταιρειών του συχνά αναθεωρείται και διορθώνεται εκ των υστέρων με εγγραφές στο ΓΕΜΗ που έρχονται πολλά χρόνια μετά τις συμβολαιογραφικές πράξεις πρακτική εξαιρετικά ανορθόδοξη. Τέλος στη διάθεσή μας περιήλθε πλαστή ταυτότητα με Ιταλικό όνομα και με αριθμό που έχει κλαπεί. Στη θέση της φωτογραφίας απεικονίζεται ο Γιάννης Λαβράνος”, αναφέρει η ΕΦΣΥΝ.

Ο κ. Λαβράνος ερωτηθείς για την πλαστή ταυτότητα με τη φωτογραφία του απάντησε στην εφημερίδα:

“Σχετικά με την πλαστή Ιταλική ταυτότητα που μου επισυνάψατε στην από 4/11/2022 αλληλογραφία σας και που φέρει ενσωματωμένη φωτογραφία την φωτογραφία του δικού μου προσώπου και που από εσάς έμαθα την ύπαρξη της για πρώτη φορά, σας ενημερώνω ότι ήδη την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 υπέβαλα μήνυση κατά αγνώστων δραστών στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (δια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας)”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα