ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Ειδήσεις και πληροφορίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης τρέχει να προλάβει αλαζονεία, χαλαρότητα, διαρροές

Με “άδειασμα” στον Α. Γεωργιάδη για τους 180, προειδοποιήσεις προς άπαντες στη ΝΔ και διπλό άνοιγμα σε πασόκους και δεξιούς, ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει παγίδες στις δεύτερες εκλογές 

Νίκος Αλιβιζάτος στο NEWS 24/7: "Η Ελλάδα θεωρείται αριστερή χώρα. Νομίζω ότι δεν είναι λάθος αυτό"

Νίκος Αλιβιζάτος στο NEWS 24/7: "Η Ελλάδα θεωρείται αριστερή χώρα. Νομίζω ότι δεν είναι λάθος αυτό"

Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος μιλά στον Θεοδόση Μίχο για όλα τα θέματα της επικαιρότητας: από την αστυνομική αυθαιρεσία, τον Δημήτρη Κουφοντίνα, μέχρι την ελευθερία του Τύπου, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και το πόσο δημοκρατική χώρα είναι η Ελλάδα.

Πολιτικός όρκος: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πράξη ο Τσακλόγλου

Πολιτικός όρκος: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πράξη ο Τσακλόγλου

Με επικρίσεις για "ιδεοληψία", αντίθεση στην χριστιανική θρησκεία και προσπάθεια "μεταβολής της εθνικής ταυτότητας" είχαν κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της Ν.Δ, όταν πρότεινε να περιληφθεί στο Σύνταγμα υποχρεωτικός πολιτικός όρκος για κρατικούς αξιωματούχους.

Εικόνα από συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Συνταγματική Αναθεώρηση: "Ναι" από τη Βουλή - Ποιες οι εννέα νέες αλλαγές

Σφραγίστηκε ο νέος συνταγματικός χάρτης της χώρας. Η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να υπερψηφίζει, μεταξύ άλλων, την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019.

Μητσοτάκης: Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα εξασφαλίζει συναίνεση

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρόταση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Υπενθύμισε στον Τσίπρα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος το 1990 με 153 βουλευτές και του είπε: “Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”

Από την Ολομέλεια της Βουλής (Φωτογραφία αρχείου)

Νέο Σύνταγμα με φόντο την προεδρική εκλογή και την ψήφο αποδήμων - LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Σήμερα η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα άρθρα που αλλάζουν, που υπάρχει συναίνεση και ο καυγάς για το άρθρο 86

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Οι 9 νίκες της 9ης Αναθεωρητικής Βουλής

Συνέντευξη του πρόεδρου της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Δευτέρα. Τι αναφέρει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα 9 σημεία προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή

Βουλή: Στην τελική ευθεία η συνταγματική αναθεώρηση - Οι κρίσιμες διατάξεις

Ποιες είναι οι διατάξεις που θα απασχολήσουν την πενθήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή. Στόχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι να βρεθεί κοινός τόπος σε κρίσιμα και μείζονα ζητήματα, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Βουλή: Μέχρι Τρίτη το τελικό κείμενο από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Επιτροπή Αναθεώρησης έριξε αυλαία στη συζήτηση των αναθεωρητέων διατάξεων, ενώ την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα γίνουν οι σχετικές ψηφοφορίες.

Φωτό αρχείου: Γενική από τη Βουλή

Ευρεία σύγκλιση για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές

Διαφωνίες στην πρόταση της ΝΔ για ανάδειξή του στη τελική ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία. Το ΚΚΕ διαφώνησε επί της αποσύνδεσης του ΠτΔ.

Στιγμιότυπο από τη Βουλή

Βουλή: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

"Υπάρχει σε εξέλιξη ο διάλογος που γίνεται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των αρχηγών. Όλοι περιμένουμε κάτι θετικό για αυτό το μείζον θέμα. Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί ο διάλογος και να κρίνουμε πώς πρέπει να διαμορφωθεί η διάταξη", υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Συνέντευξη Τύπου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την Ψήφο των Αποδήμων θα παραχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, όπου και παρουσιάστηκαν τα κεντρικά σημεία της πρότασης αναθεώρησης  και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι: Γιώργος  Κατρούγκαλος, Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Έφη Αχτσιόγλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και ο Κώστας Πουλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την διαμόρφωση πορίσματος για την ψήφο των αποδήμων.

ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: "Κλειστή" η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού

¨"Μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όχι μόνον για αυτές που επιτεύχθηκε πλειοψηφία τριών πέμπτων στην προτείνουσα Βουλή" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.Κατρούγκαλος.

Φωτογραφία αρχείου.

Βουλή: Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Μέσα σε ένα μήνα η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Παράταση ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς θεωρούν οτι ένας μήνας δεν είναι αρκετός.

Εικόνα από συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής

Όταν η ΝΔ απέκλειε κατηγορηματικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους

Την πρόταση για την τότε Συνταγματική Αναθεώρηση υπέγραφαν κατά σειρά ο τότε Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο –εισηγητής- Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο βουλευτής και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Μετά τη ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης αφήνει πίσω το 2015, στρέφει το βλέμμα στο 2023

Τα πολιτικά συμπεράσματα της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και οι μάχες του επόμενου τετραμήνου που θα κρίνουν την τετραετία. Γιατί η λύση Παυλόπουλου κρίνεται προτιμότερη από τα σενάρια για Σαμαρά ή Σημίτη.

Επαναληπτικές εκλογές 2019

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ στη μέση

Γιατί ο Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα αφορά μόνο τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και “έβαλε στο συρτάρι” το θέμα αύξησης του πλαφόν εισόδου κομμάτων στη Βουλή

Φωτογραφία αρχείου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα

“Ρίχνουν άδεια για να κόψουν αντιδράσεις” η πρώτη εκτίμηση της Κουμουνδούρου για τις διαρροές της κυβέρνησης σχετικά με το τι θα περιέχει το νέο εκλογικό σύστημα. “Το πόρισμα της Επιτροπής Χαρίτση η μόνη βάση συζήτησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οτιδήποτε άλλο είναι πραγματικότητας και δεν θα βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται” επισημαίνει με νόημα η ίδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το "πακέτο" του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Με απόφαση Μητσοτάκη ορίστηκε χθες πρόεδρος της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Στυλιανίδης. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, πως συνδέεται εκτός από την προεδρική εκλογή και με την κατάργηση της απλής αναλογικής και γιατί το “κλειδί” κρατά η Γεννηματά

Ο Ε.Στυλιανίδης

Ο Στυλιανίδης πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τον βουλευτή Ροδόπης εισηγείται η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία αναμένεται να αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.

Φωτογραφία αρχείου

Άρθρο 3 του Συντάγματος: Ν.Κασιμάτη και Γ.Αμυράς υπερψήφισαν κατά την δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση

Οι δύο βουλευτές είχαν καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος κατά την πρώτη ψηφοφορία. Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις άλλαξαν επίσης στάση ψηφίζοντας υπέρ της αναθεώρησης, ενώ είχαν ψηφίσει παρών στην πρώτη ψηφοφορία.

Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς

Η ΝΔ κλείνει τη δεξιά παρένθεση: Το 16 κάηκε, ζήτω το 32

Ικανοποίηση επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς θεωρούν ότι ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιτρέποντας στην επόμενη κυβέρνηση να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από πρόωρες εκλογές, με το βλέμμα στο 2020. Έτσι η ΝΔ θα προχωρήσει την αναθεώρηση έστω και χωρίς την αλλαγή του άρθρου 16 για ιδιωτικά ΑΕΙ

Δεύτερη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν κι οι 49 προτεινόμενες διατάξεις - 16 διατάξεις έπιασαν "180"

Η Αναθεωρητική Βουλή που θα εκλεγεί μετά τις επόμενες εκλογές θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία 151 θετικών ψήφων για να αναθεωρήσει αυτές τις 16 διατάξεις