Σκάνδαλο Υποκλοπών: Παραμένει ο “Ελέφαντας στο Δωμάτιο”

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Παραμένει ο “Ελέφαντας στο Δωμάτιο”
Να κλείσει πολιτικά την υπόθεση των υποκλοπών με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτων επικοινωνιών επιθυμεί η κυβέρνηση και να δώσει την σκυτάλη στις μακρόσυρτες διαδικασίες της δικαιοσύνης Eurokinissi

Με τον Ισίδωρο Ντογιάκο συναντήθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για την ταχεία διερεύνηση του σκανδάλου. Συνεχίζεται στην Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο άρσης του απορρήτου

Το Σκάνδαλο των Υποκλοπών, παραμένει «Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο» για την πολιτική ζωή της χώρας και μάλιστα αποκτά και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να διαψεύσει ευθέως το ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αρχηγούς των επιτελείων. Δηλαδή το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά ενώ από την πλευρά της δικαιοσύνης, όπου διενεργούνται έρευνες, τόσο για τις επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών όσο και για το λογισμικό «Predator» δεν καταγράφεται «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση». Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να εφησυχάζει: Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρέμβει σήμερα αποφασιστικά επισκεπτόμενος στις 9 το πρωί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, προκειμένου να ζητήσει – σύμφωνα με πληροφορίες- την γρήγορη διαλεύκανση της υποθεσης. Επίσης το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί το θέμα πρώτο στην ατζέντα του και της συνέχιση της κοινοβουλευτικής διερεύνησης απαιτούν ΚΚΕ και Μέρα 25.

Θέμα χρόνου είναι άλλωστε να εκδηλωθούν από την πλευρά τις αντιπολίτευσης νέες πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Όπως για παράδειγμα το αίτημα για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αφού στην τελευταία συνεδρίαση δεν εμφανίστηκαν οι επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται με την εμπορία του λογισμικού Predator. Μάλιστα τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης των αρχηγών των επιτελείων πιθανότατα να αποτελέσει έναυσμα για εμπλοκή και άλλων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Αυτά ενώ αυτή την εβδομάδα προωθείται για συζήτηση στην Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ένα νομοθέτημα που καταγγέλθηκε από ολόκληρη της αντιπολίτευση, στην πρώτη ημέρα συζήτησής του στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ως απόπειρα «θαψίματος» του σκανδάλου των υποκλοπών. Ιδίως η πρόβλεψη του άρθρου 4 του νομοσχεδίου που αναφέρει πως «μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την παύση της ισχύος της διάταξης άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας γνωστοποιείται η επιβολή του περιοριστικού μέτρου στον θιγόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο αυτό διατάχθηκε». Δηλαδή ορίζεται ότι για την επόμενη 3ετία (και σίγουρα έως τις εκλογές) δεν θα υπάρξει καμία πληροφόρηση για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ή για άλλες παρακολουθήσεις που έχουν καταγγελθεί. Από την πλευρά της κυβέρνησης η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προωθείται – πολιτικά- ως το κλείσιμο της υπόθεσης από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, έτσι ώστε οτιδήποτε περεταίρω να ανήκει στο πεδίο της δικαστικής εξουσίας.

Η εκκωφαντική σιωπή της Θέμιδος

Όμως σοβαρό προβληματισμό δημιουργεί στην αντιπολίτευση – ιδίως στην αξιωματική – η «σιγή ιχθύος» που καταγράφεται από την πλευρά της δικαιοσύνης. Αυτά ενώ για το σκάνδαλο των υποκλοπών η ερευνητική διαδικασία είναι πολυδιασπασμένη μια και διενεργούνται παράλληλα 3 ή και 4 εισαγγελικές έρευνες. Με το αντικείμενο μίας εξ’ αυτών να μην είναι η διερεύνηση των υπευθύνων για τις υποκλοπές, αλλά το «γιατί και πώς» αυτές είδαν το φώς της δημοσιότητας.

Ταχεία διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών ζήτησε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Στα ζητήματα αυτά άλλωστε αναφέρθηκε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην 37η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Επισήμανε την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με το θέμα των υποκλοπών αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ, που αυτές τις μέρες συζητείται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θέτουν όλους μας προ των ευθυνών μας. Τα ζητήματα Δημοκρατίας που αναφύονται, η ανάγκη ταχείας διαλεύκανσης της υπόθεσης ξεπερνούν το στενό πλαίσιο ενός χαιρετισμού αλλά είναι παρόντα και σ’ αυτήν την αίθουσα. Θέλω να πιστεύω ότι οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί θα συμβάλλουν με την επιστημονική τους γνώση, την ελευθεροφροσύνη τους, την ανεξάρτητη κρίση τους και την αίσθηση δικαίου στην αναζήτηση της αλήθειας και θα δώσουν τις δέουσες απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας».

Για το θέμα των υποκλοπών τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. Αποτιμώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σημείωσε ότι είναι «βαθύτατα προβληματικό και υποκριτικό, ειδικά στο τμήμα που αφορά στην ενημέρωση των παρακολουθούμενων» τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα το καταψηφίσει. Επίσης σχολίασε τις εσωτερικές διαφωνίες που καταγράφονται στην Ν.Δ για το ζήτημα των υποκλοπών λέγοντας ότι «αν το η ΝΔ θέλει να αποδεικνύει ότι είναι φιλελεύθερο κόμμα, όπως θέλει να αυτοπαρουσιάζεται, δεν πρέπει να διαφωνούν δύο-τρεις αλλά όλοι οι βουλευτές της με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Διότι μιλάμε για μία υπόθεση ελευθεριών και δικαιωμάτων και κράτους δικαίου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα