Σωτηρέλης: ‘Να παρέμβει ο πρωθυπουργός στην κρίση με τη Δικαιοσύνη’

Σωτηρέλης: ‘Να παρέμβει ο πρωθυπουργός στην κρίση με τη Δικαιοσύνη’

Στην κυβέρνηση , η οποία, όπως είπε, ήρξατο χειρών αδίκων με την Δικαιοσύνη, ανήκει η ευθύνη για πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν τις ισορροπίες μεταξύ των δύο εξουσιών, τόνισε ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης.

“Να αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να επανέρθει η ισορροπία μετά την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη”, πρότεινε -μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7- ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης.

“Η αλλαγή της ηγεσίας των δικαστηρίων, θα ήταν μια καλή αρχή για να πέσουν οι τόνοι» σημείωσε ο κ. Σωτηρέλης και πρόσθεσε ότι στην ανάδειξη των ηγεσιών των δικαστηρίων θα μπορούσαν να εμπλέκονται 3,4 ή και 5 φορείς. θα μπορούσε η τελική επιλογή να γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά προηγουμένως η Βουλή και άλλοι φορείς να προεπιλέγουν κάποιους υποψήφιους και όχι μόνο έναν” είπε.

Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Συνταγματικού δικαστηρίου, αλλά με εγγυήσεις στην επιλογή των μελών του, όπως και στις ηγεσίες των δικαστηρίων, ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να παίζει πολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας τη δικαιοσύνη.

Τόνισε ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εχθροί σε κυβερνητικά σχέδια, ούτε να αντιμετωπίζονται με κομμουνιστική αντίληψη περί αστικής δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση με τον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος. “Η όλη διαδικασία τορπιλίζει τον διάλογο και γελοιοποιεί το Σύνταγμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα