Σούρλας: Στο "φως" όλες οι τράπεζες που έδωσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις την τελευταία 20ετία

17-5-2011- ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ// Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
17-5-2011- ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ// Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τι ζήτησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης

Να γνωστοποιηθούν όλες οι τράπεζες οι οποίες την τελευταία 20ετία έδωσαν επισφαλείς χρηματοδοτήσεις (δάνεια χωρίς εγγυήσεις) και να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν τα δάνεια, ζητάει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η ιστορία λεηλασίας των τραπεζικών καταθέσεων με επισφαλείς χρηματοδοτήσεις είναι γνωστή εδώ και μια 20ετία και πλέον από την Τράπεζα Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, ο τότε επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης Κ. Καλυβιανάκης, είχε καταγγείλει ότι την περίοδο 1988- 1993 χορηγήθηκαν από την επίμαχη Τράπεζα επισφαλή δάνεια ύψους 43 δισ. δραχμών.

Κάτι που είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος σε απάντηση σχετικής ερώτηση του κ. Σούρλα στη Βουλή (20.3.1995), είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση ορκωτών ελεγκτών, το ήμισυ, περίπου, των 43 δισ. δρχ. δεν καλυπτόταν από εξασφαλίσεις και το υπόλοιπο ποσό βρισκόταν ήδη σε καθυστέρηση αποπληρωμής.

Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου είχε αναφέρει -σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σούρλα- ότι κλιμάκιο επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος διενεργούσε τότε έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της ζημίας της Τράπεζας και ότι η όλη υπόθεση αποτελούσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας για την αναζήτηση ευθυνών.

«Πρέπει να γίνει γνωστό, για την Τράπεζα Κρήτης, αλλά και γενικότερα για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ποιοι έδωσαν τέτοια δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ποιοι τα πήραν και ποια είναι η μετέπειτα πορεία τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούρλας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network