Σκουρλέτης: Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει

Σκουρλέτης: Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ομιλία του στο 2ο συνέδριο έθεσε το ερώτημα πως θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν η απομείωση χρέους συνοδεύεται από νέο μνημόνιο

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό καθώς ο κ.Σκουρλέτης είπε ότι “εάν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ερώτημα πως πηγαίνουμε και που βαδίζουμε θα πρέπει να απαντηθεί”.

Είπε επίσης ευθέως ότι: “Κανείς σήμερα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα -και αυτό πρέπει να το λέμε στον ελληνικό λαό γιατί εκτιμάει την ειλικρίνεια- ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει”, προσθέτοντας:

“Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μην ομολογούμε ότι είμαστε μία κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να κυβερνά μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας”.

Ο κ.Σκουρλέτης συνέχισε λέγοντας: “Αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι όσα είπαμε τον Σεπτέμβριο στον ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση τώρα  αμυντικά και να μην θέσουμε εμείς το θέμα να φύγει το 17% από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στον πυλώνα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δεν μπορεί να είμαστε φορείς ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Δεν είναι μέσα σε αυτά που υπογράψαμε τον Σεπτέμβριο” και πρόσθεσε: “Αυτές οι μάχες, δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών, είναι μάχες βαθιά πολιτικές”.

Κάνοντας τον απολογισμό αυτής της πυκνής όπως είπε διετίας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Σκουρλέτης σημείωσε “Φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις, φλερτάραμε με την τυφλή σύγκρουση, όμως είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι την κρίσιμη στιγμή κάναμε τη σωστή επιλογή” και μίλησε για μία “αριστερά που να ξέρει πότε κάνει συμβιβασμούς αλλά να μη χάνει τον ορίζοντα του κοινωνικού μετασχηματισμού και της κυβέρνησης”.

Εκτίμησε συνεπώς ότι πρέπει το συνέδριο να φωτίσει τα λάθη του παρελθόντος ώστε να δει τι πρέπει να αποφευχθεί από εδώ και εμπρός στη διαπραγμάτευση, ζητώντας μάλιστα το κόμμα να έχει ρόλο σε αυτή. Είπε ότι “κάναμε λάθη ως προς την οργάνωση αυτής της δουλειάς, έλειψε το πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο σε κρίσιμες αποφάσεις και αυτό το ρόλο έπρεπε να τον είχε το κόμμα. Αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Πρέπει να έχει το κόμμα λόγο σε αυτή την υπόθεση, στο βάρος των μεγάλων επιλογών”.

Ο κ.Σκουρλέτης είπε επίσης ότι “Μας έλειψε η αλληλεγγύη. Πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τις έδωσε ο καθένας μόνος του και όχι όλοι μαζί. Αυτό φάνηκε από την έλλειψη πολιτικών δηλώσεων συμπαράστασης”.

Σχολίασε χαρακτηριστικά: “Πολλές φορές ζήσαμε αστείες, επιπόλαιες καταστάσεις, μέσα από διαρροές από δικά μας κέντρα, τα οποία τελικά δημιούργησαν απαξίωση των στελεχών μας” και πρόσθεσε: “Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο. Δεν μπορούν να υπάρχουν πολλά πολιτικά κέντρα .Δεν προχωράει έτσι το μαγαζί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα