Με “άδειασμα” στον Α. Γεωργιάδη για τους 180, προειδοποιήσεις προς άπαντες στη ΝΔ και διπλό άνοιγμα σε πασόκους και δεξιούς, ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει παγίδες στις δεύτερες εκλογές
Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος μιλά στον Θεοδόση Μίχο για όλα τα θέματα της επικαιρότητας: από την αστυνομική αυθαιρεσία, τον Δημήτρη Κουφοντίνα, μέχρι την ελευθερία του Τύπου, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και το πόσο δημοκρατική χώρα είναι η Ελλάδα.
Με επικρίσεις για "ιδεοληψία", αντίθεση στην χριστιανική θρησκεία και προσπάθεια "μεταβολής της εθνικής ταυτότητας" είχαν κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της Ν.Δ, όταν πρότεινε να περιληφθεί στο Σύνταγμα υποχρεωτικός πολιτικός όρκος για κρατικούς αξιωματούχους.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, η πρόταση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, για σειρά τροποποιήσεων του Κανονισμού της Βουλής.
Πολλαπλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταψήφιση στη Βουλή, της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σφραγίστηκε ο νέος συνταγματικός χάρτης της χώρας. Η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να υπερψηφίζει, μεταξύ άλλων, την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρόταση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Υπενθύμισε στον Τσίπρα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος το 1990 με 153 βουλευτές και του είπε: “Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”
Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στο ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Σήμερα η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα άρθρα που αλλάζουν, που υπάρχει συναίνεση και ο καυγάς για το άρθρο 86
Συνέντευξη του πρόεδρου της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Δευτέρα. Τι αναφέρει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα 9 σημεία προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών.
Με ένα ενημερωτικό σημείωμα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την συνταγματική αναθεώρηση. Το σχέδιό του και οι επικρίσεις στη ΝΔ.
Ποιες είναι οι διατάξεις που θα απασχολήσουν την πενθήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή. Στόχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι να βρεθεί κοινός τόπος σε κρίσιμα και μείζονα ζητήματα, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση.
"Υπάρχει σε εξέλιξη ο διάλογος που γίνεται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των αρχηγών. Όλοι περιμένουμε κάτι θετικό για αυτό το μείζον θέμα. Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί ο διάλογος και να κρίνουμε πώς πρέπει να διαμορφωθεί η διάταξη", υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
¨"Μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όχι μόνον για αυτές που επιτεύχθηκε πλειοψηφία τριών πέμπτων στην προτείνουσα Βουλή" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.Κατρούγκαλος.
Μέσα σε ένα μήνα η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Παράταση ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς θεωρούν οτι ένας μήνας δεν είναι αρκετός.
Την πρόταση για την τότε Συνταγματική Αναθεώρηση υπέγραφαν κατά σειρά ο τότε Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο –εισηγητής- Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο βουλευτής και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα πολιτικά συμπεράσματα της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και οι μάχες του επόμενου τετραμήνου που θα κρίνουν την τετραετία. Γιατί η λύση Παυλόπουλου κρίνεται προτιμότερη από τα σενάρια για Σαμαρά ή Σημίτη.
Γιατί ο Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα αφορά μόνο τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και “έβαλε στο συρτάρι” το θέμα αύξησης του πλαφόν εισόδου κομμάτων στη Βουλή
“Ρίχνουν άδεια για να κόψουν αντιδράσεις” η πρώτη εκτίμηση της Κουμουνδούρου για τις διαρροές της κυβέρνησης σχετικά με το τι θα περιέχει το νέο εκλογικό σύστημα. “Το πόρισμα της Επιτροπής Χαρίτση η μόνη βάση συζήτησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οτιδήποτε άλλο είναι πραγματικότητας και δεν θα βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται” επισημαίνει με νόημα η ίδια πηγή.
Με απόφαση Μητσοτάκη ορίστηκε χθες πρόεδρος της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Στυλιανίδης. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, πως συνδέεται εκτός από την προεδρική εκλογή και με την κατάργηση της απλής αναλογικής και γιατί το “κλειδί” κρατά η Γεννηματά
Τον βουλευτή Ροδόπης εισηγείται η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία αναμένεται να αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.
Οι δύο βουλευτές είχαν καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος κατά την πρώτη ψηφοφορία. Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις άλλαξαν επίσης στάση ψηφίζοντας υπέρ της αναθεώρησης, ενώ είχαν ψηφίσει παρών στην πρώτη ψηφοφορία.
Ικανοποίηση επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς θεωρούν ότι ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιτρέποντας στην επόμενη κυβέρνηση να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από πρόωρες εκλογές, με το βλέμμα στο 2020. Έτσι η ΝΔ θα προχωρήσει την αναθεώρηση έστω και χωρίς την αλλαγή του άρθρου 16 για ιδιωτικά ΑΕΙ