Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Το Υπουργείο Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών EUROKINISSI

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο νέο παραλήρημα του Τούρκου ομολόγου του περί "τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη και παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Αθήνας, που διαμηνύει ότι "Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία".

Να μην κάνει μαθήματα στην Ελλάδα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και να σταματήσει την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων καλεί την Άγκυρα η Αθήνα, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματά.

Η δήλωση Γεννηματά, ήρθε σε απάντηση των νέων προκλητικών δηλώσεων του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, ο οποίος σε έναν νέο εμπρηστικό κρεσέντο κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, έκανε λόγο για "τουρκική μειονότητα" στη χώρα μας και επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Ακσόι, ο κ. Γεννηματάς απάντησε:

ADVERTISING

"Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία. Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας".

Το προκλητικό κρεσέντο του Ακσόι

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, είχε προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης απέναντι στην Αθήνα, κατηγορώντας την για καταπίεση της "τουρκικής μειονότητας". Κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβατικές συμπεροφορές και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης, με αφορμή το θέμα των μουφτήδων. Επιπρόσθετα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέτοντας το γραφείο του μουφτή υπό τον έλεγχο νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος, έχει ως σκοπό να καταστρέψει την αυτονομία της "τουρκικής" (όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά) μειονότητας, χωρίς να απευθυνθεί σε αυτήν για να λάβει τη γνώμη της.

Κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, κάτι που όπως λέει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν συμβαίνει σε μία χώρα της ΕΕ και φτάνει στο σημείο να καλεί διεθνείς φορείς και οργανισμούς να κάνουν έρευνες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

"Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση στα δικαιώματα της Μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις" καταλήγει ο κ. Ακσόι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ελληνοτουρκικά, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Διπλό μήνυμα στην Τουρκία για Χάλκη και S-400

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο: Ξεκινούν άμεσα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες και αβάσιμες οι διεκδικήσεις της Τουρκίας

Τουρκία: "Επανάληψη εκλογών είχαμε και στις ΗΠΑ"

SHARE:

24Media Network