news 24/7

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Ειδήσεις και πληροφορίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πολιτικός όρκος: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πράξη ο Τσακλόγλου

Πολιτικός όρκος: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πράξη ο Τσακλόγλου

Με επικρίσεις για "ιδεοληψία", αντίθεση στην χριστιανική θρησκεία και προσπάθεια "μεταβολής της εθνικής ταυτότητας" είχαν κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της Ν.Δ, όταν πρότεινε να περιληφθεί στο Σύνταγμα υποχρεωτικός πολιτικός όρκος για κρατικούς αξιωματούχους.

Εικόνα από συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Συνταγματική Αναθεώρηση: "Ναι" από τη Βουλή - Ποιες οι εννέα νέες αλλαγές

Σφραγίστηκε ο νέος συνταγματικός χάρτης της χώρας. Η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να υπερψηφίζει, μεταξύ άλλων, την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019.

Μητσοτάκης: Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα εξασφαλίζει συναίνεση

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρόταση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Υπενθύμισε στον Τσίπρα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος το 1990 με 153 βουλευτές και του είπε: “Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”

Από την Ολομέλεια της Βουλής (Φωτογραφία αρχείου)

Νέο Σύνταγμα με φόντο την προεδρική εκλογή και την ψήφο αποδήμων - LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Σήμερα η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα άρθρα που αλλάζουν, που υπάρχει συναίνεση και ο καυγάς για το άρθρο 86

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Οι 9 νίκες της 9ης Αναθεωρητικής Βουλής

Συνέντευξη του πρόεδρου της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Δευτέρα. Τι αναφέρει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα 9 σημεία προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή

Βουλή: Στην τελική ευθεία η συνταγματική αναθεώρηση - Οι κρίσιμες διατάξεις

Ποιες είναι οι διατάξεις που θα απασχολήσουν την πενθήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή. Στόχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι να βρεθεί κοινός τόπος σε κρίσιμα και μείζονα ζητήματα, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Βουλή: Μέχρι Τρίτη το τελικό κείμενο από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Επιτροπή Αναθεώρησης έριξε αυλαία στη συζήτηση των αναθεωρητέων διατάξεων, ενώ την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα γίνουν οι σχετικές ψηφοφορίες.

Φωτό αρχείου: Γενική από τη Βουλή

Ευρεία σύγκλιση για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές

Διαφωνίες στην πρόταση της ΝΔ για ανάδειξή του στη τελική ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία. Το ΚΚΕ διαφώνησε επί της αποσύνδεσης του ΠτΔ.

Στιγμιότυπο από τη Βουλή

Βουλή: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

"Υπάρχει σε εξέλιξη ο διάλογος που γίνεται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των αρχηγών. Όλοι περιμένουμε κάτι θετικό για αυτό το μείζον θέμα. Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί ο διάλογος και να κρίνουμε πώς πρέπει να διαμορφωθεί η διάταξη", υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Συνέντευξη Τύπου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την Ψήφο των Αποδήμων θα παραχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, όπου και παρουσιάστηκαν τα κεντρικά σημεία της πρότασης αναθεώρησης  και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι: Γιώργος  Κατρούγκαλος, Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Έφη Αχτσιόγλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και ο Κώστας Πουλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την διαμόρφωση πορίσματος για την ψήφο των αποδήμων.

ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων: "Κλειστή" η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού

¨"Μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όχι μόνον για αυτές που επιτεύχθηκε πλειοψηφία τριών πέμπτων στην προτείνουσα Βουλή" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.Κατρούγκαλος.

Φωτογραφία αρχείου.

Βουλή: Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Μέσα σε ένα μήνα η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Παράταση ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς θεωρούν οτι ένας μήνας δεν είναι αρκετός.

Εικόνα από συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής

Όταν η ΝΔ απέκλειε κατηγορηματικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους

Την πρόταση για την τότε Συνταγματική Αναθεώρηση υπέγραφαν κατά σειρά ο τότε Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο –εισηγητής- Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο βουλευτής και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Μετά τη ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης αφήνει πίσω το 2015, στρέφει το βλέμμα στο 2023

Τα πολιτικά συμπεράσματα της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και οι μάχες του επόμενου τετραμήνου που θα κρίνουν την τετραετία. Γιατί η λύση Παυλόπουλου κρίνεται προτιμότερη από τα σενάρια για Σαμαρά ή Σημίτη.

Επαναληπτικές εκλογές 2019

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ στη μέση

Γιατί ο Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα αφορά μόνο τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και “έβαλε στο συρτάρι” το θέμα αύξησης του πλαφόν εισόδου κομμάτων στη Βουλή

Φωτογραφία αρχείου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα

“Ρίχνουν άδεια για να κόψουν αντιδράσεις” η πρώτη εκτίμηση της Κουμουνδούρου για τις διαρροές της κυβέρνησης σχετικά με το τι θα περιέχει το νέο εκλογικό σύστημα. “Το πόρισμα της Επιτροπής Χαρίτση η μόνη βάση συζήτησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οτιδήποτε άλλο είναι πραγματικότητας και δεν θα βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται” επισημαίνει με νόημα η ίδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το "πακέτο" του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Με απόφαση Μητσοτάκη ορίστηκε χθες πρόεδρος της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Στυλιανίδης. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, πως συνδέεται εκτός από την προεδρική εκλογή και με την κατάργηση της απλής αναλογικής και γιατί το “κλειδί” κρατά η Γεννηματά

Ο Ε.Στυλιανίδης

Ο Στυλιανίδης πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τον βουλευτή Ροδόπης εισηγείται η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία αναμένεται να αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.

Φωτογραφία αρχείου

Άρθρο 3 του Συντάγματος: Ν.Κασιμάτη και Γ.Αμυράς υπερψήφισαν κατά την δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση

Οι δύο βουλευτές είχαν καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος κατά την πρώτη ψηφοφορία. Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις άλλαξαν επίσης στάση ψηφίζοντας υπέρ της αναθεώρησης, ενώ είχαν ψηφίσει παρών στην πρώτη ψηφοφορία.

Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς

Η ΝΔ κλείνει τη δεξιά παρένθεση: Το 16 κάηκε, ζήτω το 32

Ικανοποίηση επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς θεωρούν ότι ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιτρέποντας στην επόμενη κυβέρνηση να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από πρόωρες εκλογές, με το βλέμμα στο 2020. Έτσι η ΝΔ θα προχωρήσει την αναθεώρηση έστω και χωρίς την αλλαγή του άρθρου 16 για ιδιωτικά ΑΕΙ

Δεύτερη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν κι οι 49 προτεινόμενες διατάξεις - 16 διατάξεις έπιασαν "180"

Η Αναθεωρητική Βουλή που θα εκλεγεί μετά τις επόμενες εκλογές θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία 151 θετικών ψήφων για να αναθεωρήσει αυτές τις 16 διατάξεις

Φωτογραφία αρχείου

ΝΔ: Ο Τσίπρας λέει ψέματα για το άρθρο 86

Κύκλοι της Πειραιώς απαντούν στον πρωθυπουργό ότι σύσσωμη η ΝΔ ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, αλλά δεν ψήφισε την ερμηνευτική πρόταση διότι είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι την έφερε για επικοινωνιακούς λόγους. Η απάντηση κύκλων της κυβέρνησης

Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής (δεύτερη ψηφοφορία), την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019.

Τσίπρας: Η ΝΔ φοβάται την αναδρομική ισχύ του άρθρου 86 - Απέσυρε βουλευτές της από την ψηφοφορία

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι στην πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση «απέσυρε» βουλευτές της ώστε η ερμηνευτική δήλωση να πάρει μόνο 179 ψήφους, γιατί ανησυχεί λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της, όπως ο Άδ. Γεωργάδης, με την Δικαιοσύνη

O βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας

Τασούλας: Επαναφέρει το σενάριο ματαίωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τη ΝΔ

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση παρατήρησε μία κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα πρέπει «να σταθμίσει κατά πόσον τα απομεινάρια αυτής της αναθεωρητικής προσπάθειας αξίζουν τον κόπο να μετατραπούν σε αναθεώρηση ή να προχωρήσουμε σε μία εξ υπαρχής διαδικασία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου

Καλογήρου: Πλημμέλημα που θα εκτίεται η κατοχή εκρηκτικών υλών

«Θεσμικό σεβασμό» προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και «καθαρή» από σκοπιμότητες διαβούλευση ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο περιθώριο της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Χαμένη ευκαιρία και ιστορικό σφάλμα αυτή η αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για την απόρριψη αλλαγών στα άρθρα 16 και 24. Επανέλαβε ότι η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των άρθρων και πως εκλογή ΠτΔ θα γίνεται με απλή πλειοψηφία. Μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές.

Στιγμιότυπο από την πρώτη ψηφοφορία των άρθρων για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: Την Πέμπτη η δεύτερη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες όσων πολιτικών αρχηγών το επιθυμούν. Η αυριανή ψηφοφορία θα καθορίσει ποίες θα είναι οι προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος και ποία πλειοψηφία θα λάβουν.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη

Διακριτικές αποστάσεις Σπυράκη από Τζιτζικώστα για Σκόπια: Η ονομασία της γειτονικής χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία

Η εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τη συζήτηση για τις πινακίδες, αποφεύγοντας όμως και να αδειάσει ευθέως τον περιφερειάρχη. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αναθεώρηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει βουλευτές στο άρθρο για την προεδρική εκλογή. Επίθεση σε Πολάκη. Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτό αρχείου: Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ κι ουδετερόθρησκο κράτος

Στ. Κοντονής, Ν. Κοτζιάς, Ν. Φίλης, Ν. Κασιμάτη και Φ. Βάκη καταψήφισαν τα άρθρα 30 και 32 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα το άρθρο 30 να μην «περάσει» - Διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο Νίκος Ξυδάκης

Ξυδάκης: "Μετριοπαθής έως διστακτική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις με την εκκλησία"

Ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας. ""Σε πολύ λίγα σημεία επετεύχθη συναίνεση αλλά δεν είναι λίγο κι αυτό τελικά" πρόσθεσε για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σωτηρέλης: Αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών

Σωτηρέλης: Αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στο News 24/7 άσκησε κριτική στα κόμματα για την στάση που κράτησαν απέναντι στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως η επόμενη Βουλή μπορεί να λάβει απόφαση ότι δεν δεσμεύεται από την παρούσα Βουλή στην κατεύθυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου.

Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς

Παγίδα “δεξιάς παρένθεσης” βλέπει η ΝΔ στην αναθεώρηση και μαζεύει τα σενάρια για Βενιζέλο

Παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με την καταψήφιση τεσσάρων προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καταγγέλλει και προσπαθεί να εμποδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να κλείσει την ονοματολογία

Ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής

Βούτσης: Βασικό άρθρο το 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε έναν μήνα είναι η αποφασιστική για το ποίες διατάξεις θα αναθεωρηθούν με 180 ψήφους.

Συνέχιση της συζήτησης και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019.

Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας: "Ναι" στο άρθρο 32 "όχι" στο 30

Καταψηφίστηκαν τέσσερις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως το βασικό άρθρο 32 που περιγράφει την διαδικασία εκλογής κι υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Σβίγκου: Διαψεύστηκαν όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη δήθεν απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 3

Σβίγκου: Διαψεύστηκαν όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη δήθεν απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 3

Με σχόλιό της στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι "η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους είναι ένα αναγκαίο βήμα προόδου κι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα".

Το Μέγαρο Μαξίμου

Μαξίμου: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους

Οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Φωτογραφία αρχείου

Συνταγματική αναθεώρηση: Πέρασε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι δεν πέρασε το 3,1 που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής αυτό εγκρίθηκε με 151 "ναι".

Βουλή

Δεν πέρασε το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Απορρίφθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες- η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος για τη θρησκευτική ουδετερότητα, όπως φαίνεται να προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Επιμένει ο Κοντονής: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τον Πρ. Παυλόπουλο

"Το εκλογικό σώμα αποφασίζει κυρίαρχα. Αν αναδείξει άλλη πλειοψηφία τότε η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει χωρίς να δεσμεύεται από την προηγούμενη", τόνισε ο κύριος Κοντονής στον News 24/7 στους 88,6.