Σωτηρέλης: Αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών
Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στο News 24/7 άσκησε κριτική στα κόμματα για την στάση που κράτησαν απέναντι στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως η επόμενη Βουλή μπορεί να λάβει απόφαση ότι δεν δεσμεύεται από την παρούσα Βουλή στην κατεύθυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου.
- 15 Φεβρουαρίου 2019 07:22
“Να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, ουσιαστικά μόνο οι αλλαγές αυτές που πέρασαν με 180 ψήφους έχουν σοβαρές πιθανότητες την άλλη φορά, διότι χρειάζονται την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών. Τα αποτελέσματα είναι φτωχά, θα μπορούσε με ένα διαφορετικό χειρισμό από την αρχή, να είναι αλλιώς. Αυτή η αναθεώρηση άρχισε στραβά, εξελίχθηκε στραβά, και κατέληξε στραβά. Και από τα δυο κόμματα. Η ΝΔ πρότεινε να ψηφιστούν όλες οι προτάσεις με 180 και μετά η επόμενη βουλή, με απλή κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίσει; Και αυτό είναι λάθος, δεν εμπνέει σοβαρότητα αυτό το θέμα, αυτή η άποψη. Δηλαδή τι θα γίνει, πάρτα όλα είναι αυτή η άποψη; Όποιος κερδίζει κάνει την αναθεώρηση που θέλει;”.
Αυτά τόνισε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6 συμπληρώνοντας πως “δεν έχουμε κόμματα που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων γενικώς. Από το θέμα του διαλόγου, σε όλα τα ζητήματα τα μείζονα που ανακύπτουν. Από το Μακεδονικό μέχρι την αναθεώρηση του συντάγματος. Δυστυχώς επικρατεί μια διχαστική και πολωτική πολιτική. Υπάρχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τα μείζονα ζητήματα μένουν πίσω. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές, πολιτικοιδεολογικές και υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στη Δημοκρατία συνολικά. Σε αυτά τουλάχιστον τα ζητήματα έπρεπε να υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες θα κινούνται προς άλλη κατεύθυνση και θα συνυπολογίζονται με άλλες παραμέτρους. Δυστυχώς τα μεγάλα κόμματα δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών. Αυτό είναι το κακό” είπε ασκώντας κριτική στη στάση των κομμάτων απέναντι στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το δεσμευτικό της διαδικασίας είπε πως δεν μπορεί η παρούσα Βουλή να δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης ενός άρθρου. “Τυπικά υπήρξε συμφωνία διότι η ΝΔ ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κατεύθυνση μέσα αλλά με διακηρυγμένη πρόθεση να μην δεσμευτεί από τις κατευθύνσεις. Το ζήτημα θεωρητικά και επιστημονικά είναι πολύ ακανθώδες και ενδιαφέρον αλλά πολιτικά η λογική της δέσμευσης της επόμενης βουλής δεν μπορεί να σταθεί. Όπως απόφαση αυτής της βουλής ήταν να πει δεσμεύω την επόμενη έτσι και η επόμενη θα ρθει και θα πει εγώ δεν δεσμεύομαι από την προηγούμενη. Και τι θα γίνει; Αν εκλεγεί πρόεδρος με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή με 151 ψήφους ή με άλλον τρόπο που ενδεχομένως επιλεγεί τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί και μετά θα έχουμε δικαστική διεκδίκηση της αλλαγής του Προέδρου;
Δεν μπορεί σοβαρά θέματα πολιτειακά να κρίνονται στα δικαστήρια. Είναι πιο πολύ μάχη εντυπώσεων” απάντησε.