news 24/7

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Ειδήσεις και πληροφορίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το "πακέτο" του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Με απόφαση Μητσοτάκη ορίστηκε χθες πρόεδρος της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Στυλιανίδης. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, πως συνδέεται εκτός από την προεδρική εκλογή και με την κατάργηση της απλής αναλογικής και γιατί το “κλειδί” κρατά η Γεννηματά

Ο Ε.Στυλιανίδης

Ο Στυλιανίδης πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τον βουλευτή Ροδόπης εισηγείται η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία αναμένεται να αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.

Φωτογραφία αρχείου

Άρθρο 3 του Συντάγματος: Ν.Κασιμάτη και Γ.Αμυράς υπερψήφισαν κατά την δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση

Οι δύο βουλευτές είχαν καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος κατά την πρώτη ψηφοφορία. Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις άλλαξαν επίσης στάση ψηφίζοντας υπέρ της αναθεώρησης, ενώ είχαν ψηφίσει παρών στην πρώτη ψηφοφορία.

Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς

Η ΝΔ κλείνει τη δεξιά παρένθεση: Το 16 κάηκε, ζήτω το 32

Ικανοποίηση επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς θεωρούν ότι ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιτρέποντας στην επόμενη κυβέρνηση να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από πρόωρες εκλογές, με το βλέμμα στο 2020. Έτσι η ΝΔ θα προχωρήσει την αναθεώρηση έστω και χωρίς την αλλαγή του άρθρου 16 για ιδιωτικά ΑΕΙ

Δεύτερη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πέρασαν κι οι 49 προτεινόμενες διατάξεις - 16 διατάξεις έπιασαν "180"

Η Αναθεωρητική Βουλή που θα εκλεγεί μετά τις επόμενες εκλογές θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία 151 θετικών ψήφων για να αναθεωρήσει αυτές τις 16 διατάξεις

Φωτογραφία αρχείου

ΝΔ: Ο Τσίπρας λέει ψέματα για το άρθρο 86

Κύκλοι της Πειραιώς απαντούν στον πρωθυπουργό ότι σύσσωμη η ΝΔ ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, αλλά δεν ψήφισε την ερμηνευτική πρόταση διότι είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι την έφερε για επικοινωνιακούς λόγους. Η απάντηση κύκλων της κυβέρνησης

Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής (δεύτερη ψηφοφορία), την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019.

Τσίπρας: Η ΝΔ φοβάται την αναδρομική ισχύ του άρθρου 86 - Απέσυρε βουλευτές της από την ψηφοφορία

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι στην πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση «απέσυρε» βουλευτές της ώστε η ερμηνευτική δήλωση να πάρει μόνο 179 ψήφους, γιατί ανησυχεί λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της, όπως ο Άδ. Γεωργάδης, με την Δικαιοσύνη

O βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας

Τασούλας: Επαναφέρει το σενάριο ματαίωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τη ΝΔ

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση παρατήρησε μία κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα πρέπει «να σταθμίσει κατά πόσον τα απομεινάρια αυτής της αναθεωρητικής προσπάθειας αξίζουν τον κόπο να μετατραπούν σε αναθεώρηση ή να προχωρήσουμε σε μία εξ υπαρχής διαδικασία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου

Καλογήρου: Πλημμέλημα που θα εκτίεται η κατοχή εκρηκτικών υλών

«Θεσμικό σεβασμό» προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και «καθαρή» από σκοπιμότητες διαβούλευση ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο περιθώριο της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Χαμένη ευκαιρία και ιστορικό σφάλμα αυτή η αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για την απόρριψη αλλαγών στα άρθρα 16 και 24. Επανέλαβε ότι η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των άρθρων και πως εκλογή ΠτΔ θα γίνεται με απλή πλειοψηφία. Μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές.

Στιγμιότυπο από την πρώτη ψηφοφορία των άρθρων για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: Την Πέμπτη η δεύτερη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες όσων πολιτικών αρχηγών το επιθυμούν. Η αυριανή ψηφοφορία θα καθορίσει ποίες θα είναι οι προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος και ποία πλειοψηφία θα λάβουν.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη

Διακριτικές αποστάσεις Σπυράκη από Τζιτζικώστα για Σκόπια: Η ονομασία της γειτονικής χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία

Η εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τη συζήτηση για τις πινακίδες, αποφεύγοντας όμως και να αδειάσει ευθέως τον περιφερειάρχη. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αναθεώρηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει βουλευτές στο άρθρο για την προεδρική εκλογή. Επίθεση σε Πολάκη. Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτό αρχείου: Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ κι ουδετερόθρησκο κράτος

Στ. Κοντονής, Ν. Κοτζιάς, Ν. Φίλης, Ν. Κασιμάτη και Φ. Βάκη καταψήφισαν τα άρθρα 30 και 32 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα το άρθρο 30 να μην «περάσει» - Διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο Νίκος Ξυδάκης

Ξυδάκης: "Μετριοπαθής έως διστακτική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις με την εκκλησία"

Ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας. ""Σε πολύ λίγα σημεία επετεύχθη συναίνεση αλλά δεν είναι λίγο κι αυτό τελικά" πρόσθεσε για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σωτηρέλης: Αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών

Σωτηρέλης: Αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στο News 24/7 άσκησε κριτική στα κόμματα για την στάση που κράτησαν απέναντι στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως η επόμενη Βουλή μπορεί να λάβει απόφαση ότι δεν δεσμεύεται από την παρούσα Βουλή στην κατεύθυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου.

Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς

Παγίδα “δεξιάς παρένθεσης” βλέπει η ΝΔ στην αναθεώρηση και μαζεύει τα σενάρια για Βενιζέλο

Παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με την καταψήφιση τεσσάρων προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καταγγέλλει και προσπαθεί να εμποδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να κλείσει την ονοματολογία

Ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής

Βούτσης: Βασικό άρθρο το 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε έναν μήνα είναι η αποφασιστική για το ποίες διατάξεις θα αναθεωρηθούν με 180 ψήφους.

Συνέχιση της συζήτησης και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019.

Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας: "Ναι" στο άρθρο 32 "όχι" στο 30

Καταψηφίστηκαν τέσσερις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως το βασικό άρθρο 32 που περιγράφει την διαδικασία εκλογής κι υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Σβίγκου: Διαψεύστηκαν όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη δήθεν απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 3

Σβίγκου: Διαψεύστηκαν όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη δήθεν απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 3

Με σχόλιό της στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι "η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους είναι ένα αναγκαίο βήμα προόδου κι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα".

Το Μέγαρο Μαξίμου

Μαξίμου: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους

Οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Φωτογραφία αρχείου

Συνταγματική αναθεώρηση: Πέρασε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι δεν πέρασε το 3,1 που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής αυτό εγκρίθηκε με 151 "ναι".

Βουλή

Δεν πέρασε το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Απορρίφθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες- η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος για τη θρησκευτική ουδετερότητα, όπως φαίνεται να προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Επιμένει ο Κοντονής: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τον Πρ. Παυλόπουλο

"Το εκλογικό σώμα αποφασίζει κυρίαρχα. Αν αναδείξει άλλη πλειοψηφία τότε η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει χωρίς να δεσμεύεται από την προηγούμενη", τόνισε ο κύριος Κοντονής στον News 24/7 στους 88,6.

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας (Συνταγματική αναθεώρηση), την Τετάρτη 13 Φεβορυαρίου 2019.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η ρελάνς Μητσοτάκη στην αναθεώρηση και οι αιχμές Τσίπρα για Βενιζέλο- Σημίτη

Στη ΝΔ θεωρούν ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση επιβεβαιώθηκε η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική ήττα. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπήκε στην ονοματολογία που άνοιξε ο πρωθυπουργός

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας (Συνταγματική αναθεώρηση), την Τετάρτη 13 Φεβορυαρίου 2019.

Θεοδωράκης: "Ναι" στα μη κρατικά πανεπιστήμια και στη θρησκευτική ουδετερότητα

"Το νέο σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, την προστασία της βιοποικιλότητας, και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στην συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Διαλέξτε δύο άρθρα, ψηφίστε 16 και 24

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε σε μίνι εκδοχή την πρόταση του να ψηφίσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί προς αναθεώρηση άρθρα. Δήλωσε ότι η ΝΔ συμφωνεί ως προς την κατεύθυνση αλλαγής του 32 για τον τρόπο εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας και κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι εμπλέκει τον Παυλόπουλο σε κομματικά παιχνίδια

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας (Συνταγματική αναθεώρηση), την Τετάρτη 13 Φεβορυαρίου 2019.

Τσίπρας: Πολιτικό παιχνίδι της ΝΔ- Δεν θέλει ανανέωση Παυλόπουλου λόγω συναλλαγών με το ΚΙΝΑΛ

Κατά μέτωπο επίθεση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας" είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι "Σαμαράς-Άδωνις δεν σας αφήνουν να πείτε ούτε το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Ο Αλέξης Τσίπρας στα στη Βουλή

Τσίπρας: Ενισχύεται κοινωνικό κράτος, λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δημοσιεύει σχετικό βίντεο, στο οποίο πανεπιστημιακοί αναφέρονται ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.

Φωτογραφία αρχείου

Ελιγμός της ΝΔ στον ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζει την πρόταση για το 32, δεν δεσμεύεται για το περιεχόμενο

"Δεν μπορούν να δεσμεύσουν την επόμενη Βουλή ο,τι και εάν σκαρφιστούν" απαντούσαν γαλάζια στελέχη σχολιάζοντας την αποφαση ΣΥΡΙΖΑ να αναγράφονται οι προτάσεις των κομμάτων στα ψηφοδέλτια για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής

Γεννηματά: Δεν θα επιτρέψουμε η Αναθεώρηση του Συντάγματος να γίνει παιχνίδι για λίγους

«Δεν θα τους αφήσουμε να κόψουν και να ράψουν στα μέτρα τους την Αναθεώρηση του Συντάγματος» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την κομματική πόλωση που έχουν δημιουργήσει γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.