Σόιμπλε: "Εκταμίευσης της δόσης για Ελλάδα, μόνο όταν εκπληρωθούν όλοι οι όροι"

Σόιμπλε: "Εκταμίευσης της δόσης για Ελλάδα, μόνο όταν εκπληρωθούν όλοι οι όροι"

"Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Το ερώτημα του εάν και πότε η Αθήνα, θα λάβει την επόμενη δόση της οικονομικής ενίσχυσης, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που πιθανώς θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31.2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει παγώσει από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε είπε: «αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να το απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών».

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις », είπε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών .Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt, είπε ότι η τρόικα των διεθνών δανειστών στην Αθήνα, είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) της Δευτέρας, ενόσω συνεχίζεται η συζήτηση επί του ελληνικού προϋπολογισμού.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε τα πρόσφατα σχόλια του για την Ελλάδα, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου το κύριο θέμα θα είναι η αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Αθήνα.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Κυριακή.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», είπε ο Σόιμπλε. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Σόιμπλε.

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί ... και αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η τρόικα (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κατά το παρελθόν έκανε «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε τονίζει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα.

Η Ελλάδα πέρασε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη και πρόκειται να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013 το βράδυ της Κυριακής.

Στην ίδια συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποκλείει την ιδέα να διατηρήσει τη θέση του μετά τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013.

«Αυτή τη στιγμή κάνω τη δουλειά μου, θα έρθουν οι εκλογές και θα δούμε. Όλα είναι στα χέρια των πολιτών», είπε ο 70χρονος υπουργός που είναι βουλευτής για 40 χρόνια, δείχνοντας μια πολιτική μακροζωία απαράμιλλη για τη Γερμανία

«Προφανώς, ξέρω επίσης ότι όλα έχουν ένα τέλος και ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», πρόσθεσε, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σόιμπλε: Ίσως καθυστερήσει η απόφαση για την Ελλάδα

Σόιμπλε: Δεν έχουμε βρει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network